bosch gst 160 bce
bosch gst 160 bce
Da li je ima iko (i valja li čemu)
Generalno, kakve su ovakve pile (mislim na one sa baš velikom pilom, ovaj reže do 160mm)
https://www.youtube.com/watch?v=becD5IRkNf8
Generalno, kakve su ovakve pile (mislim na one sa baš velikom pilom, ovaj reže do 160mm)
https://www.youtube.com/watch?v=becD5IRkNf8
imam ja već nekih 6,7 godina GST 135 BCE.
Pila je odlična, snage joj nikad ne nestane, dobro se manevrira s njom i prilično precizno se može s njom rezati.
Zamjerka je na aluminijsku papučicu, onaj prednjo dio (skije) su meni pukle (obadvije), ali to rješava zamjena te papučice (25 EUR nova)
Uglavnom, ne znam zbog čega trebaš takvu dubinu, ali na 160 mm možeš zaboraviti na kut od 90°.
Tekođer, da bi pilicu dobio pod 90° sa papučicom, potrebna je sila, ali mislim da ovdje veliku ulogu igra pilica (jeftina, kung-fu), nego mašina.
Da, moja je MADE IN Switzerland, ako je to uopće važno.
No, mislim da su alu-papučicu na ovim novim pilama drugačije izveli, pa mislim da sad ne pucaju tak, a i izmjenili su mehanizam njihanja, koji bi sad trebao biti još bolje (?)...
Pila je odlična, snage joj nikad ne nestane, dobro se manevrira s njom i prilično precizno se može s njom rezati.
Zamjerka je na aluminijsku papučicu, onaj prednjo dio (skije) su meni pukle (obadvije), ali to rješava zamjena te papučice (25 EUR nova)
Uglavnom, ne znam zbog čega trebaš takvu dubinu, ali na 160 mm možeš zaboraviti na kut od 90°.
Tekođer, da bi pilicu dobio pod 90° sa papučicom, potrebna je sila, ali mislim da ovdje veliku ulogu igra pilica (jeftina, kung-fu), nego mašina.
Da, moja je MADE IN Switzerland, ako je to uopće važno.
No, mislim da su alu-papučicu na ovim novim pilama drugačije izveli, pa mislim da sad ne pucaju tak, a i izmjenili su mehanizam njihanja, koji bi sad trebao biti još bolje (?)...
Last edited by zdravac2 on 12 Feb 2017 23:11, edited 1 time in total.
- Kole-Stolar
- Majstor majstora
Imam takvu ubodnu slabiji malo model gst 90e.
Mene dobro sluzi, dobrih opcija ima i lepo rade.
Ima opciju za podesavanje dal je prikljucena na usisivac ili bez njega a u slucaju kad je bez razduvava piljevinu na strane pa se lepo vidi testera.
Ima podesavanje brzine rezanja i mogucnost da se ista stavi na *nulu* i onda se rukom regulise brzina.
Testere se jako jednostavno menjaju i po meni je dobro sistem odraden.
Samo kvalitetna testerica i za odgovarajucu namenu i radi bez problema
Mene dobro sluzi, dobrih opcija ima i lepo rade.
Ima opciju za podesavanje dal je prikljucena na usisivac ili bez njega a u slucaju kad je bez razduvava piljevinu na strane pa se lepo vidi testera.
Ima podesavanje brzine rezanja i mogucnost da se ista stavi na *nulu* i onda se rukom regulise brzina.
Testere se jako jednostavno menjaju i po meni je dobro sistem odraden.
Samo kvalitetna testerica i za odgovarajucu namenu i radi bez problema

Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
Najviše mi je zbog preciznosti koju reklamiraju (sistem vodjenja pile koji održava zadani ugao, ili tako nešto)
Mislim, ako je tačno što reklamiraju ova ubodna mijenja pola brente, a još radi i neke stvari koje ne možeš uraditi na brenti, tako da...
S druge strane, gledam i brentu (tračnu pilu), mada ne mogu naći nijednu da mi se svidja a da je iole povoljna...
Mislim, ako je tačno što reklamiraju ova ubodna mijenja pola brente, a još radi i neke stvari koje ne možeš uraditi na brenti, tako da...
S druge strane, gledam i brentu (tračnu pilu), mada ne mogu naći nijednu da mi se svidja a da je iole povoljna...
Imam neki predhodni model vec 10ak godina i to je jedino sa cim sam zadovoljan a da je od Bosch-a.sasasasa wrote:Najviše mi je zbog preciznosti koju reklamiraju (sistem vodjenja pile koji održava zadani ugao, ili tako nešto)
Nije mi takva vodjica pile a ova na videu djeluje kao bolja.
Preciznost ubodne tj. paralelnost reza dobijas ostrom segicom i rezanjem bez mnogo pritiska naprijed.
Kod kruznog rezanja je najbitnije da ga ne posmatras kao voznju auta i da krivine dobijas pritiskom prednje strane lijevo-desno, vec kao voznju viljuskara i da za krivine pomjeras zadnju stranu masine. Tako ces jedino dobiti rez pod pravim uglom i kod kruznog rezanja.
Ovo je jedan od boljih opisa koje sam u zadnje vrijeme pročitao.Sasa wrote:Kod kruznog rezanja je najbitnije da ga ne posmatras kao voznju auta i da krivine dobijas pritiskom prednje strane lijevo-desno, vec kao voznju viljuskara i da za krivine pomjeras zadnju stranu masine. Tako ces jedino dobiti rez pod pravim uglom i kod kruznog rezanja.
Stvarno svaka čast na ideji i usporedbi.
Last edited by riba on 13 Feb 2017 16:49, edited 1 time in total.
A tek koliko ovo vrijedi nama amaterima! Sad, kad gledam, ima logike, i ubuduće ću tako raditi (+ koristiti kvalitetnije pilice)riba wrote:Ovo je jedan od boljih opisa koje sam u zadnje vrijeme pročitao.Sasa wrote:Kod kruznog rezanja je najbitnije da ga ne posmatras kao voznju auta i da krivine dobijas pritiskom prednje strane lijevo-desno, vec kao voznju viljuskara i da za krivine pomjeras zadnju stranu masine. Tako ces jedino dobiti rez pod pravim uglom i kod kruznog rezanja.
Stvarno svaka čast na ideji i usporedbi.
Da budem iskren... meni nije bas najjasnije kako testera koja se krece 26mm gore dole, moze da isece nesto sto je debelo 160mm?
Nema kako da ispadne piljevina iz zuba.
Da se razumemo... ne kazem da je nemoguce, ali je to tako neefikasno da...
Ovo ne vazi samo za pomenutu, vec za svaku ubodnu, sta god marketing pricao.
Nema kako da ispadne piljevina iz zuba.
Da se razumemo... ne kazem da je nemoguce, ali je to tako neefikasno da...
Ovo ne vazi samo za pomenutu, vec za svaku ubodnu, sta god marketing pricao.
Za nuzdu ce zavrsiti posao uz rucnu doradu nakon rezanja.
Da je dati video marketinski dobro uradjen vidis po tome sto nijedan rez pod pravim uglom nema prikazanu izlaznu stranu, vec samo onaj koji je kriv pa se od oka ne moze vidjeto dali je na izlazu krivlji nego sto treba. A zasto?
Da to moze da posluzi profesionalcima nebi se pravile razne rucne tracne i lancane testere namjenski za ovakve poslove.
Uz to te namjenske testere polovne, ne bas ocuvane, postizu cijenu vecu od cijene najboljih ubodnih testera.
viewtopic.php?id=2459&p=1
Da je dati video marketinski dobro uradjen vidis po tome sto nijedan rez pod pravim uglom nema prikazanu izlaznu stranu, vec samo onaj koji je kriv pa se od oka ne moze vidjeto dali je na izlazu krivlji nego sto treba. A zasto?
Da to moze da posluzi profesionalcima nebi se pravile razne rucne tracne i lancane testere namjenski za ovakve poslove.
Uz to te namjenske testere polovne, ne bas ocuvane, postizu cijenu vecu od cijene najboljih ubodnih testera.
viewtopic.php?id=2459&p=1
Sva pamet u jednom odgovoru,mada svi znamo da će (mnogo) tesko da izreže pod 90Sasa
Danas 08:59:05
Za nuzdu ce zavrsiti posao uz rucnu doradu nakon rezanja.
vjerovao ili ne, tehnički to ide bez problema. Ja sam rezao 12 cm (GST 135) (dok sam pravio nadstrešnicu za auto) i nikakvih problema nema s piljevinom.
Problem mi je bio 90 stupnjeva, odnosno, uvijek je donji rez "bježao", pa sam onda morao popravljati sa el. blanjom.
Već sam bio pomislio da sam "smrdao pilu", kad dođem do neke grede, baš ću probati doma, pa da vidim...
Problem mi je bio 90 stupnjeva, odnosno, uvijek je donji rez "bježao", pa sam onda morao popravljati sa el. blanjom.
Već sam bio pomislio da sam "smrdao pilu", kad dođem do neke grede, baš ću probati doma, pa da vidim...