Glodala sa Ziletima (izmenljive plocice)... ?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Grinder
Dodavač alata

Glodala sa Ziletima (izmenljive plocice)... ?

Post by Grinder »

Pozdrav drugari,

Koliko su kod Vas zastupljena glodala sa izmenljivim plocicama (ziletima) ?

Ukoliko jesu, kako ste zadovoljni, koji proizvodjac gde ih nabavljate? Generalno iskustva sa alatima?

...Ili radite sa HSS/VIDIJA klasicnim glodalima? Da li bi presli na zilete? Ili ne?

... voleo bih da tema zazivi, mogao bih dosta da ucestvujem u istoj sa raznim informacijama/savetima. Generalno oko alata, testera, abr. nozeva.

Marko.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dobrodosao Marko.

Popuni u profilu odakle si (polje lokacija, pravila foruma).

"Kod nas" je ovde dosta sirok pojam, posto nas ima sa raznih strana, i u totalno razlicitim "rezimima rada". Od cistog hobija, preko zanatskih radnji, pa do omanjih fabrika.
Grinder
Dodavač alata

Post by Grinder »

Hvala na dobrodoslici! Nadam se da cemo se druziti, lokacija popunjena. Pravila foruma ispostovana! :)

Nazad na temu,

I stvorio sam utisak da ima raznih profila, sto je zapravo dobro. Razna iskustva i razlicite potrebe.

Mada mbole od tebe sam ocekivao konkretniji odgovor! Kakva su tvoja iskustva, tvojih kolega? Ajde ljudi otvorite dusu :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Najpre, ne odgovaram ni na kakva pitanja dok se ne ispostuju pravila :)

No, posto sam ja cisti hobista, nisam nikada koristio plocice.

Sa jedne strane, neka davna racunica mi je pokazala da mi se to bas i ne isplati, posto dok otupim klasicno vidija glodalo, prodje isuvise vremena, da bi mi se isplatilo ulaganje u glodalo kome mogu da menjam plocice. Jednostavno nemam toliko posla. Fakat, odavno nisam gledao kako se krecu cene toga, mozda se situacija promenila.

Sa druge, kada su ta sa plocicama postala sire dostupna, vec sam imao lepu garnituru klasicnih vidija, tako da nije imalo smisla kupovati jos neko.

Tako da mi je iskustvo sa njima cist krompir, tj 0 :)
darkoknez
Majstor početnik

Post by darkoknez »

Ja sam nedavno kupio kopir glodalo sa izmenjivim pločicama. Dok je bilo na "fabrički" radilo je ekstra. Kada su se istupile pločice, okrenuo sam ih sa druge strane. Tu počinju problemi. Nikako nisam uspeo da namestim pločice da jednako skidaju. Nosio sam kod strugara da prilikom oštrenja ujednači pločice. Posle dva tri komada opet su se pomerile i skidale konusno. Stugar me je posavetovao da kupim nove pločice i da ih koristim samo sa jedne strane. Nisam to još uvek probao ali generalno sam ipak zadovoljniji sa klasičnim glodalima.
Grinder
Dodavač alata

Post by Grinder »

Mbole: Da u slucaju kao sto je tvoj i nema nekog rezona. Tako da se slazemo u potpunosti.

Sa druge strane, u velikim proizvodnjama gde je bitna produktivnost, kvalitet obrade i "kolicina odradjenog posla" mislim da su izmenljive plocice dobar izbor. Mada opet nisam siguran da je to ovde kod nas zastupljeno. Mozda i gresim.
Last edited by Grinder on 06 Dec 2015 22:56, edited 1 time in total.
Grinder
Dodavač alata

Post by Grinder »

Darkoknez: koji je proizvodjac tog kopir glodala, ako nije tajna?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nisam radio sa takvim glodalima, ali iz nekog iskustva sa plocicama na strugarskim nozevima, jako je bitna perfektna cistoca prilikom zamene ili okretanja plocica. Trun piljevine ili najsitnije parce spona u slucaju metala deluje malecko, al ume tako da promeni ugao, i da plocica ne legne lepo gde treba da ne poverujes.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Imam dva kopirna i jedno za frezanje žljeba za leđa. Rade savršeno svaki puta kad okrenem ili stavim nove oštrice. CMT su i u početku je investicija nešto veća, ali oštrice koštaju par eura i traju... Kako ih najčešće koristim za iveral i medijapan, kupujem najtvrđe (čini mi se da ima 4 gradacije tvrdoće)
Post Reply