Kako da napravim kompresor?

Razne teme o raznim stvarima
Post Reply
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Kako da napravim kompresor?

Post by Urzikic »

pozdrav narode,dakle hocu da napravim kompresor za svoje potrebe.Nabavio sak kompresorsku glavu od traktora Belorusa sa duplom vucom,i imam bocu od 60.litara od auto gasa Lovato.pa sad ja se nesto i ne razumem toliko sta mi sve treba,cuo sam da mi treba nepovratni ventil,i nekakva zracna sklopka ili presostat,e sad gledao sam po kupindu al ja to ne razlikujem neznam kako to izgleda,vidim nekakve elektro magnetne ventile i ako to al neznam dali to moze da funkcionise tamo.Bio bih zahvalan ako bi mi to neko objasnio malo bolje.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Pozdrav i tebi.

Ako neželiš trošiti neke pare za te sklopke mislim da se zovu tlačne sklopke koje prekidaju dovod struje pri osjetu određenog pritiska zraka.

Imaš jednostavnije rješenje a to je da skineš sve te ventiliće negdje sa nekog kamiona ujedno imaš i visokotlačne cjevi za spojiti svoj kompresor sa bocom i takozvani "kihavac" a to ti je ventil koji kod kamiona izbacuje oliti propušta višak zraka van boca kad je u bocama dostignut određeni pritisak i isti taj ventil možeš štelati da ti prekida punjenje boce iznad recimo 7-8 bara (mi šoferi to zovemo atmosfera).

Ako negdje nađeš odvlaživač zraka bilo bi ti poželjno ga ugraditi na svoj kompresor.Isto ti je važno da napraviš ili kupiš filter koji ćeš staviti na usisnu stranu svog kompresora zbog zaštite samog kompresora oliti klipa i cilindra.

Neznam dali sam barem malo pomogao ali ako ti još štagod bude trebalo pitaj ima pametnih glava ovdje to znaš a i voljnih za pomoć u svako doba dana.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

Ok kolega Strkicu razumeo sam ja to ti to pominjes RIÅ  ventil jeli tako,ima li toga na traktoru,moracu proveriti,to je bio ceo celcati traktor i to u voznom stanju i neka ga je budala lepo deterala na otpad i za njega uzeo citavih 500 evrica.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U principu na kompresorima koji imaju elektricni pogon, posao tog ventila obavlja tlacna sklopka (ukljucujue odnosno iskljucuje struju pri odredjenom pritisku).
No pored nje obavezno se ugradjuje sigurnosni ventil (moze da se iskoristi i ovaj koji strkic pominje), koji otvara na pritisku koji je ispod maksimalno dozvoljenog za bocu.
Da se ne bi desilo da kad sklopka iz bilo kog razloga zataji, pritisak poraste preko onog koji boca moze da izdrzi i dobijes bombu.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Da spominjem taj RIÅ  ventil a i kako ti je napomenuo Profesor tlačna sklopka bi trebala da bude.
Iskreno ja ja i moj tata smo napravili jedan kompresor i na njega nismo stavili tlačnu sklopku jer je bila dosta skupa negdje skoro 70€ tako da je samo kao sigurnost taj ventil i kad se on čuje to je znak da se izvuče kabl iz utičnice,u mom slučaju i radi već skoro 20 godina naravno kolko njemu treba u radionici kao mehaničaru.
Ako ti je slučajno negdje moguće naći kompresor od kamiona i to FAP-a oni stari sa njuškom oni ti imaju kolko je meni poznato kompresor sa dva klipa i podmazivanje zapljuskivanjem znači natočiš ulja u njega i miran si a za ovaj tvoj sa tog traktora nisam siguran kako ide podmazivanje da ti nebi zaribao pripazi malo na to.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sad gledam neke cene kod Mak Trade-a i to je izgleda sada dosta jeftinije.
Recimo Energoinvestova sklopka MC-5-8 (trofazna) je oko 2300 din (oko 20 Eur), a monofazne su reda 600-800 din (5-7 EUR).
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Ma to su nepoderivi kompresori . Ja imam isto homemade kompresor i jedino je problem premještanje zbog težine
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Iskreno ja kad bih našao jedan takav kompresor od FAP-a odmah bi išao u samogradnju kompresora.
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

Dobro drugari znaci slopku moram da kupim i stavim,poyvacu taj mak trade pa da mi posalju jednu.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Možeš i nemoraš ali u svakom slučaju je lakše sa tom sklopkom jer ona kolko je meni poznato može naštelati na koji pritisak se pali i gasi a to ti je ustvari automatika samog kompresora i ti tu nemaš o čemu razmišljati.
Onaj RIÅ  ventil ti onda i netreba ali ako ga imaš ništa te nekošta da ga staviš kao dodatno osiguranje.
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

Image
moze li ovo da posluzi mislim da je to takva sklopka ako se nevaram
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pitanje je koliku struju moze da izdrzi. Ne verujem da je ovo pravljeno za struju kakava je potrebna za motor.
Sklopka obicno nema manometar na sebi. Jednostavna kutijica dimenzija otprilike 5X10X7 cm, za priključcima za struju i vazduh. Njacesce ima na sebi i prekidac.
Svrati u prvu radnju gde imaju kompresore, i pogledaj kako izgleda.
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Ovo je "kontaktni manometar" i njegovi kontakti služe za signalizaciju. Za upravljanje motorom kompresora potrebno je ubaciti relej, što dodatno komplicira izvedbu (za laike).Stoga, kako su već kolege preporučivale. upotrijebi sklopku baš za te namjene.
fizicki radnik
Majstor početnik

Post by fizicki radnik »

Strkic pomenu pravljenje filtera vazduha, a ja se bas mislim sta da uglavim na dovod vazduha a da ne dajem pare.
Imam sundjer debljine 10cm za sedenje (tezi), a imam 10cm i za naslon (meksi).
Vidjao sam majstore koji su filter pravili od plasticne flase od 2l -odseku je u obliku levka - u njega nabiju kucinu i krpe i nasrafe na glavu komp,
ali to mi nesto bezveze. Jel ima neko solidnije resenje, konzerva i sito..ili nesto slicno?
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Post Reply