slavne radovi: profi radni sto za male radionice, drveni strug, itd

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
slavne
Šegrt

slavne radovi: profi radni sto za male radionice, drveni strug, itd

Post by slavne »

Za početak samo da predstavim ozbiljan sto za male radionice. Izrada malog radnog stola koji staje u svaku prostoriju a pri tome je težak onoliko koliko želite i istovremeno jak, omogućava maksimalno izvođenje radova u skučenom prostoru garaže, male sobe ili mini-radionice. U suštini reč je o kombinaciji standardnih rešenja sa dodatkom neobičnih stega. Izrada stola zahteva rad u metalu i drvetu. Stege su izuzetno jeftine za izradu.
Image
Detaljno objasnjenje principa na kojima je zasnovana izrada samog stola, moje preporuke sta NE raditi a šta činiti, navedena je u trodelnom članku (sad sam u donje video datoteke uključio i tekstualni prevod na srpski pa može lepo da se razume):
Deo prvi: http://www.youtube.com/watch?v=XGS8lNy7 ... e=youtu.be
Deo drugi: http://www.youtube.com/watch?v=cHNBk6vi ... e=youtu.be
Deo treći: http://www.youtube.com/watch?v=4naEVsC2bOI
Last edited by slavne on 31 Jul 2013 22:13, edited 1 time in total.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Све бре лепо причаш ал' ја угасих после пола минута јербо те ич не разумем!
Причајбре српски да те цео свет разуме
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Clamps ... fascinating idea!
slavne
Šegrt

Post by slavne »

феникс wrote:Све бре лепо причаш ал' ја угасих после пола минута јербо те ич не разумем!
Причајбре српски да те цео свет разуме
Ма шефе, нема проблема, биће све на српском наравно. Ове указиваче горе сам поставио зато што сам те презентације једино имао у овом моменту. Па нек` виде и ти белосветски да и ми понешто имамо да прикажемо, јел` тако?

Чланак о овоме и другим темама изгледа немам права овде на форуму у чланцима да поставим као новајлија, осим овако у оквиру овог индекса тако да ћу детаље вероватно објавити на свом сајту у догледно време.
Last edited by slavne on 30 Jul 2013 09:17, edited 1 time in total.
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Немо' се љутиш Славиша бре!
Да кренемо да се овде мало дописујемо о које-којим стварима и час посла ће накупиш бројку да постанеш "мајстор делухе" а не новајлија.
Ђта ћеш, газда овде одредио правила па веће право има неко ко се налупета 200--300 пута него неко ко хоће нешто паметно да сервира после пар писања (ја ти дођем као пример за то - лупетање а не паметно писање).
А газда је газда! Вежи коња где ти газда каже па макар цркли и коњ и газда. ;-О
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ideja je simpatična ALI ništa posebna i ništa šta se već nije vidjelo negdje na youtubu.

Ima ovakvih ideja kolko hoćeš ovo je samo jedna od kopija koju si malo doradio na neki svoj način.

U svakom slučaju pohvala za trud.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Od svega sam razumeo: "my name is Slavisa".
A za taj sto mislim da uopste nije za amaterske radionice. Za njega traba bilder da ga pomeri. Kod mene je sve lagano i na tockicima :)
slavne
Šegrt

Post by slavne »

Å trkić wrote:Ideja je simpatična ALI ništa posebna i ništa šta se već nije vidjelo negdje na youtubu.

Ima ovakvih ideja kolko hoćeš ovo je samo jedna od kopija koju si malo doradio na neki svoj način.

U svakom slučaju pohvala za trud.
Мислим да сам већ рекао да је предложени радни сто претежно комбинација стандардних решења. У видеу сам позвао читаоце да ако нађу елегантније-јевтиније решење за мини радни сто стандардних малих димензија за опште послове у столарству слободно ставе указиваче на то боље решење, како би смо од тога сви профитирали.

Међутим поента целог приказа овде није у пуком набрајању идеја већ у што оптималнијем решењу за опште послове у столарству везаном за мале радионице. Дата је читава мала анализа зашто наступају неки суштински проблеми у конструисању, а не само "ево вам још једно класично решење па правите".
slavne
Šegrt

Post by slavne »

феникс wrote:Немо' се љутиш Славиша бре!
Да кренемо да се овде мало дописујемо о које-којим стварима и час посла ће накупиш бројку да постанеш "мајстор делухе" а не новајлија.
Ђта ћеш, газда овде одредио правила па веће право има неко ко се налупета 200--300 пута него неко ко хоће нешто паметно да сервира после пар писања (ја ти дођем као пример за то - лупетање а не паметно писање).
А газда је газда! Вежи коња где ти газда каже па макар цркли и коњ и газда. ;-О
Нема љутиш мајсторе ни најмање. Тек сам напоменуо да ће детаље људи моћи да погледају ако их занима додатно и на мом сајту. јначе овајсајт је фееееноменалан нема сумње у то.
slavne
Šegrt

Post by slavne »

Pezzo wrote:Od svega sam razumeo: "my name is Slavisa".
A za taj sto mislim da uopste nije za amaterske radionice. Za njega traba bilder da ga pomeri. Kod mene je sve lagano i na tockicima :)
Аматер не мора нужно бити онајкоји користи најгори радни сто; то је вероватно човек који не располаже комплетним знањима у некојкомерцијалнојграни столарије. Разумем што те мрзело да прегледаш цео мојдосадни материјал па ниси приметио да мојрадни сто има точкове које разумно снажан човек може да искористи. Моја теза (не тврдим да важи за све практичаре) је да столарски/металски радни сто СТАНДАРДНО мора бити тежак а не лаган, тјсупротно ономе што си ти за себе направио, и цео метеријал о томе говори. Признајем да сам се бавио бодибилдингом, где ме "нађе", свака част!:hurra:

У суштини си ти у праву, заиста је специфично шта се некоме допада или колико је нечији посао специфичан. Овде говорим о ономе што би могло да важи за већину људи у малим радионицама, били они аматери или профи.
Last edited by slavne on 30 Jul 2013 10:15, edited 1 time in total.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

slavne wrote:Аматер не мора нужно бити онајкоји користи најгори радни сто; то је вероватно човек који не располаже комплетним знањима у некојкомерцијалнојграни столарије. Разумем што те мрзело да прегледаш цео мојдосадни материјал па ниси приметио да мојрадни сто има точкове које разумно снажан човек може да искористи.
Pa radi se i o prostoru, pomenuo si to i sam, ali ne samo o prostoru ! Video sam i tvoje tockice, ali je to nepodesno za stolare. Ti tu pokusavas neke kombinacije sa bravarskim alatima. Ne moze tu nista dobro da ispadne ni od bravarije ni od stolarije. To je pogrešno, a ti si mogao tu da kombinujes da na tom stolu mesiš i kifle, niko ne moze da ti zabrani :) Ako ti taj sto sluzi i za bravariju, onda ce po njemu biti i opiljaka i metalne prasine, treba mu fiksirana bravarska stega/šrafštuk i verovatno još koješta i hoceš li to da skidaš i pereš uvek kad treba nešto da radiš sa drvetom ? Stolarski radni stolovi se cesto oblazu filcom, mozda to nisi video,pa da ti napomenem. Drvo se zagrebe i smirglom, pa se ta ogrebotina cesto kasno primeti, tek kad ga izlakiras, pa ne treba ni objasnjavati kako izgleda neki masni bravarski sto.
A ako pricamo o znanju, nema tog coveka koji zna sve.
Last edited by Pezzo on 30 Jul 2013 11:30, edited 1 time in total.
slavne
Šegrt

Post by slavne »

Pezzo wrote:
slavne wrote:Аматер не мора нужно бити онајкоји користи најгори радни сто; то је вероватно човек који не располаже комплетним знањима у некојкомерцијалнојграни столарије. Разумем што те мрзело да прегледаш цео мојдосадни материјал па ниси приметио да мојрадни сто има точкове које разумно снажан човек може да искористи.
Pa radi se i o prostoru, pomenuo si to i sam, ali ne samo o prostoru ! Video sam i tvoje tockice, ali je to nepodesno za stolare. Ti tu pokusavas neke kombinacije sa bravarskim alatima. Ne moze tu nista dobro da ispadne ni od bravarije ni od stolarije. To je pogrešno, a ti si mogao tu da kombinujes da na tom stolu mesiš i kifle, niko ne moze da ti zabrani :) Ako ti taj sto sluzi i za bravariju, onda ce po njemu biti i opiljaka i metalne prasine, treba mu fiksirana bravarska stega/šrafštuk i verovatno još koješta i hoceš li to da skidaš i pereš uvek kad treba nešto da radiš sa drvetom ? Stolarski radni stolovi se cesto oblazu filcom, mozda to nisi video,pa da ti napomenem. Drvo se zagrebe i smirglom, pa se ta ogrebotina cesto kasno primeti, tek kad ga izlakiras, pa ne treba ni objasnjavati kako izgleda neki masni bravarski sto.
A ako pricamo o znanju, nema tog coveka koji zna sve.
јзвини ништа нисам разумео: шта је неподесно код точкића "за столаре"?
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ej Slavisa, mozda bi bilo bolje da se ja izvinim sto sam usao u diskusiju jer cu ti tesko ovako objasniti. Ti to gledas sa svoje strane, ja sa svoje. Postavi sebi pitanje sta je tu podesno za bravare. Treba ti dobra bravarska stega, nakovanj, stubna busilica, tocilo i sl. E to stolarima ne treba. Prema tome takve kombinacije je tesko napraviti a da ne zapadnes u nebuloze. I te stege koje si pravio, vrlo retko trebaju, ja ih i nemam i nemaju ih mnogi. Ti si tu razmisljao o kombinaciji stolarske i bravarske tezge, ali mislim da su to bezuspesni pokusaji jer ti nece biti kako treba ni za jedno ni za drugo. Tockici su manje vise, moze se i bez njih na kraju krajeva. Ja ti ne zameram, neiskustvo je u pitanju, ali u sustini bitno je nesto raditi :) Znaci kad odes u neku stolarsku i u neku bravarsku radionicu, one se bitno razlikuju i to nije bez razloga. Eto to sam hteo da ti objasnim.
slavne
Šegrt

Post by slavne »

Pezzo wrote:Ej Slavisa, mozda bi bilo bolje da se ja izvinim sto sam usao u diskusiju jer cu ti tesko ovako objasniti. Ti to gledas sa svoje strane, ja sa svoje. Postavi sebi pitanje sta je tu podesno za bravare. Treba ti dobra bravarska stega, nakovanj, stubna busilica, tocilo i sl. E to stolarima ne treba. Prema tome takve kombinacije je tesko napraviti a da ne zapadnes u nebuloze. I te stege koje si pravio, vrlo retko trebaju, ja ih i nemam i nemaju ih mnogi. Ti si tu razmisljao o kombinaciji stolarske i bravarske tezge, ali mislim da su to bezuspesni pokusaji jer ti nece biti kako treba ni za jedno ni za drugo. Tockici su manje vise, moze se i bez njih na kraju krajeva. Ja ti ne zameram, neiskustvo je u pitanju, ali u sustini bitno je nesto raditi :) Znaci kad odes u neku stolarsku i u neku bravarsku radionicu, one se bitno razlikuju i to nije bez razloga. Eto to sam hteo da ti objasnim.
Друже па ја још нисам приказао део за "браварију". На крају видео материјала то сам и рекао. Просто ниси све пажљиво испратио што није чудно јер је мојенглески много зарђао.

Видео материјал односи се на мале радионице-гараже. Рад у малојстоларскојрадионици нији сасвим исти као у (довољно) великој. Мала радионица више је примерена хоби мајсторима и у њојчовек тежи универзалнијим машинама да би заузео мање места, а те универзалније машине су опет примереније хоби мајсторима. Точкови за померање стола ту омогућавају додатну флексибилност која није тако занимљива људима у великим радионицама. У малу радионицу некада се први комад сече тако што вири кроз врата! Читав рад у малојрадионици, дакле, у много аспеката озбиљно се разликује од конкретних операција у великојрадионици. Укратко речено померање стола у малојрадионици има много озбиљнији значајнего у великој. У малојрадионици добро организованојсваки милиметар простора нешто значи и нечему служи (по мом скромном мишљењу).

Нешто друго ми је занимљиво. Ако сам разумео ти не користиш класичне столарске стеге? Ђта саветујеш-користиш уместо њих за класичне столарске радове?
slavne
Šegrt

Post by slavne »

Примитивни дрвени струг за прављење цилиндара, типлова и простијих осно симетричних фигура Image
На горњем делу слике је носач за глодалицу са глодалицом, који клизи по горњојстрани ручно вођен; бушилица остварује погон обратка. јзмењен нацрт Џорџа Вондришке (Woodworking Guild of America) у три аспекта:

1) у оригиналу аутор једном руком ручно помера глодалицу док другом руком обрће ручицу којом окреће обрадак у "стругу". Ја сам додао прилагођење за бушилицу која обезбеђује погон за ротацију обратка док се глодалица много сигурније и прецизније помера с обе руке; на слици се види додат клизач за бушилицу који се фиксира у једном од 4 допуштена положаја у зависности од дебљине обратка.

2) оригинални нацрт допушта само једну дужину обратка (око 94цм). У мојојваријанти допуштена је произвољна дужина обратка негде од 25цм до 94цм. Ово сам извео тако што задња вертикална страна струга није фиксна већ клизи између два жлеба с леве и десне стране; лева и десна страна садрже парове жлебова на равномерним растојањима па се та задња страна струга може углавити у одабрани пар жлебова, те се тако постиже потпуно произвољна променљива дужина обратка између 30 и 94 цм. Ово је наравно много економичније, јер можете правити цилиндре/фигуре од произвољних дужина обратка у том распону.

3) Предња страна струга (приказана на слици) има прилагођење за радни сто са типичном бочном столарском стегом, тако да се постави с десне стране радног стола и том бочном столарском стегом се притегне за радни сто.

Овакве модификације омогућавају сигурнији, прецизнији и флексибилнији рад оригиналне конструкције.

Пример израђених граничника (eng. benchdogs) за мојрадни сто: Image
Last edited by slavne on 30 Jul 2013 15:04, edited 1 time in total.
Post Reply