kako lakirati radni sto eko lakom

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
Post Reply
pontis
Zarezivač olovaka

kako lakirati radni sto eko lakom

Post by pontis »

Pozdrav svima!

Potpuni sam laik, nikad nisam farbao drvenariju.

ali sada bih da lakiram dva nova ikea radna stola, jos su zasticeni najlonom, jedan od borovine a drugi od bukovine, oba su od lepljenih komada punog drveta, i oba ce biti koriscena kao trpezarijski, za rucavanje i kao radni - ali samo za laptop, knjige etc.

za bukov sto ikea prepurucuje mnogokratno premazivanje lanenim uljem tokom godinu dana i vise, za to nemam vremena i strpljenja, a i pozutece od toga, pa bih radije jednokratno premazao nekim kvalitetnim lakom.

hteo bih ekoloski lak, na vodenoj bazi, da ne smrdi posto cu lakirati u dnevnoj sobi.

i da ima nekog sjaja, da nije mat, mada to nije obavezno.

da li moze cetkom da se nanese a da ne ostanu tragovi od iste, ili valjkom?

bitno mi je da drvo ne pozuti posle nekog vremena, hocu da ostane ista boja, i da nema belih tragova od pucanja laka, da je otporan na manje udarce

vidim na internetu da hvale kao dobar helios tessarol akril lak na vodenoj bazi, i da kosta oko 800 din za kanticu od 750ml, toliko sam spreman da platim, jer je oikos igrolux mnogo skuplji

da li je dosta jedna kantica za oba stola? jedan sto je 100x50 a drugi 120x60

napominjem da stolovi nisu nicim fabricki lakirani.

treba mi savet za odgovarajuci lak, cetku ili valjak, i gde da to kupim u beogradu.

( jos kad bi postojao neki video tutorijal na youtube-u, moze i na engleskom :)

hvala unapred!
Last edited by pontis on 13 Dec 2013 09:00, edited 1 time in total.
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

ako ces da farbas vodenim lakom mora prvo vodeni temelj pa onda zavrsni lak.
smirglaj nikad dosta
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Dobro dosao na forum.
Iskreno da ti kazem, najjeftinije ti je da ih odneses nekom lakireru. On se sigurno nece obradovati takvom musteriji, jer je to mozda tek 1,5m2 i nema mnogo zarade.

Na ostala pitanja mozes dobiti odgovore ovde, ali pre svega, moras imati na umu da nema dobro a jeftino, da ce svako drvo vremenom da pozuti, a i svaki lak. Zatim, u vezi "ekoloskih lakova", zaboravi da tako nesto postoji, sve je to hemija. Za nanosenje cetkom i valjkom se mogu upotrebiti lakovi za parket. Za upotrebu vodenih lakova je neophodna temperatura ambijenta 16+ stepeni i td.
Last edited by Pezzo on 13 Dec 2013 11:50, edited 1 time in total.
pontis
Zarezivač olovaka

Post by pontis »

radenko i pezzo, hvala vam obojici!

ja bih ipak sam da izlakiram, komplikovano mi je da nosim kod lakirera:

teski stolovi, nemam kola, ne mogu u bus sa njima, a ovde oko autokomande nisam video da ima lakirer.

zato mi treba konkretan savet, koji vodeni temelj, koji vodeni zavrsni lak i gde da kupim u beogradu...

pa koliko slojeva, jel treba poceti smirglanjem: ukratko koji je postupak lakiranja...

imamo centralno grejanje, tako da nikad ne pada ispod 18C, ni nocu.

ovo sam nasao na forumu ali ne znam da li je upotrebljivo u mom slucaju

viewtopic.php?id=4695
Last edited by pontis on 14 Dec 2013 11:59, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ima lakirer ispod samog plavog mosta, sa tvoje strane auto-puta i nije skup. Ti ces kupiti kilo zavrsnog a dosta je 200-250 grama. Lakirer ti nece naplatiti kilo, nego 200 grama, a za rad nece uzeti ni 10 evra. Ima i prasine, treba malo i umeca i zato ti se vise isplati da ti to neko uradi nego da ti kupujes sve, izaci ce te skuplje. Valjda imas nekog ko ce ti to prevesti 1-2km.
A to sa smirglanjem sa linka koji si nasao je za drugo pitanje, tebi su povrsine vec ranve i osmirglane, potrebno je smirglom skinuti samo ako ima gde prljavstine od ruku ili otkloniti sitne ogrebotine (smirgla se uvek u pravcu vena drveta !), dobro ocistiti prasinu i mazati osnovnim lakom sa zadnje i prednje strane, kantove vise puta. Vidljivu stranu (lice) odmah posle susenja treba ponovo premazati i posle ostaviti da se dobro osusi. Po susenju se smirgla sitnom smirglom na tamponu (gradacija 400) da nigde ne ostane ni tackica sjaja od laka i da sve bude glatko i ravno. Ako ima negde rupica ili ostecenje, zatvara se gitom u boji, poravna spahtlom i prebrusi Scotch-Brite ili finom celicnom vunom. Onda se opet prasina dobro ukloni i premaze lice i kantovi zavrsnim lakom. I to je to.
Najveci broj lakova se nanosi prskanjem pistoljem, ali neki se mogu nanositi i valjkom, kao sto sam ti vec napisao, oni za parket, a ima ih i vodenih i poliuretanskih... nitro nemoj da kupujes jer se od vode ljuste i pobele, a i kancerogeni su pa zbog toga i nestaju sa trzista.
Last edited by Pezzo on 14 Dec 2013 14:38, edited 1 time in total.
pontis
Zarezivač olovaka

Post by pontis »

pezzo, hvala ti!

daj mi samo savet gde da kupim lakove u beogradu, moze i na pp
ako resim da sam radim, jer taxi ce me kostati oko 900-1000rsd, i ruke i lak izadje 2000-2500rsd.

ja bih kupio pomenuti heliosov tessarol posto ga laici poput mene hvale

http://www.oceni.rs/kuca/uredenje-kuce/ ... ajnisaten/

a proizvodjac tvrdi da ne pozuti

http://www.suncane-boje.rs/srb/boje-za-drvo/lakovi/183

nov sam na forumu pa ako ne smem da ostavim link, neka moderator obirise...

pozz:)
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Te lakove nikada nisam koristio, pa ne mogu o njima nista da ti kazem. Ja koristim samo Sayerlack i ICA.
Lakovi vremenom svi zute manje ili vise, a takodje i drvo. Svi koji tvrde suprotno - lazu.
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Za zucenje laka i drveta slazem se sa pezzo a sto se tice tesarola moze taj ali pre njega idi isto tesarol ali osnovni lak za drvo jer je to sto si postavio link zavrsni lak!
smirglaj nikad dosta
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kad trgovac napise "ne zuti", to znaci da zuti dosta sporije od recimo uljane boje.
Sto jeste tacno, ali nije da ne zuti nikako.
pontis
Zarezivač olovaka

Post by pontis »

hvala mnogo na savetima! nadam se da cu uspeti da posao odradim kako treba.
veliki pozdrav:)
Post Reply