Rubio monocoat

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
Post Reply
indzoj
Brzi dodavač alata

Rubio monocoat

Post by indzoj »

Sam naslov kaže, pokrivka za drvo, prema prezentacijama i recenzijama kao bajka...

Da li je neko imao iskustva sa njom, planiram da prekrijem fasadu 100+ m2 i nešto poda u enterijeru sa ovim pa me zanimaju neka realna iskustva ako ih ima...

Cena jeste upitna ali je i pokrivna moć prema rečima proizvđača i onih koji su testirali ovaj premaz odlična tako da je ekonomičnije od mnogih drugih kombinacija Irkom/Belinka/Sadolin itd.

Naravno za enterijer će se koristiti prema nameni OIL PLUS 2C, za ekterijer HYBRID WOOD PROTECTOR...

Suština je samo kasnijeg održavanja i popravljnja, a kako kažu ovo se vezuje za molekularnu strukturu drveta spajajući se sa njim na površini i ne dozvoljava da bilo šta drugo prodre u drvo sve dok je "Coat" ne oštećen (bar sam tako ja shvatio...).

Takođe interesantno je i to što se popravke mogu lokalozovati jer jednom kada ga drvo upije ili kada se molekuli ulja vežu za drvo tu se boja više ne prima tako da je u lokalizovanim popravka ujednačenost neverovatna...

Kada je u pitanju trajnost, strani forumi koliko sam kratko čitao ga hvale... ali su svi u glavnom mazali hrast i tik sa ovim... nisam ništa pametno našao za bor koji ja planiram da premazujem...
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Neko je smislio lep nacin da zaradi debele pare na lanenom ulju, pomesanom sa sikativima. Prosto genijalno, prodajes proizvod sa zaradom od nekoliko puta, samo ga lepo izreklamiras.

Da ne ulazimo u detalje zasto to ne radi kako ga oglasavaju, laneno ulje ne radi kako treba na boru, koji je inace pun smole koja sprecava prodiranje ulja u drvo. POsle 40 godina iskustva sa borom izlozenom suncu i vretru napolju, na njemu jedino radi sadolin, i to sa nanosenjem svake godine. Sve ostalo se spere jako brzo, i ostavi nezasticenu povrsinu. Pogotovu ;laneno ulje, kako god otvrdnuto, izlozeno nasim kiselim kisama.
Post Reply