Bušenje rupe u gredi

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Yogilly
Brzi dodavač alata

Bušenje rupe u gredi

Post by Yogilly »

Poštovani, s' obzirom da sam apsolutni amater u stolarskom poslu, najlepše bih vas molio za pomoć.

Naime, želeo bih da napravim cilindričnu kutiju iz dva dela (za poklon devojci :) ) - jedan cilindar da ulazi u drugi. E, sad - po nekim mojim proračunima, rupa unutrašnjeg cilindra bi trebalo da bude 60mm (prečnik samog unutrašnjeg cilindra je 80mm), a spoljašnjeg 80mm (spoljašnji cilindar je prečnika 100mm). Rupe bi trebalo da budu duboke oko 200mm.

Da li je uopšte moguće izbušiti rupe ovog prečnika i dubine u gredi (mislim da bi to bilo najjednostavnije, pa onda da oblikujem gredu u cilindar), ili imate neki drugi predlog kako bih ovo mogao da rešim? Da li uopšte postoje burgije/testere kod majstora koje bi mogle da odrade ovaj posao, a d ne moram da idem, npr. u fabriku nameštaja ili štatijaznam?

Ukoliko je moguće izbušiti ovolike rupe, koje biste mi veličine grede preporučili?

U svakom slučaju, svaka ideja je više nego dobrodošla.

Najlepše hvala na pomoći!

Veliki pozdrav!
Z@P
Majstor početnik

Post by Z@P »

ako sam te dobro razumeo sta ti treba, trazi nekoga ko ima strug. Tako je najlakse napraviti
Yogilly
Brzi dodavač alata

Post by Yogilly »

Hvala, Z@P!

Uspeo sam u medjuvremenu otprilike da naškrabam šta bih hteo - bar osnovni oblik...

Image
Last edited by Yogilly on 04 Sep 2012 12:09, edited 1 time in total.
Yogilly
Brzi dodavač alata

Post by Yogilly »

OK, u slučaju da neće da otvori sliku kao meni, onda ovako:

http://..us/f/255/76802560.jpg
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Pregledaj temu
viewtopic.php?id=1697

Imas tu detaljan snimak pravljenja kutijica za nakit isl. od drveta, slicnih toj ali sa malo vise slobode, a ne pravilnih geometrijskih oblika!!
Yogilly
Brzi dodavač alata

Post by Yogilly »

Hvala mnogo Saša. U principu, osnovni oblik kutije je zamišljen kao cilindar, tj. valjak. E, sad - pošto moje jedino dosadašnje iskustvo sa obradom drveta jeste rezbarenje, potrebna mi je upravo čista površina da bih napravio rezbariju koju sam osmislio...

Čim odradim ove osnovne oblike, potrudiću se da nakačim slikice napredovanja detalja... ;)

Još jednom hvala i veliki pozdrav!
Post Reply