Potrebna pomoc oko Firnajziranja drveta...
- paparazzit
- Precizni šegrt
Potrebna pomoc oko Firnajziranja drveta...
Pozdrav.,
Potpuni sam pocetnik u stolarisanju i farbanju te sam napravio par gresaka.
1. Nisam zagrejao firnajz kada sam ga nanosio
2. Tek kada sam naneo firnajz shvatio sam da hocu da premazem sadolinom
Pitanje:
Da li cu imati nekih problema sa nanosenjem sadolina na firnajz i kakve su posledice po dvo i dalji proces rada to sto zelim da namazem sadolin preko firnajza?
Takodje da li je veliki problem to sto nisam zagrejao firnajz pre nanosenja.
Hvala puno svima i stvarno cenim svaki savet.
Potpuni sam pocetnik u stolarisanju i farbanju te sam napravio par gresaka.
1. Nisam zagrejao firnajz kada sam ga nanosio
2. Tek kada sam naneo firnajz shvatio sam da hocu da premazem sadolinom
Pitanje:
Da li cu imati nekih problema sa nanosenjem sadolina na firnajz i kakve su posledice po dvo i dalji proces rada to sto zelim da namazem sadolin preko firnajza?
Takodje da li je veliki problem to sto nisam zagrejao firnajz pre nanosenja.
Hvala puno svima i stvarno cenim svaki savet.
I ja sam početnik i zato sam počeo da eksperimetišem te sam nedavno, namerno, uzeo dve istovetne nogice od bukve (planiram izradu nekih klub stolova sa jednom nogom) i jednu prvo premazao lanenim firnajzom 2 puta (na hladno), zatim dva puta sadolinom sa lakom, a drugu samo 2 puta istim tim sadolinom. E sad, ja sam svestan da je sadolin ušao u naš rečnik kao premaz za drvo iako se radi o trgovačkom imenu koji je postao sinonim za oredjenu vrstu proizvoda (kao i digitron, žilet i sl.) i zato ću da napišem puno ime sa konzerve, na engleskom: Lussolac, solvent-based wood varnish.
Zadovoljan sam dobijenim rezultatom, a ona nogica koja je prvo premazana firnajzom je samo za nijansu tamnija, ali toliko je mala razlika da je teško uočiti, a nikakve probleme sa prianjanjem nisam primetio.
Eto, toliko od mene, a možda će neko sa mnogo više iskustva da ti da i nešto opširniji i precizniji odgovor.
Pozdrav.
Sinisha
Zadovoljan sam dobijenim rezultatom, a ona nogica koja je prvo premazana firnajzom je samo za nijansu tamnija, ali toliko je mala razlika da je teško uočiti, a nikakve probleme sa prianjanjem nisam primetio.
Eto, toliko od mene, a možda će neko sa mnogo više iskustva da ti da i nešto opširniji i precizniji odgovor.
Pozdrav.
Sinisha
- paparazzit
- Precizni šegrt
A odakle vam uopste ideja da mazete firnajzom?
Firnajz je koriscen kao podloga za uljane boje, u doba kada drugih podloga i boja nije ni bilo.
Njegova glavna mana je sto se uzasno sporo susi, a sam po sebi ne predstavlja neku zastitu, mada ume lepo da izgleda.
Sadolin, odnosno lazure, imaju svoju podlogu. Takozvani "bezbojni" koji uopste nije bezbojni, vec je upravo osnovna impregnacija, fungicid, insekticid itd. Prodire u drvo jako duboko, i stiti ga od budji i insekata.
Firnajz u sustini sprecava lazuru da prodre dublje u drvo i zadrzava je na povrsini, a cela "mudrolija" kod lazure je upravo u dubljem prodiranju u drvo.
No tu ste gde ste. Ostavite to jedno 15-tak dana da se dobro osusi, pa onda mazite lazurom.
Lussolac uopste nije lazura (sadolin), vec je u pitanju jednokomponentni poliuretanski lak (ko sto lepo i pise na kutiji - varnis=lak).
Za njega se kao osnovni premaz koristi Dyaxil decor (takodje Vitex-ov proizvod).
http://www.vitex.gr/se/wood_stone_surfaces_final.php
Firnajz je koriscen kao podloga za uljane boje, u doba kada drugih podloga i boja nije ni bilo.
Njegova glavna mana je sto se uzasno sporo susi, a sam po sebi ne predstavlja neku zastitu, mada ume lepo da izgleda.
Sadolin, odnosno lazure, imaju svoju podlogu. Takozvani "bezbojni" koji uopste nije bezbojni, vec je upravo osnovna impregnacija, fungicid, insekticid itd. Prodire u drvo jako duboko, i stiti ga od budji i insekata.
Firnajz u sustini sprecava lazuru da prodre dublje u drvo i zadrzava je na povrsini, a cela "mudrolija" kod lazure je upravo u dubljem prodiranju u drvo.
No tu ste gde ste. Ostavite to jedno 15-tak dana da se dobro osusi, pa onda mazite lazurom.
Lussolac uopste nije lazura (sadolin), vec je u pitanju jednokomponentni poliuretanski lak (ko sto lepo i pise na kutiji - varnis=lak).
Za njega se kao osnovni premaz koristi Dyaxil decor (takodje Vitex-ov proizvod).
http://www.vitex.gr/se/wood_stone_surfaces_final.php
Pa ... Znaš i sam da sam početnik, a i taj deo oko zaštite i farbanja mi je oooogromna nepoznanica, o tome ne znam ama baš ništa!
Tu nogicu koju sam mazao firnajzom nije bilo planirano da mažem ničim drugim, ali eto, kupio sam taj premaz pa reko' da probam, neće da škodi (valjda) i nešto ću da naučim (opet valjda
). Znam (za toliko) da se firnajz dugo suši, ali za divno čudo za par dana je to bilo suvo, ili se meni tako učinilo
.
A taj Lusolac premaz jeste i lazura (ako sam ja dobro shvatio iz tvog rečnika šta je to) jer ujedno menja boju i sadrži odredjenu količinu laka. Prodavac (moj poznanik koga sam to veče gnjavio pola sata raznim pitanjima) to prodaje kao "sadolin sa lakom" i pokazao mi je uzorke sa svim bojama koje proizvodjač ima. I to sam kupio radi eksperimenta i zadovoljan sam rezultatom na oba komada, e sad, to što sam napravio grešku ... Neznanje, šta reći ::neznam::
Medjutim, nije mi žao jer mi sve to deluje sasvim u redu, ali ako tako ne treba, neću više nikad, časna reč. :rodna:
Pozdrav.
Sinisha
Tu nogicu koju sam mazao firnajzom nije bilo planirano da mažem ničim drugim, ali eto, kupio sam taj premaz pa reko' da probam, neće da škodi (valjda) i nešto ću da naučim (opet valjda

A taj Lusolac premaz jeste i lazura (ako sam ja dobro shvatio iz tvog rečnika šta je to) jer ujedno menja boju i sadrži odredjenu količinu laka. Prodavac (moj poznanik koga sam to veče gnjavio pola sata raznim pitanjima) to prodaje kao "sadolin sa lakom" i pokazao mi je uzorke sa svim bojama koje proizvodjač ima. I to sam kupio radi eksperimenta i zadovoljan sam rezultatom na oba komada, e sad, to što sam napravio grešku ... Neznanje, šta reći ::neznam::
Medjutim, nije mi žao jer mi sve to deluje sasvim u redu, ali ako tako ne treba, neću više nikad, časna reč. :rodna:
Pozdrav.
Sinisha
Ne znam da li smem da kažem, opet će neko da me klepi po ušimapaparazzit wrote:Jesi li mozda izmedju nanosenja firnajza i sadolina smirglao malo?

Pozdrav.
Sinisha
- paparazzit
- Precizni šegrt
- paparazzit
- Precizni šegrt
"Baze" se ovde prilicno mesaju, odnosno taj termin se koristi za dve potpuno razlicite stvari.
Sa jedne strane koristimo ga kao termin za rastvarac, a sa druge za smolu koja ustvari predstavlja samu boju.
Tako da kao rastvarace imamo od vode, preko uljanog, nitra, raznih PU koji nemaju uobicajen naziv...
Kao smole, tu su alkidi (uljane boje), akrili, poliuretani...
Upravo zato sto je rastvarac isti, nije bilo problema pri premazivanju nakon firnajza.
To sto nesto postoji u nijansama, uopste ne znaci da je lazura. Sta i kako trgovci krste... to je vec dugacka prica. Kod nas jeste neuobicajeno da postoje tonirani transparentni lakovi, ali to je nas problem. Sasvim normalna stvar napolju.
Glavna karakteristika lazure je da stvara izuzetno tanki povrsinski film, a vecina nanosa prodire u drvo.
Za razliku od laka, koji stvara relativno debeli povrsinski sloj, ali je prodiranje izuzetno malo ili nikakvo.
Onda su se setili da lazuri dodaju malo laka, pa dobiju "nesto izmedju".
Ako proizvodjac ovaj proizvod krsti kao lak (varnish), samo nasi trgovci znaju zasto ga prekrste u sadolin to jest lazuru.
Sa jedne strane koristimo ga kao termin za rastvarac, a sa druge za smolu koja ustvari predstavlja samu boju.
Tako da kao rastvarace imamo od vode, preko uljanog, nitra, raznih PU koji nemaju uobicajen naziv...
Kao smole, tu su alkidi (uljane boje), akrili, poliuretani...
Upravo zato sto je rastvarac isti, nije bilo problema pri premazivanju nakon firnajza.
To sto nesto postoji u nijansama, uopste ne znaci da je lazura. Sta i kako trgovci krste... to je vec dugacka prica. Kod nas jeste neuobicajeno da postoje tonirani transparentni lakovi, ali to je nas problem. Sasvim normalna stvar napolju.
Glavna karakteristika lazure je da stvara izuzetno tanki povrsinski film, a vecina nanosa prodire u drvo.
Za razliku od laka, koji stvara relativno debeli povrsinski sloj, ali je prodiranje izuzetno malo ili nikakvo.
Onda su se setili da lazuri dodaju malo laka, pa dobiju "nesto izmedju".
Ako proizvodjac ovaj proizvod krsti kao lak (varnish), samo nasi trgovci znaju zasto ga prekrste u sadolin to jest lazuru.
Å to bi rek'o onaj u filmu "Lajanje na zvezde": "Jel vidiš sa kakvim predznanjem se ide u kafanu." Prevedeno na ovaj slučaj "Jel vidiš sa kakvim predznanjem se ide u farbaru". Koliko vidim, trebaće meni još puno predznanja za pravilan izbor zaštita i premaza, ali dobro, od nečega mora da se počne. A još kada ima ko da ti pojasni stvari... :buga: Divota.
Pozdrav.
Sinisha
Pozdrav.
Sinisha
- paparazzit
- Precizni šegrt
1. U proteklih par vekova su smiljene mnogo bolje zastite, sa kojima se daleko lakse i brze radi, a odgovarajuci osnovni i zavrsni premazi cesto se bas ne trpe sa firnajzom.Pezzo wrote:Malo ste se upetljali...
1. Firnajz i sluzi za zastitu drveta od vlage i insekata, ali se nanosi zagrejan da bi se dobro upio u drvo.
2. Sandolin moze biti i transparentan, a lazure su nijansirani zavrsni lakovi.
3. Preko osusenog firnajza se moze naneti sadolin u boji.
2. Lazure nisu nijansirani lakovi. Lazure su ono sto svi trgovci zovu ili sadolinom ili "bajc" iako nema nikakve veze sa bajcom. Stvaraju veoma tanak, gotovo nepostojeci sloj, za razliku od laka koji stvara debeo sloj. Svaka lazura je u transparentna, samo je tonirana (providan/transparentan i bezbojan nisu isto). Ono sto zovu "bezbojni", najcesce nije bezbojni (mada mozda postoji i takav) vec je obicno impregnacija. Recimo Belinkin belles je impregnacija, a belton je lazura.
3. Samo ako imas lazuru kojoj je rastvarac uljani. Ako krenes sa onom kojoj je rastvarac voda... cvrc.
Lazur je filtriran koncentrovani bajc ili pigment koji sluzi za toniranje raznih transparentnih premaza i korekcije drugih bajceva (ali nije za bajcovanje). Odatle i naziv lazurni lak ili premaz.mbole wrote:Lazure nisu nijansirani lakovi. Lazure su ono sto svi trgovci zovu ili sadolinom ili "bajc" iako nema nikakve veze sa bajcom. Stvaraju veoma tanak, gotovo nepostojeci sloj, za razliku od laka koji stvara debeo sloj. Svaka lazura je u transparentna, samo je tonirana (providan/transparentan i bezbojan nisu isto).
Sadolin je mix zastite i finiture, ali sve sto je pravljeno da bude univerzalno ima i mane, manje traje, pa se povrsine izlozene atmosferilijama premazuju svake jeseni.
Trgovci svasta mogu da kazu, oni nisu univerzalni strucnjaci.