Pozdrav, nov sam u stolariji pa me interesuje naplacivanje. Bavim se izradom namestaja od plocastog materijala i to naplacujem 40% od cene materijala.
Ono sto me interesuje je koliko se naplacuje postavljanje ugradnih kuhinjskih elemenata, ugradne rerne, mikrotalasne, ugradne keramicke ploce itd...
Hvala unapred.
Pomoc oko formiranja cene
Ja naplaćujem oko 10ak eura po ugradnji aparata, rerne, ugradne ploče, povezivanje sudopere, aspiratora, još ako treba da se štemuje ili izmesti odvod za ventilaciju, ili eventualno da se prvo izvuče neka instalacija npr. za neonku iznad radne ploče, halogene sijalice iznad gornjih elemenata itd, sve se to dodatno naplaćuje (mislim bar ja naplaćujem), naravno, ako znaš da uradiš i ako stojiš iza svoga rada...
Sve se ovo odnosi naravno na povezivanje, a što kaže kolega Saša ovo je gratis, jer kad napraviš otvor ostaje samo da ubaciš uređaj, što je baš teško :smejanje:
Sve se ovo odnosi naravno na povezivanje, a što kaže kolega Saša ovo je gratis, jer kad napraviš otvor ostaje samo da ubaciš uređaj, što je baš teško :smejanje:
A to sa 40 ili 30 ili 20 ili kuzis vec je stvar tvoje procjene. Nije isto ako uzmes sav okov od bluma i aventose i tandeme i aluminij ili ako uzmes recimo lamu i tome slicno. Okov moze znacajno podici cijenu materijala. Tebi je svejedno busis li rupu za spojnicu od jednog ili pol eura...Stefan117 wrote:Interesuje me dal je to standard 40% da se uzima za ruke, od cene materijala ili ima neko ko uzima vise ili cak i manje...??
Podrav...!!
Nema standarda, sve je tvoja lična procena. Nećeš valjda isto tretirati izradu obične komode ili malog stola koje napraviš za popodne, sa nekim plakarom sa kliznim vratima, krevetom ili kuhinjom sa ugradnim elementima i svakakvim zahtevima mušterije, kapiraš?Stefan117 wrote:Interesuje me dal je to standard 40% da se uzima za ruke, od cene materijala ili ima neko ko uzima vise ili cak i manje...??
Podrav...!!
Inače neki standard je 50% od cene materijala pa naviše...
"ove" pločaste materijale? Reci druže šta ti nije jasno u odgovorima ::neznam:: , da pojasnimo ako trebaStefan117 wrote:Mislio sam konkretno za ove plocaste materijale...
Al ok hvala na odgovorima...!!
Pozdrav...!!

Last edited by -NIKOLA- on 04 Oct 2012 08:58, edited 1 time in total.
Od table moze da napravis cas posla jedan garderobni orman, ili da se naradis praveci policu sa kvadratnim pregradama 15X15cm.
Tako da jednostavna formula ne postoji.
Tih 40-50% su za neke vrslo standardne stvari tipa obicne kuhinje (znaci bez kerefeka, donji i gornji elementi, ugradni sudoper, eventualno ugradna rerna i ploca), police, proste ormane...
Cela prica je u tome koliko ti treba da se naradis (posto je to ono sto naplacujes).
Jednostavan element sa fiokama je lakse napraviti sa blumovim nego sa kineskim okovom, a blumov kosta daleko vise. Tada jednostavno moras da korigujes te procente. Opet, imas ugaoni element koji mora da bude perfektno odradjen da bi u njega stala isto tako skupa resetka na izvlacenje, pa tu cena ide gore.
I naravno na kraju ostaje nenadjebiva stavka: koliko musterija hoce/moze da plati, i da li se tebi isplati da za toliko radis
Tako da jednostavna formula ne postoji.
Tih 40-50% su za neke vrslo standardne stvari tipa obicne kuhinje (znaci bez kerefeka, donji i gornji elementi, ugradni sudoper, eventualno ugradna rerna i ploca), police, proste ormane...
Cela prica je u tome koliko ti treba da se naradis (posto je to ono sto naplacujes).
Jednostavan element sa fiokama je lakse napraviti sa blumovim nego sa kineskim okovom, a blumov kosta daleko vise. Tada jednostavno moras da korigujes te procente. Opet, imas ugaoni element koji mora da bude perfektno odradjen da bi u njega stala isto tako skupa resetka na izvlacenje, pa tu cena ide gore.
I naravno na kraju ostaje nenadjebiva stavka: koliko musterija hoce/moze da plati, i da li se tebi isplati da za toliko radis