polica za knjige od iverice

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
djura
Dodavač alata

polica za knjige od iverice

Post by djura »

Zdravo svima
Ne razumem se u stolarstvo nista vise od moje devojke, i u stanu trenutno imamo posecenu ivericu
za police za knjige, po njenim brilijantnim nacrtima :D. Ziveli smo u oblacima, sve dok nam jedan samouvereni majstor iz "Uradi Sam" nije nagovestio da to ipak nece moci da se spoji tako lako, cini mi se zbog tezine. Od alata imamo povecu busilicu, hrpu srafova 4,5*35, odgovarajucu burgiju, i naivni entuzijazam. Polica je odprilike 1m sa 0.6, sa nekoliko poprecnih dasaka. Iverica je debljine 18mm, poreklom iz Tihosa, ako vam to ista znaci. Treba li da pokusavam da sam ozivim monstruma, ili da pozovem majstora u pomoc?
Vukasin_1
Precizni šegrt

Post by Vukasin_1 »

poz

Sve je to lepo samo ti nama daj ti nama crteze te tvoje police ili slikaj telefonom da vidimo kako izgleda.Pored svih ovih stvari sto si nabrojao treba ti jos burgija za zid fi 8 ,tiplovi 8-ce , srafovi 8x70, (moze i burgija fi 6, tipl 6-ica, stafovi 6x60 sve zavisi sta ces drzati na polici ) kolicinu tiplova i srafova nemogu da ti kazem dok nevidim sliku-crtez.

Imas posecenu ivericu nisam znao da iverica moze da se posece ......hehehhe sala mala.
djura
Dodavač alata

Post by djura »

Lako je tebi da budes samouveren...
Elem, evo slike
Image
Cekam dalja uputstva...
ado
Samostalni majstor

Post by ado »

Ako zelite policu za knjige, duzina 1000 mm nije problem. Dalje, ako ne marite mnogo za estetikom, onda spojite vijcima za iver, i gotovo. (ovi vijci se vide sa vanjske strane) Ja inace spajam excentricnim vijcima i jos drvena tipla
ili keksi, radi bolje i jace veze. Malo "prosetaj" forumom, sve ovo imas opisano. Spajanje korpusa i sl.
Mnogo srece i pozdrava,
sa zenom i cikularom nije se saliti!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Uh, volem ovakve crteze :)
Ono jes da je bar estetski lep, al ti recimo fali dimenzija koliko treba da bude duboka polica (imas na crtezu samo visinu i sirinu).
No recimo da sam pretpostavio da je dubina 22cm (ja na toliko pravim police za knjige, posto je 21cm sirina A4 formata, a retke su knjige vece od toga).
Bilo bi najbolje da si napisao kolike su mere tih "posecenih iverica" pa da vidimo sta od toga moze da se najbolje iskombinuje. No posto toga nema evo kako bih je ja radio (verovatno bi je neko drugi radio drugacije, ali sto ljudi sto cudi).

Najpre slikica sastavljene police:

Image

Onda mere materijala koji ti treba za nju:
Univer 18mm:
plafon/dno: 100X22 kom 2
bokovi: 56.4X22 kom 2
polica: 96.4X22 kom 1
vertikale: 27.3X22 kom 2 (ako je polica na sredini, ako nije, koliko oduzmes od jedne vertikale toliko dodas drugoj)
Lesonit 3-4mm:
ledja: 100X60

Medjutim ako si odneo ovakav crtez velika je verovatnoca da su ti materijal isekli malo drugacije to jest da su:
plafon/dno 96.4X22
bokovi 60X22
Nije neka bitna razlika, ali polica sa tim merama ima nesto manju nosivost (ustvari nije bas nesto, ali o tome smo dosta raspredali). Ovo cemo zvati varijanta 2.

Naravno meru "22" u oba slucaja zameni dubinom police.

Ja ledja ne radim ovako vec ih upustam, ali posto nemas odgovarajuceg alata (glodalica) jedino ti je resenje da budu ovako postavljena.

Ostali materijal:
Srafovi 4.5X35 kom 16
kapice ili nalepnice u boji univera kojima ces da pokrijes srafove.
srafovi 2.5X12 (ili neka priblizna duzina ona nije kriticna) kom 31 za zavijanje ledja
nosaci za kuhinjske elemente 2kom
srafovi za nosace 6Xnemam pojma koliko ali reci ce ti tamo gde kupujes kom 8
tiplovi fi 10-12 i odgovarajuci srafovi kom 2 (kupi pristojne recimo fiserove tiplove, tip tipla zavisi od toga sta ti je zid na koji kacis, malter suplja cigla, beton, gips...)
Treba ti jos burgija 5mm kojom busis rupe kojima kacis nosace za kuh elemente na bokove, nju mozes da koristis i za prolaznu rupu pri vezivanju polica, i naravno odgovarajuca vidija odnosno sds burgija za rupe u zidu.
Bilo bi lepo kad bi imao i upustac 45 stepeni (nije bas 45 ali ga svi zovu tako) kojim se obradi rupa tako da glava srafa lepo legne.
Nadam se da nisam nista zaboravio.
Trudio sam se da iskoristim onaj materijal koji vec imas, inace ja bi to radio drugacije. Recimo koristio bih konfirmat srafove za vezivanje bokova i dna/plafona, a ekscentre ili obicne drvene tiplove za vezivanje dve vertikale za policu i dno/plafon.

E sad kredcemo u sastavljanje.
Bilo bi jako dobro kad bi imao stege za 90 stepeni ili ovaj sablon http://www.stolarskaradionica.com/stola ... cija=citaj
No posto pretpostavljam da ga nemas, onda "rucno", meri, nisani, srafi.
Postavis bok i recimo dno tako da lepo leze, to jest da su im ivice poravnate i da stoje pod 90 stepeni, prizoves devojku da pridrzava (u pauzi izmedju donosenja piva :) ), i proteras dve rupe burgijom 3.5mm istovremeno kroz dno i bok u dubinu oko 40mm (ako su ti srafovi duzine 35). Onda ih rastavis i u slucaju da spajas po varijanti 2 prosiris rupu na boku burgijom 5mm, a uslucaju da spajas po varijanti 1 prosiris rupu na dnu burgijom 5mm. Ako ti ovo nije najjasnije trazi dodatno objasnjenje.
Ako imas upustac napravis upuste za glave srafova.
Sad to lepo prisrafis, i nastavis sa sledecim bokom i plafonom po istom principu.
Za policu na mestima gde zelis prisrafis prvo vertikale po istom principu. Daklem prvo ih postavis u zeljeni polozaj, zatim burgijom 3.5 busis kroz policu i kroz vertikalu, onda ih razdvojis, pa kroz policu prosiris rupe na 5mm, pa onda upustac, pa prisrafis vertikale za policu.
Sad tako nastalu skalameriju (polica i dve vertikale) ubacis u telo koje si prethodno vec sastavio, pri cemu se molis nekom od aktuelnih bogova da su ti isekli materijal na tacnu meru, i po istom principu busis rupe kroz dno/plafon u vetikale, prosiris rupe, upustis i zasrafis.
Sad je vreme da se postave nosaci. Polozis policu ledjima na patos, postavis nosac tako da lezi na patosu i oslanja se na bok i obelezis gde dodju rupe. Postavljaju se na oko 10-tak cm od plafona, to jest treba da budu sto je moguce blize plafonu (ne treba preterivati, dovoljno je da im gornja ivica bude na oko 5cm od plafona). Lepo je ako su na istoj visini sa obe strane police, ali nije kriticno par cm gore dole ne predstavlja problem u smislu nosivosti, al ne izgleda lepo.
Ostala su jos ledja. Polozis telo na patos/sto/bilo kakvu ravnu povrsinu (ali bas ravnu) i na njega spustis ledja. Fino poravnas, tako da nigde ne viri i da ne bude "nahereno", i sitnim srafcicima (onim 2.5Xnesto) privijes ledja za korpus kao i za policu. Srafis na oko 5 cm od svakog coska, onda na sredini, pa jos na otprilike svakih 20-tak cm. Za ove mere trebalo bi da imas otprilike 7 komada na plafonu/dnu/polici i po 5 komada na bokovima. Da ne bi "pogadjao" gde je polica, prvo postavis ledja "naopako" na patos, na njih polozis "rukotvorinu", i opcrtas dve linije oko police kako bi znao gde se nalazi kad krenes da srafis sa zadnje strane.
Sad jos probusis dve veeeelike rupe (barem 13mm) kroz ledja, tamo gde dodju nosaci za kuhinjske elemente (kad ih budes video znaces kako treba da busis), kako bi kroz njih mogao da proteras odgovarajuce srafove i da ti ostane mesta za fino podesavanje.
Elem, ovaj post je sad vec poooodugacak, pa ce ti dosaditi da citas :), a i moram da ustajem u cik zore, posto ispracam princezu na celodnevni izlet sa skolom, tako da... (zasto li uvek decu maltretiraju da na te izlete krecu u ranim jutarnjim casovima nikad mi nece biti jasno)
Sad vec imas osnovu, pa mozes da postavljas konkretna pitanja.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

koliko vremena si utrosio na pisanje - tacno si mogao coveku da uradis tu policu :)
Last edited by pajja on 21 May 2008 19:08, edited 1 time in total.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Vise njih,ali je i objasnio da sada moze sam da pravi sta hoce
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da znas da bi mi bilo mnogo lakse da je uradim i pri tom pokazem coveku da zna za ubuduce, nego da napisem. Al to (jos uvek) ne moze preko neta :)
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:Da znas da bi mi bilo mnogo lakse da je uradim i pri tom pokazem coveku da zna za ubuduce, nego da napisem. ...
ovo mi se cesto desava
djura
Dodavač alata

Post by djura »

Kao prvo, hvala M(aster)Bole,ali The Sila u meni je izgleda previse slaba.
Pazario sam sve sto mi je receno i krenuo u sastavljanje, i pre svega sam pokusao da spojim dve test-daske, ispostavilo se vise puta neuspesno. Nikako da ih postavim da nalegnu pod pravim pravim uglom+rupe koje busim su svaka na svoju stranu,tj. spojevi su slabi i ne mogu da izdrze ni mirisljavu svecu na jednu noc.
Uprkos mojoj nesposobnosti, poverena mi je jos jedna misija:naci pravog pravcatog stolara koji bi sve to za mene spojio. Znate li nekog iz Beograda ko je vican i zaludan, i po vasoj proceni-koliko kosta rabljenje majstorskih ruku za takav posao obzirom da imam sav materijal(rucak i pivce za majstora included)?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

The Djuro, u kom si delu Bg-a?
Ako si negde na Sremskoj strani (gde zivim) ili na Vozdivcu (gde radim), mogu da naidjem jedno popodne i da to skockamo na brzaka.
Rucak ne treba, dosta je pivce :)
Post Reply