Na prodaju dleta Svajcarski celik Marke Pfeil. Covjek ima dva kompleta. ja cu da uzmem jedan komplet .
Jedan komplet sadrzi 18 ( osamnaest) dlijeta, u drvenoj kutiji, i jedan nosac obratka, koji se fiksira za sto, i okrece se u svim pravcima.
Oba kompleta daje za 400 € , jedan komplet 200€.
U koliko nekoga interesuje neka javi na PP. Ja cu uzeti, a za slanje cemo se dogovoriti.
nece da proda samo jedan komplet, ina ce bih ja vec uzeo.
Mislim da je ovaj komplet http://www.pfeiltools.com/en/products/m ... -18er.html nijesam siguran.
Ovo je drzac carver http://www.veritastools.com/Content/Ass ... 2001AI.pdf
Ovo su slike njegovih dlijeta i nosaca .
Last edited by hak1 on 06 Dec 2016 17:32, edited 1 time in total.
Kad se spava, spavam. Kad se jede, jedem. Kad se radi, ne smetam.
Ja jesam zainteresovan ali ne volim da kupujem pa da mi stoji na polici. Moze li spisak oznaka dleta koje covek prodaje kao i fotografije ostrica (da znam koliko moram da radim na njima)
Najefikasnije je da mi posaljete na email. Ako ne odgovorim u roku od 24h nesto ne radi. posaljite PP preko foruma.
moze i tel - 034 316128
Last edited by momirz on 07 Dec 2016 08:07, edited 1 time in total.
Tačno tako BR.
Evo slike. Dobra su, malo ih je uhvatila patina.
Kako da maknem ove crne flekice, i kako da ih ispoliram.
I da ih arhiviram. Cisto da imam, kad zatrebaju.
Prodao mi je i kamenje za ostrenje, ona crna kocka je za zadnje poliranje. Ovo je polovina ,cijela je placena 500 €, tako mi je barem on rekao. Bas dobri kamenčići, extra oštre.
Dleta za duborez nisu tako prosta kao obicna, za koja ti je dosta ravan kamen, ali mozesve da se uradi i naostri. I ima milion nacina da se to zavrsi.
Prvo skidanje patine i rdje. Najprostiji nacin, kupis najjeftinije gumice za brisanje olovke, njih oblikujes u obliku koji ti je potreban za unutrasnje strane dleta, peko njih stavis scotch brite, sivi, pa trljas. Gledas da su ti svi potezi u jednom pravcu, i nema problema. Nemoj da ih stavljas na krpeno tocilo, sve su sanse da ih upropastis.
Za ostrenje imas slip kamenje koje si dobio, ako dobro vidim, to su arkanzasi, pa sa njima radis sa nekim mineralnim uljem, koje nece da se stegne. Nego, ipak bi bilo pametnije da prvo slikas kamenove iz bliza, pre neog sto im prodjes sa uljem, da ne buid da su ipak vodeni.
Hvala na brzom odgovoru.
Slikati ću sjutra kamenje. Mada mi je i ovaj lik sto mi je prodao rekao da stavim malo ulja ( inace je on profesionalni duborezac ). e sad koje mineralno ulje je dobro? tanko kam3enje je na ivicama profilisano.
Probao sam sa skoč brajtom, ( bordo i maslinasti) I ostavlja ružne linijice. Dleta se baš cakle. I bih da dobijem sličan sjaj ako može.
Mada ću sjutra kupiti i sivi da probam.
Naoštrena su, da dlačice sa ruka obriju kao brijačem. I pokazao mi je kako se generalno oštre.
mada koliko ću ih ja koristiti, oštrenje možda jednom godišnje.
Evo slika kamenja, ipak sam slikao
Last edited by hak1 on 08 Dec 2016 23:22, edited 1 time in total.
Ulje za ostrenje je proto. Ili kupis najmanju flasicu ATF ulja, tj ulja za automatske menjace, a pri tome gledas na flasici da ulje ime Dexron 3 specifikaciju. Jedini problem, oni prodaju litar ulja, a tebi treba 50 mililitara. No taj litar kosta koliko i 50 ml ulja za ostrenje, koje je to isto.
Kamenove ne davis u ulju. dovoljna je kap, i povremeno dodas kap, pa obrises kamn. Zadatak ulja je da dize strugotinu metala sa kamena, i ne dozvoli kamenu da se zapusi.
A kamenovi su ti transculent arkanzasi, za uljane kamenove prva liga.
Sto se poliranja dleta tice, ne bih ti savetovao da bilo sta vise cackas od scotchbritea, nma nikakve potrebe. Ti imas dleta za duborez, pa je manje bitno, ali kod dleta za spojeve, polirano dleto je odmah i lose dleto. Poliranje skida coskove i zaobljava povrsine, pa zato gledas da ih ne poliras. Precizno moze da se ocisti i ispolia na japanskim kamenovima, no to kosta p;osteno. Mislim kamenovi.
Jedino jeftino resenje je dijamantska pasta, na drvenim stapicima, pa trljas. Sa dve tri granulacije ce izgledati biolje nego oiginali. A prednost je sto ne moze da ti s desi da skines coskove, kao sto bi to bio slucaj sa krpenim, ili filcanim tocilom. Samo, ni to bas nije jeftino, ako je svrha samo poliranje dleta.
Za funkciju ti ne treba, a ionako ce isto izgledati posle iole duzeg stajanja.
Hvala BR , baš detaljno opisano.
Japanski kamen je ona crna kocka na slikama. Presjekli su ga na pola, I plaćen je oko 500€. Znači ova polovini 250. Služi za oštrenje katana. Tako mi je ovaj lik rekao.
Za gumicu i skvoč brajt imaš hladna piva kad se vidimo. radi dobro posao. Nikad se gumice kao podloge ne bih sjetio. A one crne fleki i ružna patina su me nervirali. Kad budem imao vremena ima da ih prečistim sva. Danas sam dva očistio.
Ako je to japanski vodeni kamen, onda ulje drzis sto dalje od njega. Ulj ce ga potpuno upropastiti. Tek ako je to kamen od 500 eura, sto je moguce ako je prirodni, ali sam nesto sumnjicav, oni koji su ga presekli su idealan matrijal za testiranje katana. A time sto su ga presekli su mu smanjili cenu jedno deset puta.. Danas su prirodni japanski kamenovi ekstremno skupi, pogotovu dobri. Razlog je prost, nema ih vise, pa se po coskovima starih kamenoloma izvlace one rezerve koje se nekada nisu pipale kao skart. Kada nesto od toga ispadne dobro, onda cena ide po velicini, pa ima kamenova i od 5x 500 eura.
Moraces opet da slikas, ovako ne mogu da vidim detalje. Da budem iskren, sve mi se cini da ce biti da je u pitanju vestacki kamen, ali je to za ta dleta bolji izbor. Prirodni kamenovi imaju smisla samo kada imas i odgovarajuci matrijal da ga ostris, tj neko od lameliranih seciva, kod kojeg finis zaista izadje na prirodnom kamenu. Za sve ostalo, vestak. Okaci vecu sliku, da probam da identifikujem, pa da pricamo o tome kako da probas da ga koristis.
Kod ostrenja tih dleta postoji nekoliko trikova. meni se najvise svidja da ostrice finalno poliram na "kamenu" profilisanim specijalno za to dleto. Napravis rez dletom u drvetu, tako da bevel dleta lezi na drvetu, stavis na njega malo dijamantske paste, i sa njom poliras. Ne postoji ni jedan nacin koji toliko efikasno naostri dleto kao taj. Ne znam kakva j trenutna situacija sa snabdevacem dijamantskih pasti u Beogradu, zadnji put je morao nazad, da mu Madajri ne bi ponistili vizu, ali mozda cu ga sutra videti.
Gumica je za skidanje rdje idealna, pogotovu sto mozes da je oblikujes kako hoces. Kada refinisiram nesto od alata, pa mi treba da smirglam zaobljne porsin, a da im ne unistim ivice, uvek koristim najtvrdju gumicu koju moguda nadjem, pa je malo oblikujem, i to je idealna podloga. Za komplikovanije profile jos bolje radi i poliesterski auto lak, od koga napravis podlogu livenjem u profilu, ali to je posebna prica.
Umesto Pia sok, javljam se sledeci put kada budem u CG.