Kako "obrijati" rub MDF ploce? - kut 34 stupnja

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
abu_jura
Dodavač alata

Kako "obrijati" rub MDF ploce? - kut 34 stupnja

Post by abu_jura »

Postovanje gospodo strucnjaci,

Upustio sam se u izgradnju zvucnicke kutije. No naletio sam na jedan problemcic (pardon, sada se to zovu - izazovi!). Naime, jednu MDF stranicu treba postaviti pod kutem od 34 stupnja. Dimenzije MDF ploce su: debljina 19 mm, dimenzije 280x481 mm.

E sad, tu bi trebalo po cijeloj duzini uze stranice (280 mm) skinuti materijala pod kutem od 34 stupnja. Imate li kakvu ideju kako to lako, precizno, bezbolno, lakocom koja zapanjuje napraviti. Moj trenutni arsenal elektricnog rucnog alata je: ubodna pila, router(glodalica), tracna brusilica (ona sa smirgl trakom), vibraciona brusilica (na cicak), kutna brusilica (flexerica?), aku i vibraciona busilica, keksarica.

Trebam li mozda kupiti neki novi strojcek? To mi i nije nekakav veliki problem, jer volim alat, ali ako treba koji? Naravno i da ne kosta toliko da moram rasprodavati unutarnje organe.

Ili je to bolje prepustiti nekom stolaru? Sve stranice su mi vec odrezali na mjeru u ducanu, samo me zasad muci taj kut 34.

Priljepio bih ja i skicu u PDF-u, ali ne znam kako.

Aha, mislim da sam skuzio...Eh, sto rijeci i sakom u oko, pa da vidis :cool:

Image

Zahvaljujem unaprijed,
Goran
Last edited by abu_jura on 29 Aug 2012 13:59, edited 1 time in total.
bekspejs
Šegrt

Post by bekspejs »

Podesi ubodnu pilu na potreban kut i reži polako... Ili kupi ručni cirkular pa ista procedura...
Najbolje bi bilo imati stolnu pilu koja daje preciznije rezove ali moš i ručnom uz nekakvu vodilicu...
Probaj se prvo poigrat ne nekom otpatku pa kad uđeš u štos, samo deri...
era
Majstor početnik

Post by era »

To sa ručnom pilom je malo bolje rešenje od ubodne testere, zbog preciznosti, ali je najbolje na stonoj pili podesiti list pile pod određenim uglom, a zamolio bih ako je moguće da postaviš kompletne nacrte za zvučnu kutiju, kao i karakteristike samih zvučnika, nekada sam i ja radio zvučne kutije i to je bio veoma unosan hobi ...
abu_jura
Dodavač alata

Post by abu_jura »

Za sve detalje pogledati na http://www.musicanddesign.com/NaOIIdiscus.html

To je tzv. MK-II verzija zvucnika. Ja imam MK-I verziju, pa sad radim upgrade. Zarazen sam opakom bolescu koja se zove "audiophilia nervosa" od teenagerskih dana, i jos se nisam uspjesno izlijecio. Naravno da nisam cuo svaki moguci zvucnik koji je ikada proizveden, ali racimo da sam ih cuo podosta.
Ovo je nesto sasvim drugo. Ne znam jeli moguce napraviti nesto bolje. Mislim, naravno da je, ali koliko bi to bilo bolje i koliko bi kostalo. Eh, vjecna tema za prepucavanja i mudrovanja, hehe...

Ulozio sam i dosta peneza u akustiku glazbene slusaonice i mislim da mi je to bio najpametniji potez u zivotu (osim naravno sto sam se ozenio, ahem). Mogao bit tu sad klafrati o tome do sutra, ali mislim da ovo nije prostor za takve stvari.

Na fotki su prikazani zvucnici pokraj Linn AV-5140, cisto radi usporedbe velicine.

Image

Ako trebas nesto konkretno vezano za audio/akustiku, slobodno me emajliraj.

Pozdrav,
Goran
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Posto je koliko vidim sa slike to ivica koja treba da se lepi, jako tesko ces dovoljno precizno izvesti taj rez bilo kojim rucnim alatom (ukljucujuci i rucne elektricne). Pogotovu ako je tabla vec iskrojena na krajnju meru. Da nije, jos bi se dalo igrati sa rucnim cirkularom i nekom vodilicom. Ne kazem da je nemoguce i sada, ali je tesko biti dovoljno precizan.

Najjednostavnije i najbolje resenje je da ti to usluzno odradi neko ko ima stabilan cirkular
Post Reply