lakiranje furnira u bijelo

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
Post Reply
jiva
Majstor

lakiranje furnira u bijelo

Post by jiva »

kao prvo pozdrav svima! :D
Pošto mi je ovo prvi post da se predsatavim, zovem se Ivan, i živim u Karlovu, obradom drveta se bavim tu i tamo u smislu koje police, zvučnika i sl. ali imam gorku želju da sve napravim sam kada je pitanje o drvetu, inače svaka pohvala na forumu, jako je iscrpan sa savjetima, tutorial-ima, i dr. baš ono što svakome početniku treba.

Za svoje prvo pitanje unaprijed se ispričavam ako je tema bila, koristio sam search ali nisam ništa određeno našao što mene zanima

Moje pitanje je sljedeće, u kući se radi nova kuhinja koja će biti zeleno bijele boje, zidovi idu u bijelo, prozori su PVC bjeli, a jedino što smeta su dvoja furnirana vrata boje mahagonija koje su šaka u oko, u biti to su klasična sobna vrata, koja su stara kojih 20-ak godina ali bez vidljivih oštečenja, tako da zamjena ne dolazi još u obzir, ono što bih htio je da ih prebojam u bijelu sa strane kuhinje a sa strane hodnika ostavim takva kakva jesu, napravio bi sljedeće:, a vi me ispravite:stolt:

-prebrusio bi vrata i štok sa svake strane finijim šmirglom
-na jednu stranu bi prvo išao sa http://colours.helios.si/cro/drvo/pokrivni-premazi/175, pa onda sa auto kitom ibercigao (i tako u više navrata dok ne dobijem ravnu površinu), na kraju završni premaz http://colours.helios.si/cro/drvo/pokrivni-premazi/179
-sa druge strane bi koristio jednostavno http://colours.helios.si/cro/drvo/lazure/167 naravno u boji mahagonija

e sada sigurno ne bi koristio helios pokrivne boje jer sam već prelakirao sa njima par vrata i štokova i jednostavno su požutila? :arg: nakon nekoga vremena, vjerojatno bi uzeo nešto od hempela (dosta ga hvale da ne žuti), farbao bi sa kistom jer mi se tako pokazalo najbolje, mislio sam koristiti neku boju na vodenoj bazi kao što je http://www.jub.hr/proizvodi/proizvodi-z ... /?cat=3192 ali se ne suši prebrzo ai ujedno teže se šmirgla negoli gore prije navedeni emajl lak. Å to se tiče kitanja, uvijek koristim onaj za aute dvokomponentn

Unaprijed hvala na ispravkama i savjetima:tummenupp:
Last edited by jiva on 13 Apr 2012 16:44, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nesto ne kapiram...
Napisao si da bi koristio heliosovu osnovnu i zavrsnu, a onda posle pises da ne bi korisio heliosove pokrivne (a sta je su drugo ove dve ako ne pokrivne?).
Ono sto bih ja koristio umesto te zavrsne je http://colours.helios.si/cro/drvo/pokrivni-premazi/178 osnovna je ok.
Maltene sve uljane boje (a ova heliosova zavrsna koju si pomenuo je ustvari uljana), zute. Vodeni akrili su tu daleko bolji.
Jesenas sam farbao sobna vrata i koristio sam upravo tu kombinaciju. Doduse ja sam farbao pistoljem.
jiva
Majstor

Post by jiva »

oprosti krivo sam se izeazio. te sam boje koristio pa sam ih naveo kao
primjer. inace odlicna boja za kist odlicno se razljeva. ali sada kasa razmislim ako bi isao sa istom kombinacijom da li postoji kakav premaz preko zavrsnoga koj srecava zutenje boje. mozda bezbojni lak na istoj bazi?
jiva
Majstor

Post by jiva »

čekaj ovo što si mi linkao je na bazi vode
da li to može da ide na temelj koji se razreduje
nitrom ? ako da to je onda to. samo da li ima
ta boja isti lak efekt kao ona koju
sam koristio
to jest da li je površinski glatka ? pitam zato
jer sam koristio na drugom mjestu jub gore navedenu na bazi vode i površina mi je ostala hrapava

a mi je ostala hrapava
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ova osnovna na koju si dao link je isto vodeni akril. U principu zavrsna vodena moze preko bilo koje osnovne (pod uslovom da je osnovna potpuno suva), ali ipak je najbolje korisititi "komplet" to jest ista baza, isti rastvarac, isti proizvodjac, ista serija...

Alkidni, odnosno uljani lakovi jednostavno zute sami po sebi. Cini mi se da sam negde ovde procitao da ima nekakva zastitta od toga, ali dal se bese dodaje u samu boju ili ide preko... ne mogu da se setim. Javice se valjda neko ko zna.
Sa druge strane zbog sporog susenja uljani lakovi i boje se jako lepo razlivaju, pa su zgodni za cetku.

Vodenu je dosta tesko naneti cetkom da se razlije onako kao uljana. Barem meni nikada nije uspelo. Najbolje rezultate sam postigao plasticnom cetkom (plasticna fina vlakna) i nije lose izgledalo, ali ipak ne onako lepo razliveno kao uljana. Takodje sa vodenom ne mozes da postignes puni visoki sjaj, vec najvise "saten". Da se razumemo, ne pricam o tome da li je povrsina ravna i glatka, vec samo da li je sjajna. Recimo ako je naneses pistoljem bice ravna, ali i dalje ne sljastece sjajna.

Mozes i da naneses malo deblji sloj, presmirglas finom smirglom da se poravna i onda je je poliras (naravno sve ovo nakon sto se potpuno osusi), ali i dalje nema onaj sjaj koji moze da se postigne poliuretanom. Doduse meni se taj saten svidja vise nego onaj sljasteci 100% sjaj, al ukusi su razliciti.
jiva
Majstor

Post by jiva »

vodenu mi je problem nanijeti jer mada imam špricu kompresor je koma (za 70eura iz baumaxa), znači ostaje mi samo uljania boja, čujem da je hempelova dosta kvalitetna i ne žuti prejako, pa ako netko zna još i što ide protiv žutenja?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa ja sam vrata farbao jednim takvim malim od 25l, i to matorim (bio je nekada davno 100 DEM na buvljaku).
jiva
Majstor

Post by jiva »

ja sam farbao zvučnike, sa takvim, i ostale su mi fleke tj. bijeli su oni, ali ne i natopljeni bojom več malo hrapavi, jedn. kompresoru prbrzo pada tlak
jiva
Majstor

Post by jiva »

mbole wrote:Ova osnovna na koju si dao link je isto vodeni akril. U principu zavrsna vodena moze preko bilo koje osnovne (pod uslovom da je osnovna potpuno suva), ali ipak je najbolje korisititi "komplet" to jest ista baza, isti rastvarac, isti proizvodjac, ista serija...

Alkidni, odnosno uljani lakovi jednostavno zute sami po sebi. Cini mi se da sam negde ovde procitao da ima nekakva zastitta od toga, ali dal se bese dodaje u samu boju ili ide preko... ne mogu da se setim. Javice se valjda neko ko zna.
Sa druge strane zbog sporog susenja uljani lakovi i boje se jako lepo razlivaju, pa su zgodni za cetku.

Vodenu je dosta tesko naneti cetkom da se razlije onako kao uljana. Barem meni nikada nije uspelo. Najbolje rezultate sam postigao plasticnom cetkom (plasticna fina vlakna) i nije lose izgledalo, ali ipak ne onako lepo razliveno kao uljana. Takodje sa vodenom ne mozes da postignes puni visoki sjaj, vec najvise "saten". Da se razumemo, ne pricam o tome da li je povrsina ravna i glatka, vec samo da li je sjajna. Recimo ako je naneses pistoljem bice ravna, ali i dalje ne sljastece sjajna.

Mozes i da naneses malo deblji sloj, presmirglas finom smirglom da se poravna i onda je je poliras (naravno sve ovo nakon sto se potpuno osusi), ali i dalje nema onaj sjaj koji moze da se postigne poliuretanom. Doduse meni se taj saten svidja vise nego onaj sljasteci 100% sjaj, al ukusi su razliciti.
ali puno hvala na iscrpnome odgovoru:tummenupp::tummenupp::tummenupp:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

jiva wrote:ja sam farbao zvučnike, sa takvim, i ostale su mi fleke tj. bijeli su oni, ali ne i natopljeni bojom več malo hrapavi, jedn. kompresoru prbrzo pada tlak
Mislim da si imao problem sa razredjivanjem, to jest da ti je boja bila pregusta, ili dizna premala. Za vodenu dizna barem 1.8, bolje 2.
jiva
Majstor

Post by jiva »

moja je 1.5. kupiti ću onda 2.0. još koje pitanje,
s obzirom da je furnir na vratima kako to biva tanak, hoće li mi
ga boja dignuti ili na neki drugi način nepovoljnije utjecati?
ako neće ta vodena boja stvarati probleme, da li će biti problema
sa auto kitom?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zavisi cime je lepljen furnir. Jedini problem imas pri nanosenju prvog sloja osnovne, posle toga ona "zatvori" tako da vlaga vise ne prolazi. Ja bih recimo prvo naneo jako tanak sloj osnovne, kako bi sto manje vlage delovalo na furnir. Kad to osusi, onda mozes slobodno da nanosis.

Ne vidim sto bi bilo problema sa auto kitom. Mada ja licno bih radije koristio obican akrilni. Em je dosta jeftiniji, em se lakse brusi, em je prilagodjen drvetu a ne metalu kao auto kit. U principu kit treba da bude sto slicnije tvrdoce materijalu na koji se nanosi, kako bi se pri brusenju ravnomerno skidali i on i okolni materijal.
Post Reply