Problem s vodenim bajcom

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
Post Reply
jaandooo
Dodavač alata

Problem s vodenim bajcom

Post by jaandooo »

Postovanje!
Imam problema s bajcanjem vodenim bajcom. Kupio sam koncentrat bajca u prahu i razmutio sam ga prema receptu proizvodjaca u 2,5dl tople vode. Drvo koje sam probao bajcati je bukva koje sam prije nanosenja bajca prebrusio brusnim papirom gradacije od 80 do 400. Bajc sam nanasao s krpicom na nacin da sam ga utrljavao kruznim pokretima. Nakon cca. 1h kada sam prstima presao preko pobajcanog drveta, sama povrsina je bila gruba koju sam prebrusio papirom gradacije 400. Samim brusenjem su se uklonile dlacice koje je valjda bajc odvojio iz glatke "povrsine", ali i djelomicno boja bajca, te drvo izgleda dosta svjetlije i prljavo (nije ujednacena boja).
Ocito negdje grijesim, pa vas molim za savjet kako da pobajcam drvo. Nesto sam nacuo da drvo treba zagrijavat, navlazit toplom vodom ili nesto tako.
Hvala
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Nema potrebe da ides preko 150. posle zanje ruke prebrisati vlaznom krpom. Onda BLAGO sa 180-240 da skines dlacice. One se podizu od vode. Kad se osusi onda bajc. Posle bajca se ne smirgla. Na kraju ide lak.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Zbog onih koji citaju ovakve teme, napisacu kako se tacno radi.

1. Najpogodnija gradacija smirgle kojom se namestaj zavrsava i priprema za bojenje je 180. Tako pripremljena povrsina najbolje upija boju i sasvim je dovoljno fina za lakiranje.

2. Vodeni bajc se lako nanosi pistoljem, ali je u radu sa vodenim bajcem najbitnije da se ima strpljenja i saceka da se drvo dobro osusi pre nanosenja osnovnog laka. Ukoliko se bajc nije dobro osusio i ostane i najmanje vlage u drvetu, osnovni lak ce pobeleti na mestima gde je ostalo vlage ! Provera se ne moze izvrsiti vizuelno, najbolje je pomirisati ga izbliza, pa ako i malo mirise to znaci da jos ispusta vlagu. Ovo ne vazi za ostale vrste bajca.

3. Podignute dlacice nemaju veze i ne moraju se ni dirati niti obracati paznja na njih, mada ako vam je bas stalo da ih uklanjate (i da vam i posle nanosenja prve ruke osnovnog laka povrsina bude gladja i malo laksa za smirglanje), lako se uklanjaju i ukoliko se samo malo protrljaju golom rukom. Nikakva smirgla po bajcu.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

"Bajc sam nanasao s krpicom na nacin da sam ga utrljavao kruznim pokretima."
--------
Ni jedna tinta se ne utrljava. Najbolje se nanosi pistoljem, a vodenu mozes naneti i sundjerom.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Pezzo wrote:"Bajc sam nanasao s krpicom na nacin da sam ga utrljavao kruznim pokretima."
--------
Ni jedna tinta se ne utrljava. Najbolje se nanosi pistoljem, a vodenu mozes naneti i sundjerom.
Nemaju svi pistolj i uslove a treba im da se nesto zavrsi pa se snalaze !!!
A sto se tice sundjera, nanosenje pamucnom krpom je bolje ili kombinacija nanosenje sundjerom-izbrisavanje pamucnom krpom!!!
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Sve je to od slucaja do slucaja. Postoje i vodeni bajcevi koji se mogu nanositi jedino pistoljem. A izbrisavanje se moze raditi samo sa nekim tintama.
Post Reply