Unutrašnja vrata
Unutrašnja vrata
U stanu imam stara unutrašnja vrata (sa papirnim saćem) a šarke na tim vratima i štokovima su zakovane. Neke od vrata su pre mnogo godina pale pa su na šarkama postavljene šajbne radi podizanja vrata. Proveravao sam brave i video da kod nekih vrata moram da malo jače pritisnem kvaku da bi jezik brave do kraja ušao unutra (otvaranje vrata) a pored toga na nekim vratima kvake ne stoje potpuno horizontalno (normalan položaj kvaka) pa sam ih onako iz zgloba povukao na gore i video da kvake ne mogu više da idu na gore. Imam sledeća pitanja (izvinjavam se ako deluju besmislena - hoću da budem miran jer uskoro sređujem stan i nisam planirao zamenu unutrašnjih vrata s obzirom da su pre 7 godina ofarbana poliuretanom tako da i dalje izgledaju veoma lepo, tada sam menjao i kvake dok su brave stare dosta godina ali za sada sa njima, Bogu hvala, nemam problema):
1) Da li jači pritisak na kvaku kod otvaranja vrata može da napravi neki problem sa bravom, kvakama, vratima, šarkama . . . imajući u vidu gore navedeno?
2) Da li pomeranje kvake na gore (normalan položaj kvaka) može da napravi neki problem sa bravom, kvakama, vratima, šarkama . . . imajući u vidu gore navedeno?
Unapred hvala i još jednom se izvinjavam. Odustao sam od novih unutrašnjih vrata pa mi je ovo veoma bitno.
1) Da li jači pritisak na kvaku kod otvaranja vrata može da napravi neki problem sa bravom, kvakama, vratima, šarkama . . . imajući u vidu gore navedeno?
2) Da li pomeranje kvake na gore (normalan položaj kvaka) može da napravi neki problem sa bravom, kvakama, vratima, šarkama . . . imajući u vidu gore navedeno?
Unapred hvala i još jednom se izvinjavam. Odustao sam od novih unutrašnjih vrata pa mi je ovo veoma bitno.
Last edited by boxikg on 20 May 2013 14:37, edited 1 time in total.
Pozdrav. Najpre u profilu upisi odakle si (pravila foruma).
Sto se tice kvaka, ako iz pozicije u kojoj stoje ne mozes da ih podignes na gore, onda nema lufta u bravama, vec je najverovatnije sama kvaka lose napravljena.
Ali to se nekako ne slaze sa tim da moras jace da pritisnes bravu da bi jezicak usao do kraja. To se obicno desava kada se unutrasnja poluga koja povlaci jezicak pojede, ili se pojede sraf preko koga ta poluga povlaci jezicak. Samo tada bi moralo da bude "lufta" u kvaki.
U svakom slucaju, treba izvaditi bravu i pregledati je.
Sto se tice kvaka, ako iz pozicije u kojoj stoje ne mozes da ih podignes na gore, onda nema lufta u bravama, vec je najverovatnije sama kvaka lose napravljena.
Ali to se nekako ne slaze sa tim da moras jace da pritisnes bravu da bi jezicak usao do kraja. To se obicno desava kada se unutrasnja poluga koja povlaci jezicak pojede, ili se pojede sraf preko koga ta poluga povlaci jezicak. Samo tada bi moralo da bude "lufta" u kvaki.
U svakom slucaju, treba izvaditi bravu i pregledati je.
taj problem se resava reducirom - kvaka ima manju cetvrtku nego sto je cetvrtka u bravi
a sve drugo je znak pitanja - odnosno pitanje stelovanja na licu mesta, brave otvori i podmazi verovatno su suve poluge u njima - najbolje promeni, nista nije skupo po tudjem dzepu
a sve drugo je znak pitanja - odnosno pitanje stelovanja na licu mesta, brave otvori i podmazi verovatno su suve poluge u njima - najbolje promeni, nista nije skupo po tudjem dzepu
Last edited by pajja on 20 May 2013 15:02, edited 1 time in total.
Koliko su jake ove zakovane šarke? Čuo sam priče da bukvalno čovek može da se okači o vrata i da se ništa ne desi. Buni me onda kako su onda vrata mogla ikada da padnu ako su šarke tako jake. Opet s druge strane mi deluje smešno da jači pritisak na kvaku može da ošteti bilo šta a kamoli da to osete šarke i da padnu vrata i za jedan mikrometar.
Pajo, ako bi imao problem sa manjom cetvrtkom, onda bi kvaka morala da ima lufta i na gore. Jedino ako je toliko nategnuta da je manja cetvrtka zaglavila u vecem otvoru.
boxi ne spadaju vrata od toga sto se neko okaci o njih. Faktor se zove vreme
Ta vrata su otvorena i zatvorena hiljadama puta. Verovatno su sarke podmazane jednom kada su ugradjene i nikada vise. Trenje metal o metal vremenom otanji muski deo sarke.
Sama vrata, to jest drveni ram koji nosi vrata, vremenom se krivi. I tebe kad bi neko godinama pritiskao o jedno rame sa 20-tak kila i ti bi se iskrivio
Ne samo ram vrata, krivi se i stok.
Ako neko okrece kvaku iole normalno, to nema maltene nikakvog uticaja na sarke ko sto kazes. Posto kvaku rotiras a ne pritiskas. Ali... razni ljudi razne navike. Ne znas da li se recimo neki klinac kacio o kvaku i ljuljao na vratima levo-desno (ja jesam kad sam bio mali, al posto je to bilo jako davno, do sad je zastarelo
)
boxi ne spadaju vrata od toga sto se neko okaci o njih. Faktor se zove vreme

Sama vrata, to jest drveni ram koji nosi vrata, vremenom se krivi. I tebe kad bi neko godinama pritiskao o jedno rame sa 20-tak kila i ti bi se iskrivio

Ako neko okrece kvaku iole normalno, to nema maltene nikakvog uticaja na sarke ko sto kazes. Posto kvaku rotiras a ne pritiskas. Ali... razni ljudi razne navike. Ne znas da li se recimo neki klinac kacio o kvaku i ljuljao na vratima levo-desno (ja jesam kad sam bio mali, al posto je to bilo jako davno, do sad je zastarelo

Samo još ovo da pitam, da li je nešto moglo da se desi sa šarkama na vratima kada su vrata skidana radi farbanja poliuretanom i naslonjena na pod na stranu na kojoj su šarke. Nakon farbanja vrata su lepo legla na šarke u štoku tako da ne bi trebalo da se bilo šta na šarkama vrata deformisalo ali čisto bih da čujem neko stručno mišljenje iz iskustva. Kao što sam pomenuo šarke su zakovane ali su vrata stara 40-tak godina. Mislim da mi je čovek koji mi je izvanredno ofarbao vrata poliuretanom 2006. godine rekao da mogu bez brige da naslonim vrata na stranu na kojoj su šarke.
Hvala unapred!
Hvala unapred!
Od naslanjanja se nece nista desiti.
Kad malo razmislis, vrata godinama vise na tim istim sarkama, pa im se nista ne desava.
Pretpostavljam da je rec o takozvanim francuskim sarkama (bar sam ja cuo da ih tako zovu), koje su jako robusne, ali traze jako preciznu ugradnju, i ne postoji nikakva mogucnost podesavanja.
Jedino bi moglo da im se nesto desi ako ih neko nepazljivo spusti, to jest lupi sarkama o pod, ali i tada bi to trebalo da bude bas jak udarac.
Kad malo razmislis, vrata godinama vise na tim istim sarkama, pa im se nista ne desava.
Pretpostavljam da je rec o takozvanim francuskim sarkama (bar sam ja cuo da ih tako zovu), koje su jako robusne, ali traze jako preciznu ugradnju, i ne postoji nikakva mogucnost podesavanja.
Jedino bi moglo da im se nesto desi ako ih neko nepazljivo spusti, to jest lupi sarkama o pod, ali i tada bi to trebalo da bude bas jak udarac.
Te sarke nose svu tezinu vrata tokom celog njihovog radnog veka. Za to su pravljene.
Ko sto rekoh, nije problem ako spustis vrata preko sarki. Problem nastane ako ih lupis o pod, ili se neko nasloni/udari o njih dok tako stoje. I tada, same sarke ce se tesko ostetiti (ipak je to podebeli celik), ali moze da se osteti njihov dosed u drvetu vrata.
Ko sto rekoh, nije problem ako spustis vrata preko sarki. Problem nastane ako ih lupis o pod, ili se neko nasloni/udari o njih dok tako stoje. I tada, same sarke ce se tesko ostetiti (ipak je to podebeli celik), ali moze da se osteti njihov dosed u drvetu vrata.
Ok, hvala puno. Zaista su šarke robusne, ove današnje na navoj deluju kao igračke prema njima.
Vrata su samo spuštena preko šarki pa se nadam da ni dosed šarki u drvetu vrata nije mogao da se ošteti.

Last edited by boxikg on 21 May 2013 11:18, edited 1 time in total.