sastav cinkovanjem
sastav cinkovanjem
radim sa šperpločom i medijapanom od 4_ 6_8_mm trba da ih spojim cinkovanjem (četvrtasti spoj ) postoji li alat ili mašina koja ptavi te spojeve .Ja sam pronašao ovde nesto slicno ali je to za deblje materijale .
hvala
šarenko
hvala
šarenko
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
Bilo bi dobro da mogu da vidim kako izgleda mada sam probao nesto ali to je jako lose.
imam sto za frezer i naravno frezer sa bitovima ali mi nista pametno ne dolazi napamet .
Inace pravim sitne stvari(tipa kutija 10x10 visina 30) i slicno ali je materijal uglavno tanak za sastav žlebom ili kanalom a tek ceono lepljenje nedolazi u obzir jer je povrsina puno mala. gledao sam neke originalne kutije i strava su čvrste jer su cinkovane (tek skoro sam saznao kako se zove nacin tog spajanja).
Uzgred molim da mi objasnite kako da postavim sliku da biste mogli videti šta otprilike pravim.
PUNO PUNO HVALA
Popovski mirko
popovskimirko@Gmail.com
imam sto za frezer i naravno frezer sa bitovima ali mi nista pametno ne dolazi napamet .
Inace pravim sitne stvari(tipa kutija 10x10 visina 30) i slicno ali je materijal uglavno tanak za sastav žlebom ili kanalom a tek ceono lepljenje nedolazi u obzir jer je povrsina puno mala. gledao sam neke originalne kutije i strava su čvrste jer su cinkovane (tek skoro sam saznao kako se zove nacin tog spajanja).
Uzgred molim da mi objasnite kako da postavim sliku da biste mogli videti šta otprilike pravim.
PUNO PUNO HVALA
Popovski mirko
popovskimirko@Gmail.com
evo jos jedne od onih malo lepsih koje sam napravio .
materijal je sperploca i medijapan 4 i 6 mm, i sada znate zasto bi cinkovanje bilo najjaci nacin sastava kutija mora biti lepa i precizno napravljena a uz to i cvrsta jer radi kao MADJIONICARSKI REKVIZIT
HVALA VAM
materijal je sperploca i medijapan 4 i 6 mm, i sada znate zasto bi cinkovanje bilo najjaci nacin sastava kutija mora biti lepa i precizno napravljena a uz to i cvrsta jer radi kao MADJIONICARSKI REKVIZIT
HVALA VAM

Koliko se ja doznajem u drvo cink spoj je tzv finger joint spoj iliti spajanje kratkih komada drveta u duze te zatim njihova upotreba kao obicne daske. Ja imam svoju masinu koju sam sam projektovao i napravio. li ti moram reci da ta vrsta spajanja za ivericu i medijapan ne da nije preporucljiva vec ne znam ni kako kako se to moze izvesti. Mora da si mislio na nesto drugo. Pokusaj da pojasnis sta hoices da uradis pa da ti odgovorimo. Pozdrav

Evo prve slike, gde se vidi pomagalo sa zadnje strane. Sa leve strane se vidi klizač koji klizi po žlebu stola. Između njega i gornjeg dela šablona sam stavio perce, koje mi je poslužilo kako bi šablon bio u vinklu sa stolom. U sredini slike, sa donje strane se nalazi prorez kroz koji prolazi nož, odnosno bit. Dole desno je malo parče otpadne daske sa dva šrafa, i kanalom koji mi omogućava podešavanje širine reza.

Pod širinom reza mislim na rastojanje između noža i nosača koji se vidi malo bolje na gornjoj slici. Znači, ta daščica se pomera levo desno, i omogućuje mi relativno precizno štelovanje razmaka između pinova.

Evo još jedne slike sa zadnje strane.
Ako ima nekih pitanja - zbori.
Zaboravio sam nešto.
Visina bita se šteluje prema debljini materijala. Razmak između bita i naslona treba da bude jednak širini bita - iz nekoliko proba uspećeš da ga našteluješ.
Dasku držiš uspravno, oslonjenu na šablon, i približiš je do nosača na drugoj slici sa leve strane bita. Napraviš rez. Prebaciš dasku tako da napravljeni rez uđe u nosač odozgo. Napraviš rez, i tako do kraja strane.
Visina bita se šteluje prema debljini materijala. Razmak između bita i naslona treba da bude jednak širini bita - iz nekoliko proba uspećeš da ga našteluješ.
Dasku držiš uspravno, oslonjenu na šablon, i približiš je do nosača na drugoj slici sa leve strane bita. Napraviš rez. Prebaciš dasku tako da napravljeni rez uđe u nosač odozgo. Napraviš rez, i tako do kraja strane.
Ako sam razumeo alat ima polukružno kretanje za vreme dok ploča naslonjena na njega nailazi na nož koji joj pravi zub odnosno prorez.
Prvi rez ide tako sto ploca koju obradjujem odnosno cinkujem bude donjom ivicom oslonjena na dašcicu ,polukružo kretanje i nož pravi prorez vracam nazad alat i pomeram ploču tako da taj prorez upadne u tu daščicu ponovo polukrug i tako do kraja.
Ako je to to onda sam razumeo.
Kada sam kupio frez mašinu dobio sam bitove i najveći nož je činimi se 10(fi) postoje li recimo 12 14 ....naravno mislim na one ravne za kanale .
Hvala na objašnjenju Bojane i nemoj se ljutiti što sam ovoliko opširan ja sam po profesiji dečji zabavljač glumac ali volim stolariju i koristim svaki momenat da nešto od zanata naučim i ukradem.(Zanat se krade zar ne?)
HVALA JOÅ JEDANPUT
MIRKO POPOVSKI Å ARENKO
Prvi rez ide tako sto ploca koju obradjujem odnosno cinkujem bude donjom ivicom oslonjena na dašcicu ,polukružo kretanje i nož pravi prorez vracam nazad alat i pomeram ploču tako da taj prorez upadne u tu daščicu ponovo polukrug i tako do kraja.
Ako je to to onda sam razumeo.
Kada sam kupio frez mašinu dobio sam bitove i najveći nož je činimi se 10(fi) postoje li recimo 12 14 ....naravno mislim na one ravne za kanale .
Hvala na objašnjenju Bojane i nemoj se ljutiti što sam ovoliko opširan ja sam po profesiji dečji zabavljač glumac ali volim stolariju i koristim svaki momenat da nešto od zanata naučim i ukradem.(Zanat se krade zar ne?)
HVALA JOÅ JEDANPUT
MIRKO POPOVSKI Å ARENKO
Ovo mi se jako sviđa sa pomeranjem perca. To nisam nigde video, a prilično sam guglovao po box i finger jointu.Bojan wrote:[Pod širinom reza mislim na rastojanje između noža i nosača koji se vidi malo bolje na gornjoj slici. Znači, ta daščica se pomera levo desno, i omogućuje mi relativno precizno štelovanje razmaka između pinova.
Trebalo mi je pola sata da napravim, i sastavim pomagalo. Bio sam u fazonu da napravim i mikrometarsko pomeranje perca, no kako nisam bio imao vremena, ostalo je ovako. Kada ga jednom podesiš, samo teraј.
Mada, ne razumem baš za to polukružno kretanje.
Ja pomagalo vozim prema nožu, i nazad, znači, napred i nazad, nema tu polukruga.
Mada, ne razumem baš za to polukružno kretanje.
Ja pomagalo vozim prema nožu, i nazad, znači, napred i nazad, nema tu polukruga.
Ja sam viđao 4-16; 20 , sa koracima po 2mm, premda sam po katalozima viđao i sa koracima po 1mm.[Kada sam kupio frez mašinu dobio sam bitove i najveći nož je činimi se 10(fi) postoje li recimo 12 14 ....naravno mislim na one ravne za kanale .
Ali opet ne znam kako ovim spojem da spojiđ dve šperke debljine 4 mm pod uglom od 90 stepeni,
a da spoj trpi veće opterećenje.
Ti svakako radiš sa njim i znaš kako funkcionoše a ja sam samo pretpostavio s obzirom da je pričvršćeno samo u jenoj tačci za sto bar tako ga ja vidim i zato sam pomislio da se kreće u polukrugu .Ja vidim samo jedan kanal i jedan šraf na tom metalnom delu koji leži na stolu dali se pomagalo kreće po tom jednom kanalu.
Molim te odgovori mi za noževe veće u fi od desetke ima li i gde ih ima ako ih ima.
Molim te odgovori mi za noževe veće u fi od desetke ima li i gde ih ima ako ih ima.