Glodalo za falc

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
78L05
Majstor početnik

Glodalo za falc

Post by 78L05 »

Radi se o glodalu za falc i polufalc (utor i poluutor). Dopalo mi se Omasovo glodalo prema katalogu (na forumu ga hvale), no ono što me čudi je da nigdje na stranicama proizvođača nije navedeno koliko to glodalo može napraviti dubok utor u materijalu? Navedena je visina od 51 mm za falc, kod polufalca se spušta ispod u stol i to je jasno, no nejasna je druga dimenzija utora. Također, postoje različiti promjeri tog glodala, 125, 140 i 180 mm. Ni tu nije navedeno koja je razlika u promjerima, tj. što veći može za razliku od manjeg. Također, za čega služe kvadratni nožići smješteni sa gornje i donje strane glodala (po dva komada)?

http://www.omastools.com/prodotti/teste ... K418-2.pdf

Hvala
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Dubinu izracunas na osnovu tvojih prstenova na osovini tako da (recimo da su oni spoljnjeg precnika 50mm)

Sto je prsten manjeg spoljnjeg precnika dubina se povecava

ako uzmes glodalo spoljnjeg precnika 125mm ,to znaci 125-50/2=37,5 je max dubina rezanja

Kvadratni nozici su predrezaci(protiv krzanja ivice materijala)koji imaju 4 ostrice i uglavnom na njima pisu brojevi pa kad se istupe okreces 4 puta i onda idu novi...
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
78L05
Majstor početnik

Post by 78L05 »

Aha, hvala cicek. Mislio sam da je dubina ograničena nekim detaljem izvedbe samog glodala. Ipak je prosto.
Post Reply