Ručna blanja

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
prolega
Šegrt

Ručna blanja

Post by prolega »

Molim info oko kupovine ručne blanje odnosno razlike u noževima. U ponudi su 2 vrste, HSS i karbidni. Do sada sam imao ove druge pa me zanima kvaliteta reza, trajnost, mogućnost oštrenja itd HSS noževa. Bosch takodjer ima u ponudi tzv woodrazer noževe i hvale se trajnošću i oštrinom. Takodjer, koliko je najmanja potrebna brzina vrtnje?
Last edited by prolega on 22 Nov 2018 23:02, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

HSS se dosta brze tupi, ali moze da se ostri.
I to je glavna razlika.
Kada je taze naostren, daje nesto finiji rez od karbida, posto moze da se izvuce finija ostrica (sto naravno zavisi i od ostraca).
Sve u svemu, ako imas na cemu sam da ostris, mozda ti se i isplati HSS, ako nemas... ja bih se drzao karbida.
prolega
Šegrt

Post by prolega »

Hvala na odgovoru. Onda cu se vjerojatno drzati karbidnih. Neka preporuka za cca 200-tinjak eura?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Skoro sam kupio novu rucnu elektricnu blanju, i prvi uslov mi je bio da su dostupni HSS nozevi. U mom slucaju prednosti koje pruzaju HSS nozevi daleko nadmasuju mane. I na kraju, za skoro svaku masinu za koju postoje HSS nozevi, postoje i karbidni.

Prednosti HSS nozeva su

Mogu da budu znacajno ostriji od karbidnih
Ostrina moze da se odrzava na visokom nivou
Oblik noza moze da se modifikuje
Zivotni vek im je daleko duzi.
Ostecenja prilikom greske su manja, tj noz moze da se popravi, za razliku od karbidnog.

Naravno i mane, koje je spomenuo Bole su da traju manje, i da zahtevaju ostrenje.

Jedina prednost karbidnih je duze drzanje kilave ostrine. Tj, nikada nece raditi dobro kao HSS nozevi, ali ce tako kilavo raditi daleko duze.

Recimo Makita, uz masine koje isporucuje sa HSS nozevima isporucuje i vodjicu za ostrenje. Takodje prodaje i relativno jeftin vodeni kamen u granulaciji 1000.

Na zalost, jedini model danas u ponudi Makite koji se isporucuje sa HSS nozevima je 1911. Serija 192x (1920, 1921,1923) se vise ne pravi. Novi KP dolaze samo sa karbidnim nozevima, ali mi se cini da je glava ista, pa uz poprilicne troskove moze da se uzme i komplet za HSS nozeve.

Jos nisam krenuo sa kompletiranjem seta (obicno za masinu uzmem sve sto mi treba da normalno radim) ali planiram da uzmem barem jos 3 seta nozeva.

jedan set ce biti rezervni, da ne moram da prekidam rad da bi ostrio. Dakle standardni ugao, isti kao fabricki.

Drugi set ce biti modifikovan tako sto cu oboriti coskove seciva pod 15-20 stepeni, praktivno smanjiti efektivnu sirinu ali i izbeci pravljenje dubokih riseva coskom seciva, na ravnim velikim povrsinama sirim od sirine masine. U sustini, planiram da elektricni abrihter koristim kao zamenu za scrub, za velike povrsine. Posle ide finisiranje rucnim rendima, na rucni pogon.

i treci set ce imati nizi ugao seciva, za vrste drveta koje tupo secivo gnjeci, a koje mi povremeno padnu pod ruku.

Inace, ja bih izbegao sve te kvazikineze, i uzeo ozbiljnu masinu, od ozbiljknog proizvodjaca. Makitine stare serije su neunistive, a koliko znam 1911 je na ozbiljnom popustu (verovatno pred kraj proizvodnje, mada se jos nije pojavio model koji ce ga menjati)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Cek... ko sto sam kazes, elektricno se uglavnom koristi za grubu obradu (umesto scrub-a). I ja ga upravo tako shvatam, ko alatku koja ce da odradi grubo skidanje viska.
Zasto je onda bitno dal daje fin rez ili ne? Kad ionako ce taj rez da nestane.
Sto rece neko "rough it ugly" (doduse radilo se o metalu). Ono sto si skinuo niko nikada vise nece videti, ukljucujuci i tebe :)

Inace imam jednu hitachi, koja ima samo HSS nozeve, i ne mogu nigde da nadjem odgovarajuce. Svi lice, al "za malo". A oni koji su na njoj su izostreni do samog kraja.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Br potpuno ispravno razmisljas. Makitino rende je pravi radni konj. Neunistivo
A ako jedan covek samo radi elektrorendetom onda treba o fetoolu razmisliti. Vrlo zanimljivo resenje sa jednim uvijenim,nesto kao spiralnim, uvrnutim nozem.
Iskreno meni je makita sa karbidnim. Nekako mi jednostavnije zameni, okreni,zameni......
Za oštrenje treba vremena
Last edited by daleko on 23 Nov 2018 19:39, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Bole, fini rez je itekako bitan ako natrcis na neki komad koji bi i ovako i ponako krenuo da se zacepljuje i ima tear out. Stedi vreme. Nemas kao posledicu potrebu da skines jos 3-4 mm, da bi dosao do zdrave povrsine.

A cak i da je u pitanju nesto sasvim obicno, vreme za finisiranje posle HSS noza je nesto krace. Posto radim rucnim rendetom, nije mnogo biotno, ali da radim slajfericom, uvek bi pre birao da radim veci deo posla abrihterom, sa sto boljim finisom, nego da se zezam sa slajfericom.

Daleko, apsolutno se slazem sa tobom, za one koji bi samo sa jednim alatom, Festool je odlican, ali je svileniji od Makite. I ta seciva ne mogu da se ostre lako kao kod Makite.

Inace i karbidna seciva mogu da se ostre.

Kod 1911 karbidna seciva nisu zileti, nego i dalje koristi prvobitno makitino resenje sa parcetom karbida hartletovanim na nosac, istog oblika kao i HSS noz. I naravno, posto sa takvim resenjem moze da se podesava duzina, noz moze da se ostri neko vreme, samo sto zahteva dijamantske ili CBN kamenove za ostrenje.

Sa druge strane zileti, tj uska dvostrana seciva su brzo resenje. Jedino sto kada nemas rezervno, mzoes da duvas u prste.

Naravno ni kod tih zileta nije sve isto, najskuplja su jeftina, od loseg karbida.
prolega
Šegrt

Post by prolega »

Kad si spomenuo lošiji karbid, Bosch se sa blanjaom model 40-82c (a i sa drugim modelima) hvali da imaju najoštrije woodrazer karbide. Cijena je oko 300 ak eura sa koferom. Dobra stvar je kod nje da može da radi utore oko 2.5 cm sto je odlična stvar za neke jednostavnije falceve (isto kao i makitini modeli KP0810). Jel mislite da vrijedi te novce?
Inače, 1911b mi se čini vrhunska blanja, ali za ono što meni treba mi je malo nezgrapna (poravnati već postavljene rogove) i košta oko 400 eura.
Osim tih blanja, makita ima još jedan model, za približno 300 ak eura gdje se mogu kombinirati HSS ili karbidni noževi (N1923B).
Sad kad sam spomenu sve te modele, molim neku preporuku za 300 ak eura, jer nemam iskustva sa tim malo boljim blanjalicama.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ja ne bih gledao Boska nikada. On izgleda upeglano u poredjenju sa starim serijama Makite, th 1911 i 1923, ali po izdrzljivosti ni blizu.

1911 izgleda prilicno grubo, po Japanskom obicaju, ali radi kao avion. Ista prica sa 1923. Sa druge strane, KP izgleda upeglano, ali i na prvi pogled, kada vidis bitulinsku gumu na drsci, prica staje. Jasno je da poprilicno para ide u sminku Ne bi trebalo da bude losija masina, ali opet, sto prostije to bolje, tako da su tu 1923 i 1911 u prednosti.

1923 ces teko da nadjes, posto se vise ne pravi. Ako natrcis na njega, trebalo bi da bude na dobrom popustu. I 1911 je na dobrom popustu u Evropi, najverovatnije sto treba prodati stokove, jer cemo uskoro videti novi model, slican KP800 seriji.

Koja je cena Boskovih zileta? Obicno to treba uzimati u kutijama po 10 komada, posto je tako cena prilicno niza. Naravno za onoga ko ce potrositi tih 10 komada.
prolega
Šegrt

Post by prolega »

Cijena za boschov nož (woodrazor) je oko 12 eura po komadu. Više od duplo skuplje u odnosu na Makitine. N1923b imaju na stanju po cijeni od cca 260 eura. Mogu poslati link na private da ne ispadne da reklamiram nekog ovdje.
Last edited by prolega on 24 Nov 2018 10:33, edited 1 time in total.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Sve mi se cini da je u pitanju reklama, i da tesko da su duplo bolji, ako su uopste bolji. Marketing je cudo.
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Jel taj bosko bese sa jednim nozem?
prolega
Šegrt

Post by prolega »

Dva
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ne mogu odavde da otvorim ni jedan ozbiljan sajt, niti da skinem uputstvo za 40-82, ali treba dobro proveriti, fabricki uz njega dolazi jedan nozx, i najverovatnije je glava samo sa jednim nozem.

Takodje, crtez delova na Sparetoolparts pokazuje glavu sa jednim nozem.

Ako je tako, tu prica staje.

Jedan noz na 14000 obrtaja nije blizu dva noza, na i16000, kod Makite. Sta god Bosch izjavio.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ja nikad nisam video el. rende sa jednim nozem.....

problem je veliki u balansu tako da je sasvim normalno da kod svih proizvodjaca isu 2.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply