Nisam hteo da otvaram novu temu pa da pitam ovde. Zamolio bi neko da mi kaze za cega je bolja vibraciona brusilica a za cega tracna brusilica? Vidim da su tracne skuplje bar za 30% i vise. Ukratko ovo je za ovo bolje a ovo za ovo.
Ne bi mi trebalo cesto ali po nekad mi trebao malo vecu povrsinu da ismrglam pred farbanje, lakiranje ili sta god drugo pa da ne bi to radio rucno ili neke kombinacije busilica + dodatak neki hteo sam da sebi kupim brusilicu. Kao sto rekoh ne treba mi cesto pa sam mislio oko 50-60e da dam. E sada dobro bi mi bilo da mi objasnite oko par stvari na sta da obratim paznju i eventualno bolji pokazani hobi model pa da se odlucim.
Jedan od uslova sto mi se svidja sto neki modeli npr zeleni Bosch ima ostavu posebnu za prasinu (vib. brus.).
Trakasta ili vibraciona
Ne vidim nikakav razlog da se ne otvori nova tema (prebaceno).
Trakasta je malo specificna alatka, skida jako brzo, ali je pogodna iskljucivo za vece ravne povrsine.
Kao jedina brusilica vibraciona ili ekscentar (random orbit) je bolji izbor.
Vibraciona skida nesto brze, ekscentar daje finiju povrsinu.
Trakasta je malo specificna alatka, skida jako brzo, ali je pogodna iskljucivo za vece ravne povrsine.
Kao jedina brusilica vibraciona ili ekscentar (random orbit) je bolji izbor.
Vibraciona skida nesto brze, ekscentar daje finiju povrsinu.
Namene su im razlicite, s'obzirom na vrstu posla. Jesu sve za brusenje, samo zavisi sta brusis. Tracna uglavnom mnogo brze skida i zgodna je da se izbrusi i poprecno presecena povrsina drveta, a najcesce se koristi za ciscenje povrsine drveta i furnira. Orbitalna moze biti sa vecom ili manjom papucom. One sa vecom su namenjene za ujednacavanje povrsine kod panela od slepljenih letvica, dok one sa malom papucom su uglavnom za smirglanje osnovnih lakova, to su orbitalne ili, kako ih jos zovu, vibracione. Ima i roto-orbitalnih, koje su namenjene za povrsine koje nemaju venaturu kao drvo i furnir, znaci za smirglanje sirovog mdf ili pri farbanju limova automobila i sl.
Znaci, sve ima svoju namenu i svaka alatka je najefikasnija kada se koristi za ono za sta je napravljena.
Znaci, sve ima svoju namenu i svaka alatka je najefikasnija kada se koristi za ono za sta je napravljena.
Last edited by Pezzo on 20 Aug 2013 10:55, edited 1 time in total.
Deky, ovde imaš lep tekst o "prvoj brusilici"
http://stolarskaradionica.com/stolarski ... j&strana=1
http://stolarskaradionica.com/stolarski ... j&strana=1