Gde početi?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Vlada1911
Dodavač alata

Gde početi?

Post by Vlada1911 »

Pozdrav forumašima stolarima.

Poslednjih nekoliko meseci se interesujem za amaterski hobi rad sa drvetom.
I dalje sam u fazi odabira alata i planiranja kako uklopiti radionicu na zastakljenoj terasi gde imam 130x250cm radnog prostora :)

Planiram da napravim radni sto sa obrnutim cirkularom, ubodnom i glodalicom po idejama sa Youtube-a i foruma.

Za početak ću najvise raditi sa sperpločom i jedtinim daskama. Da pravim igračke klincu, poliočice, možda stočić. Kasnije, ako se pokaže da imam smisla za to, možda i neko bolje drvo i komplikovaniji projekti.

Zanima me imate li neki savet koji bi me usmerio kako da počnem. Sta je bitno od alata, a čime da se ne zamlaćujem. Na šta vredi davati pare,a šta je nepotrebno.
Bilo koji savet koji bi me usmerio u tome da efikasno opremim radionicu za početak hobija. Savet vezano za nabavku manjih komada boljeg drveta kao i gde kupovati ivericu i blazujku (od nje bi bila radna površina stola)? Isplati li se juriti star nameštaj po oglasima, pa odatle koristiti drvo?
Saveti za tehnike koje bi trebalo najpre savladati...

Hvala unapred na odgovorima, a ako pitanje nije u skladu sa forumom, javljajte šta da menjam.

Pozdrav,
Vlada
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Dobro dosao.
Sto se materijala tice, on je svuda oko tebe. Dobrih i upotrebljivih parcica drveta mozes naci i na paleti koju bi neko bacio i na cepanici ogrevnog drveta i na starim vratima koje je komsija namerio da baci i na starom namestaju,... Dobra daska ni na stovaristu nije preskupa.
Alat... svaki je dobar. Ja sam veci deo alata kupovao 2 puta, privi niskog kvaliteta, iz neznanja i iz potrebe za odredjenim poslom. Vecinu imam i dan danas, svaki ima svoju upotrebnu vrednost i primenu. Svakako da ces one alatke koje shvatis da su ti potrebne kvalitetne ili specificne kupiti ponovo, i vise puta. Dobro bi bilo da npr glodalicu kupis pristojnu, a cirkular koji ces zasrafiti pod sto bi mogao biti i neki nizeg kvaliteta.
Dobra rucna testera je uvek potrebna a i neka od par stotina dinara ima svoju primenu, a neke mogu da se naprave u vrlo pristojne.
Nema univerzalnog odgovora, posao ce te terati u nabavku novog i novog alata.
Vlada1911
Dodavač alata

Post by Vlada1911 »

Bolje vas nasao. Hvala na odgovoru. Za drvo sam i mislio tako da se snalazim ali rekoh, mozda ima neko cake za nabavku.
Od alata trenutni imam ubodnu, aku busilicu, slajfericu tanjirastu, Dremel i nesto sitno rucnog alata. Za cirkular sam mislio ili Makita HS7601 ili Bosch GKS190. Makita mi deluje ozbiljnije, ali nisam nasao neko poredjenje. Glodalica.. Pokusavam da dodjem do Katsu-a. Kopija Makite RT0700c.
Valja li placati dleta, turpije, srafcigere skuplje od najosnovnijih u Woby hausu?
Da li je rralno da cena Tungovog i danskog ulja ide i po 4-5 hiljada pi litru?
Koristi li se kod nas nesto osim lanenog ulja?
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Za drvo se nekada mozes snaci i na oglasima. Cesto se nadje neko ciji je deda slozio na tavan neku dasku :)
O dletima imas jednu jako dobru temu na forumu. Sa njima nemam mnogo iskustva ali razumem problematike. Za moje potrebe i to djubre zavrsi posao. Takav je i rezultat, rekli bi neki :D
Ja jesam ljubitelj ulja i placao sam ih po raznim cenama. Imas zanimljiva tvrda ulja za podove u firmi Kolora u Zelezniku. Pisano je i ovde na forumu o njima.
Vlada1911
Dodavač alata

Post by Vlada1911 »

Hvala ti na savetima. Imam jos vremena da citam dok opremam radionicicu, pa se valjda dobro pripremim.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Danish-tung... tu su negde...
Racunaj da je napolju litar 30-tak evra, recimo: http://www.feinesholz.de/en/oil-lacquer ... anguage=en

Dok platis transport... tu si negde.
Post Reply