Sređivanje stare stolarske tezge

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Daredzoni
Precizni šegrt

Sređivanje stare stolarske tezge

Post by Daredzoni »

Pozdrav.
Pre neki dan sam kupio staru stolarsku tezgu (bez nogara) koja je u sasvim solidnom stanju.
Poželeo sam da je malo sredim, pa bih voleo da čujem vaše savete i ideje.
Tezga je napravljena od bukve i ima stege sa čeličnim navojnim vretenima.

Počeo sam da šmirglam tezgu, ali vidim da je neko vario na njoj, pa ima mnogo sitnih rupica i po neki deo metala.
Da bih skinuo sve ovo, morao bih sigurno da šmirglam 1mm ili 2mm, što je složićete se, previše.

Prvu gredu sam pokušao da ošmirglam, videćete na fotografijama kako to izgleda.
Ono što bih voleo da čujem od vas je šta dalje raditi?
Da li sve šmirglati kao prvu gredu pa prefarbati nečim(predlog)?

Fotografije se nalaze na linku: http://imgur.com/a/l1BrV
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Da sam na tvom mestu, ne bi trosio vreme na oviu stegu. Poskidao bi metalne delove, a sve ostalo bi zavrsilo u peci. Po slikama deluje da je kriva, kao i da je stega pala. To moze da se popravi, ali je previse rada za tako nesto. Sa manje truda ces napraviti novu tezgu, koja ce biti daleko smislenija od te stare.

Inace, sa te tezge mora da se skine ne samo 1-2mm, nego recimo 3 puta vise, da bi se izvukli svi tragovi metala od varenja, a zatim i izravnjala. Ni tih 6-7mm nije previse, no jedini je problem sto prvo moras da smirglas, da bi skinuo metal, posto efikasniji alati ne mogu da se koriste, bas zbog tih ostataka od varenja.

Pogledaj temu o jeftinoj stegi, za stotinak eura mozes da napravis tezgu koja je upotrebljivija i od nove tezge ovog tipa, a kamoli od stare tezge, kojoj jos moras i noge da pravis.

Inace se tezge stite wipe on lakom, koji se pravi od mesavine 1:1:1 terpentina, lanenog firnajza i alkidnog laka. Samo do mazanja ti moras to jos mnogo da skidas na tim delovima za koje mislis da su gotovi.
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

A da pocisti povrsimnu roto raspom?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ni ona nece lepo da se provede kad naleti na tragove varenja.

Iskreno... dosta se slazem sa BR-om, iako sam jedan od oniih koji vole da stvari "vade iz mrtvih".

Ako bih se bas zainatio da je sredim, mislim da bih primenio malo drugaciji pristup.

Najpre, napravio nogare, da je dovedem u ravan, to jest da ne bude uvijena od sopstvene tezine i toga kako se oslanja.
Zatim samo koliko toliko poravnao gornju povrsinu, sto ce biti mamutski posao trakastom i nazalost ne bas preterano precizan, al sta je tu je. Pada mi napamet da nadjes nekoga sa hoblericom za parket?
Preko cele gornje povrsine zalepio nove daske.
Na kraju poravnao te nove.

Pri tom ima tu jos dosta posla. Recimo da se okrpe stege (kolica koje verovatno imaju brdo lufta, pa treba dodavati lajsnice, obradjivati... da sve ponovo lepo legne i klizi bez landaranja.

Veliko pitanje koliko se sva ova zavitlancija isplati, posto za utroseno vreme i rad i relativno malo novca za nov materijal, mozes da dobijes potpuno novu tezgu.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

to je tezga za u pec :stolt:

drugim recima nizasta jer onaj ko je na njoj vario govori da ga bas bilo briga za istu pa je i u takvom stanju.

sto rece BR poskidaj metalne delove i pravi novu :prsgore:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply