Potreban savet za "renoviranje makaza za kablove"

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Potreban savet za "renoviranje makaza za kablove"

Post by elektrolog »

Pre izvesnog vremena sam preko KP kupio makaze za sečenje kablova većeg prečnika za jaaaaaako smešne pare. A inače su nove skupe kao sam đavo! Na prvi pogled deluju katastrofa, međutim, radno stanje im je savršeno! Sečivo je ravno, mehanizam super radi, nemaju nigde lufta, ništa nije oštećeno, polomljeno, ali... Obloga drške im je... Pa, vidite i sami slike...

Image

Image

Image

Image

Hteo bih da ih kompletno renoviram. Kompletno sam ih rastavio...

Image

Detaljno ću da ih očistim, metalne delove ću odneti prvo na poliranje, pa na bruniranje, da budu fabrika, ali ne znam šta da radim sa drškom. Ima li ko ideju? Å mirglati vodenom? Plašim se da se ne upropaste... Farbati nečim? Čime? Nemam ideju...
Nove obloge ne mogu da se kupe, ne postoje kao rezervni deo, mada kako bi ih i stavio? Ove bi morao da sečem, a kako bi te nove i legle...?

Najgore rešenje je da stavim termobužir sa lepkom, ali on nema slepi kraj, da lepo legne... I opet - nije neki estetski izgled naspram sređenih metalnih delova.

Ovako inače izgledaju nova...

Image
Last edited by elektrolog on 01 Feb 2019 00:25, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Poliranje... zaboravi, ako to ne radi neko ko tacno zna o cemu se radi.
Ako zaobli ostricu sa ravne strane (a poliranje ce to sigurno da uradi), mozes da ih bacis (ili da juris ko ce da ih obrusi).

Za drske... probaj neko od sredstava za ciscenje racunara. Meni su se najbolje pokazala ona koja prave penu. Naravno probaj na delicu, nemamo pojma od cega su rucke i kako ce neka hemija da odreaguje sa tim.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

A može li onda da se uradi bruniranje bez prethodnog poliranja?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Naravno. Brun je samo sloj stabilnog oksida na povrsini.
Ako je povrsina polirana, dobices gladak izgleda bruna. Ako je hrapava, i brun ce biti hrapav. Sa svim medjunijansama.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Te drske su kako mi se cini od mekane plastike, na bazi Butirenske gume. Takve drske imaju rok trajanja, i posle nekog vremena pocnu da se raspadaju. I tu nema mnogo pomoci. Raspadanje ubrzavaju petrolejski derivati, i pogotovu DEET,

Nema mnogo toga sto mozes da uradis sa tom drskom, da bi izgledala kao nova. Ja bih probao da se igram sa Plastic dipom, pa koliko izdrzi, toliko.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

DEET?
Poceo si da tuces skracenicama ko ameri :)
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

alkoholom ces izbrisati pisanje markerom po drskama(istrljas sa cetkicom za zube)

mada ja licno bi ih ocistio ,podmazao i nastavio sa njima da radim :)

ipak to je alat ;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
šantjer
Majstor

Post by šantjer »

Slažem se u potpunosti sa Singerom. Očisti drške toplom vodom i deterdžentom za suđe pa kolko skine. Za ono što ne izađe, nije ni bitno. Metalne dijelove koji se taru podmaži i bog. Ako rade dobro kako si napisao, nek rade i dalje jer postoji mogućnost da nešto i zezneš. Ili drugim riječima, ne popravljaj ono što nije pokvareno.

Naravno, druga je stvar ako baš uživaš u tome i to smatraš hobijem ili ih želiš staviti na policu i gledati kako lijepo izgledaju :).

PS
Zar nije bruniranje vezano s grijanjem predmeta?
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Stanje plastike na drškama je super, jedino me nervira to što je išarano. Ne podnosim kad mi alat izgleda ciganski. A kad sam ih rasklopio u njima je bilo toliko štroke i nekih sranja da je to užas. Kad sam ih kupio, par puta sam ih istestirao i ostavio.

Sad bih voleo da ih malo sredim, šta ću takav sam, volim da mi je alat uredan, čist. Čim se nešto ne daj bože ošteti ili pokvari odmah menjam ili popravljam.

@Å antjer - Ako misliš na grejanje i potapanje u ulje ili gde već - nije! Mbole je u baš u jednom postu objašnjavao postupak bruniranja... Priiiiiiiiilično komplikovan i dugotrajan proces za nekog ko se nikad nije bavio ni sa čim sličnim. Zato sam mislio da odnesem ove makaze kod nekog oružara da ih brunira
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

mbole wrote:DEET?
Poceo si da tuces skracenicama ko ameri :)
Izvinjavam se, sledeci put cu da napisem N,N-Dietil-meta-toluamid, sto je pun naziv, da izbegnemo skracenice. Poznat u celom svetu pa i kod nas kao DEET.

Inace, sastojak skoro svih sredstava za odbijanje komaraca. Ima ga u Autanu, i Repelanu. Sad, kljesta za kablove koristis na terenu, a komarci sve gori.

Da ne pominjemo da ce vrlo brzo zastita od insekata da se i kod nas vrlo ozbiljno posmatra, sa obzirom da leta postaju toplija, a i kod nas je sve vise obolelih od raznih bolesti kojima su insekti vektor. Od lajamske bolesti, preko denge, groznice zapadnog nila, da ne pominjemo gore varijante.

E sad, DEET je sve osim dobar, ali ne postoji nista sto moze da ga zameni. Drske od Butilenske gume propadnu i bez njega, ali on deluje kao katalizator, i propadanje je znatno ubrzano. KOliko nas je imalo prilike da vidi neki od elektricnih alata, kojima se gumeni delovi na drskama bukvalno tope i lepe.

Imam i kolemciju miseva koji su stradali zbog istog problema. Jendo vreme mi je Microsoft Sidewinder bio omiljeni model, ali kad god ga uizmem obloga izdrzi do sledeceg leta. Dok nisam ukapirao sta je u pitanju.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ako su samo isarane, onda je malo lakse. Al najverovatnije nema pomoci.

Neces naci puskara koji radi hladni brunir. Topli ti na tim makazama ne proporucujem, seciva su varovatno prilicno tvrda, i otpustices ih toplim brunirom.

Poslednji koji je radio hladni brunir je bio Paroski, ali je on odavno odlucio da zeli da zivi u EU, pa je presao u Norvesku.

Slazem se sa Singerom i ostalima, ja tu nista ne bih dirao.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

E pa, ako je takva situacija, onda neću ni ja... Jbg, nadao sam se da je to bruniranje jednostavnije videvši da u Snajperu prodaju tu neku tečnost za bruniranje. Uputstvo je jako prosto, očisti, ošmirglaj, premaži par puta i ćao. Međutim, ništa od toga.

Očistiću ih dobro, skinuti zapeklu štroku vodenom 400, 800, 1500, podmazati mehanizam sa teflon uljem, zameniću matice(jedna je blago oštećena, pa ću sve da ih zamenim sa prohromskim) i teraj... I pošto apsolutno ništa ne skida one žvrljotine(probao sam alkohol, deterdžent, prašak, cif...) videću da nađem neki jači crveni marker pa ih da prekrijem ili možda neku crvenu boju za plastiku ili nešto treće, videću šta je dobro, neću žuriti...
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Nadji plastidip za drske. tecna plastika u koju se umoce drske, pa kada se osusi bude 1mm debela. Pravi neko od Amerikanaca.
elektrolog
Pred-majstorsko zvanje

Post by elektrolog »

Uuuuuuh, preskupo je to BR. Pre par godina sam tražio za neke druge stvari, nije mi bilo dobro kad sam čuo koliko košta...

Ima u Nišu Metalelektro, prodaju najviše opremu za transformatore, motore i sl. Imaju gomilu tih lakova i zaptivnih smola koji su ozbiljniji od tog Plastidipa, trpe visoke temperature, abraziju i sl. pa ću s njima da vidim...
Last edited by elektrolog on 01 Feb 2019 22:34, edited 1 time in total.
Post Reply