Nabavio sam neke projekte iz američkih časopisa i sa merama i detaljnim opisom...ali Amer ne bi bio amer da se nepravi pametan i
da je sve u njihovim inchima!
Da li ima neko da mi objasni koliko je naprimer 14"3/8 ili kako vec...i zasto nisu kao ceo svet stavili milimetre i nema razlomaka i ostalih sranja..
hvala i pozdrav
merne jedinice
Najpre dobrodosao i upisi u profil odakle si (pravila foruma).
A sad odgovor
Mozda zato sto dobar deo sveta i dalje racuna u incima
I sto je gomila tehnike nastala upravo u zemljama koje su koristile ili i dalje koriste imperijalni sistem mera (Engleska, USA...)
Njihova mera, pa je i koriste. Briga ih za to sto se nama svidja milimetar.
Da ne teram sad u istoriju (metar je uveo Napoleon, kao deo ekonomske blokade Engleske), anglosaksonske mere imaju svojih prednosti.
Jedna od glavnih je sto su bazirane na stvarnim dimenzijama (inch-col- je debljina palca, foot- stopa je duzina stopala...), a ne na imaginarnom metru.
Druga je da kad se jednom naviknes na mere u razlomcima, one su ustvari mnogo zgodnije za grube racunice nego decimalne.
Nadalje nije dzabe vekovima "tuce" (12 komada necega), bilo kolicina u upotrebi. Iako smo mi navikli da delimo i mnozimo dekadno, vrlo cesto je zgodnije deliti sa 3 sa 4... broj 12 na kome su bazirane anglosaksonske mere je deljiv sa 2, 3, 4, 6 a 10 je deljivo samo sa 2 i sa 5.
Gomila toga u stolariji je ustvari izrazeno u incima, pa ga mi prevodimo na milimetre.
Sta mislis, zasto se daska zove colarica?
Univer 19mm ustvari nije 19mm, vec je 3/4 cola, to jest 19.05mm
Fosna je ustvari dva cola a ne 50mm?
Al da ne tupim dalje:
1 Inch=25.4mm
To ce reci tih 14" 3/8 je 14*25.4 + (3/8)*25.4=355.6 + 0.375 * 25.4 = 355.6 + 9.525 = 365.12mm
Inace konvertora iz jednih u druge jedinice imas svuda po netu. Jedan prost google: conversion - ce ti dati gomilu pogodaka.
Recimo: http://www.onlineconversion.com/
A sad odgovor

Mozda zato sto dobar deo sveta i dalje racuna u incima

I sto je gomila tehnike nastala upravo u zemljama koje su koristile ili i dalje koriste imperijalni sistem mera (Engleska, USA...)
Njihova mera, pa je i koriste. Briga ih za to sto se nama svidja milimetar.
Da ne teram sad u istoriju (metar je uveo Napoleon, kao deo ekonomske blokade Engleske), anglosaksonske mere imaju svojih prednosti.
Jedna od glavnih je sto su bazirane na stvarnim dimenzijama (inch-col- je debljina palca, foot- stopa je duzina stopala...), a ne na imaginarnom metru.
Druga je da kad se jednom naviknes na mere u razlomcima, one su ustvari mnogo zgodnije za grube racunice nego decimalne.
Nadalje nije dzabe vekovima "tuce" (12 komada necega), bilo kolicina u upotrebi. Iako smo mi navikli da delimo i mnozimo dekadno, vrlo cesto je zgodnije deliti sa 3 sa 4... broj 12 na kome su bazirane anglosaksonske mere je deljiv sa 2, 3, 4, 6 a 10 je deljivo samo sa 2 i sa 5.
Gomila toga u stolariji je ustvari izrazeno u incima, pa ga mi prevodimo na milimetre.
Sta mislis, zasto se daska zove colarica?
Univer 19mm ustvari nije 19mm, vec je 3/4 cola, to jest 19.05mm
Fosna je ustvari dva cola a ne 50mm?
Al da ne tupim dalje:
1 Inch=25.4mm
To ce reci tih 14" 3/8 je 14*25.4 + (3/8)*25.4=355.6 + 0.375 * 25.4 = 355.6 + 9.525 = 365.12mm
Inace konvertora iz jednih u druge jedinice imas svuda po netu. Jedan prost google: conversion - ce ti dati gomilu pogodaka.
Recimo: http://www.onlineconversion.com/