Skraćivanje mašinskih šrafova?
- elektrolog
- Pred-majstorsko zvanje
Skraćivanje mašinskih šrafova?
Ima li neko neku "foru" za sečenje mašinskih šrafova a da na mestu sečenja nema onih pucni koje smetaju da se navrne matica? Mislim na šrafove M6-M12
Ne postoji nacin da ga preseces a ne ostetis navoj. No on se popravlja, i to prilicno lako. Na sraf navnes dve matice, odseces, i obrusis kraj na tocilu, tako da bude skinut po obimu po 45 stepeni, na siini vecoj od dubine navoja, pa skines prvu. Uzmes malu trouglastu turpiju, i skines sam pocetak navoja koji je ostao, pa skines drugu maticu. I imas uredan skracen sraf.
- elektrolog
- Pred-majstorsko zvanje
Kako god da seces, rez ce na nekom, i samo na tom mestu biti tacno na dnu, odnosno kako rece izmedju navoja 
Ako je na jednosj strani tacno na vrhu, na drugoj je tacno na dnu, a pod 90 stepeni tacno na pola kosine.
Fakat, lakse je poceti ako zapocinjes na dnu.
Daklem, ne pritiskas bilo brusilicom bilo bonsekom, pogotovu na kraju reza. Kada brusis tako odsecen kraj, ne prislanjaj brusilicu srafu vec sraf brusilici (mnogo bolje kontrolises), i nezno skidaj.
Plus ovo sto je BR napisao sa dve matice. Matica kad silazi sa navoja, posto je lepo oslonjena o svoj ostatak, koji je na neostecenom navoju, ponovo formira navoj na vrhu gde je zeznut.

Ako je na jednosj strani tacno na vrhu, na drugoj je tacno na dnu, a pod 90 stepeni tacno na pola kosine.
Fakat, lakse je poceti ako zapocinjes na dnu.
Daklem, ne pritiskas bilo brusilicom bilo bonsekom, pogotovu na kraju reza. Kada brusis tako odsecen kraj, ne prislanjaj brusilicu srafu vec sraf brusilici (mnogo bolje kontrolises), i nezno skidaj.
Plus ovo sto je BR napisao sa dve matice. Matica kad silazi sa navoja, posto je lepo oslonjena o svoj ostatak, koji je na neostecenom navoju, ponovo formira navoj na vrhu gde je zeznut.
- elektrolog
- Pred-majstorsko zvanje
Kolega mi reče da prvo navijem nareznicu, obrusim vrh da ne seče prste, skinem nareznicu i stvar resena, ALI... mene zanimaju situacije gde nareznica ne moze da pridje ili da se navije.
Iz svega ponuđenog najbolje bi bilo iskombinovati sve ponuđene opcije: naviti 2 matice ko što reče BR, napraviti kanal po obimu ko što reče Singer, lagano obrusiti šrafom po brusilici ko što reče Mbole, skinuti matice i to je to! :tummenupp:
Iz svega ponuđenog najbolje bi bilo iskombinovati sve ponuđene opcije: naviti 2 matice ko što reče BR, napraviti kanal po obimu ko što reče Singer, lagano obrusiti šrafom po brusilici ko što reče Mbole, skinuti matice i to je to! :tummenupp:
Last edited by elektrolog on 14 Jan 2017 13:06, edited 1 time in total.
- elektrolog
- Pred-majstorsko zvanje
Na električarskim klestima za buksne i male papučice postoje predviđena mesta za skrfacivanje malih srafova M2,4-M5, Sraf se uvrne u predviđeno mesto, stisnu se klesta i sraf se precvika ravno bez deformacije. Da li bi se bez mnogo muke mogla napraviti mobilna varijanta za srafove do M10. Ja sam bio slobodan da u paintu nacrtam neku ideju za tako nesto, tek da dobijete ideju kako bi to izgledalo.

Last edited by elektrolog on 14 Jan 2017 14:14, edited 1 time in total.
- elektrolog
- Pred-majstorsko zvanje
Bojim se da su sile prevelike za sve preko M5. Vec i na njemu se primecuju deformacije na ivici sa one strane odakle nailazi secivo. Mozda za M6 max.
Deformacije bi bile prevelike, sile koje treba da ostvaris takodje...
Pored toga, ti sitni srafovi su obicno van kvaliteta. Cim krenes malo gore, srafovi postaju ozbiljno tvrdji.
Deformacije bi bile prevelike, sile koje treba da ostvaris takodje...
Pored toga, ti sitni srafovi su obicno van kvaliteta. Cim krenes malo gore, srafovi postaju ozbiljno tvrdji.
- elektrolog
- Pred-majstorsko zvanje
Hm, na žalost... Nezgodno mi je da za svaki posao predvidim sve duzine srafova koji mi trebaju(prilikom spajanja kablovskih papučica na bakarnu šinu, izolatora za bakarnu šinu ili orman i sl.) već sam mislio da imam jednu-dve duzine i po potrebi brzo i lako skracujem. Ovako će morati brusilica da radi u svakom slučaju... Hvala svima na savetima, sad vidim gde sam gresio!