Dilema oko ubodne

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
mackee
Šegrt

Dilema oko ubodne

Post by mackee »

Ako neko ima licna iskustva sa Festool ubodnom PS 400 EBQ PLUS ili PS 300 EQ PLUS ili je radio sa njima,molio bih ga da mi prenese iskustva...posto hocu za par dana da kupim neku od ove dve,pa sam u nedoumici...hvala!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja imam ps 300 eq plus. To je malo stariji model, koji ce verovatno uskoro prestati da se proizvodi.
Sta da ti kazem, festo ko festo. Radi perfektno.

ps 400 je noviji model i ima dodatnih mogucnosti i pogodnosti (zamenjljiva baza, novi sistem vodjice testerice, prikljucak struje koji moze da se savije...), malo je zgodnijeg oblika (ima vise mesta ispod tela i deo gde drzis je malo uzi, pa je laksa za drzanje). Cini mi se i da je u njoj novi tip motora bez cetkica.
Ako nije drasticna razlika u ceni, ja bih se odlucio za 400.
mackee
Šegrt

Post by mackee »

Pa razlika je u ceni nekih 70 eura,tako da mi to nije odlucujuci faktor...
I video sam to sve sto se tice karakteristika,ali me je bunilo sto stariji model radi na 720w,a noviji na 500w?!
A kao sto kazes festo je festo,mada je mene plavi bosch(ubodna) sluzio besprekorno zadnjih 7,8 godine...ali red je da se ponovim,skoro pa da sam sve zamenio festool-om
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mislim da je ta razlika u snazi nastala zbog novog tipa motora, ali da je ucinak identican, ili cak bolji sa novim motorom iako je nazivna snaga manja.
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

Ja imam PS 300 EQ 3 g. pila je odlična i radi kao prvog dana. Novi model ima dosta prednosti i postiže isti učinak sa manjom watažom. Nova jedino za nagibno rezanje treba poseban dodatak što je po meni jedini minus. Koju god odabereš nećeš pogriješiti!
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Ma prijatelju sve ti zavisi od pilica, ako imas kvalitetne pilice zavrsices posao, ako nemas neces.
Snaga ubodne pile, a ni marka pile nije tako bitna u ovom slucaju
Ja koristim Bosch t101 i makita b-10(ekvivalent Bochu ili obrnuto) i rezovi su sasvim ok
.http://www.amazon.com/Makita-792529-7-Blade-B-10-5-Pack/dp/B000244YZ6
Last edited by dikar on 30 Mar 2012 21:16, edited 1 time in total.
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

dikar wrote:Ma prijatelju sve ti zavisi od pilica, ako imas kvalitetne pilice zavrsices posao, ako nemas neces.
Ja koristim Bosch t101 i makita b-10(ekvivalent Bochu ili obrnuto) i rezovi su sasvim ok
Pilice su naravno vrlo bitne ali varaš se za ubodnu pilu ili nisi probao rezati s festoolom kolega.
mackee
Šegrt

Post by mackee »

Aha,znaci u pitanju je novi motor,pa je tu caka i sa W-ma...ok,onda nema dileme,uzecu novi model!
Cak razmisljam o onom set-u,gde dobijas sve dodatke uz ubodnu,posto sam na meil dobio promo ponudu...
hvala kolege na pomoci...
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

ST STOLAR wrote:
dikar wrote:Ma prijatelju sve ti zavisi od pilica, ako imas kvalitetne pilice zavrsices posao, ako nemas neces.
Pilice su naravno vrlo bitne ali varaš se za ubodnu pilu ili nisi probao rezati s festoolom kolega.
Tacno je da nisam rezao sa Festom od 300-400 wati. imam stari dobri Eltos (kupio sam ga za 10ili 15 maraka u Bugarskoj sad se zove Sparky i kosta 10 puta vise od onda.Dok sam trosio bugarsko,ruske pilice taj Eltos je najmanje 10 puta poljubio patos( naravno u (stanju mog odusevlejna", ti ga ters na jednu stranu, a on na svoju stranu) i sve je preziveo. Sad je utegnut u stolcic (jer ne verujem da ce izdrzati "11-ti polubac sa patosom")
Trenotno trosi neku testeru Armario ili slicno od 135mm (4 eura komad) i nema problemasa ovom pilom otkad koristim Bosch, makiu i ovo na A... (od trenje se je izbrisao naziv, kupio sam je pre 1 godinu dana, bila je zadnja i od tada je nisam nasao)
Dakle Festo nisam probao ali sam imao ovo u rukama http://service.mafell.de/index.php?IdTr ... duct=23158
jeste da je dobra, jeste da je kvalitetna jeste da drzi 90 stepeni bez posebnih pdodataka,ali ako joj uguras pilice od 0.50 ili 1.00 eura nije nesto narocito, a ironija je da je ovaj Mafell 2 puta skuplji od naboljeg Festa.
Sa originalnim pilicama je zver, ali dali se sve to isplati?????
Last edited by dikar on 30 Mar 2012 21:51, edited 1 time in total.
mackee
Šegrt

Post by mackee »

to stoji za pilice,dikar,ali je ipak i dobra ubodna-dobra ubodna...kontrola,tacan rez itd,itd...
mackee
Šegrt

Post by mackee »

Dikar za Festool sam se odlucio,zato sto imam Domino,potapajucu Festool,slajfericu,Kapex i jos par gadgeta...a uz to sve i njihov usisivac,tako da mislim i ubodnu da prikljucim na usisivac!
A i prezadovoljan sam sa sa Festom u globalu
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

mackee wrote:
to stoji za pilice,dikar,ali je ipak i dobra ubodna-dobra ubodna...kontrola,tacan rez itd,itd...
Ja bih da rezimiram sa Balisevicevom; "Sve ja to postujem......."
Neko bi da kupi Juga 45. neko bi Golfa 4 neko bi Audija 8, neko bi Merdju 500slk amg, a neko bi RR.....
a neko Mafella , a mnogi od bi neku igracku od 50 eura. Veruj mi na rec ni ovaj Festo ni ovaj Mafel nikad nece imati kvalitet najjeftinijeg kineskog formatizera, ipak su ovo alatcici koji imaju prednost samo u jednom segmentu "krivine".
Ja ubodnu koristim 2-3 puta godisnje, ipak je to alat koji se ne koriste svaki dan (ako ga uguras u postollje sigurno ga neces tako lako koristiti, zato cu nabaviti jos jedan rucni)
Last edited by dikar on 30 Mar 2012 22:14, edited 1 time in total.
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

dikar wrote:
mackee wrote:
Ja bih da rezimiram sa Balisevicevom; "Sve ja to postujem......."
Neko bi da kupi Juga 45. neko bi Golfa 4 neko bi Audija 8, neko bi Merdju 500slk amg, a neko bi RR.....
a neko Mafella , a mnogi od bi neku igracku od 50 eura. Veruj mi na rec ni ovaj Festo ni ovaj Mafel nikad nece imati kvalitet najjeftinijeg kineskog formatizera, ipak su ovo alatcici koji imaju prednost samo u jednom segmentu "krivine".
Ja ubodnu koristim 2-3 puta godisnje, ipak je to alat koji se ne koriste svaki dan (ako ga uguras u postollje sigurno ga neces tako lako koristiti, zato cu nabaviti jos jedan rucni)
Da izrezuješ svakodnevno kuh.radne ploče onda bi bila druga priča!
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

ST STOLAR wrote:
dikar wrote:
ST STOLAR wrote:Pilice su naravno vrlo bitne ali varaš se za ubodnu pilu ili nisi probao rezati s festoolom kolega.
Tacno je da nisam rezao sa Festom od 300-400 wati. imam stari dobri Eltos (kupio sam ga za 10ili 15 maraka u Bugarskoj sad se zove Sparky i kosta 10 puta vise od onda.Dok sam trosio bugarsko,ruske pilice taj Eltos je najmanje 10 puta poljubio patos( naravno u (stanju mog odusevlejna", ti ga ters na jednu stranu, a on na svoju stranu) i sve je preziveo. Sad je utegnut u stolcic (jer ne verujem da ce izdrzati "11-ti polubac sa patosom")
Trenotno trosi neku testeru Armario ili slicno od 135mm (4 eura komad) i nema problemasa ovom pilom otkad koristim Bosch, makiu i ovo na A... (od trenje se je izbrisao naziv, kupio sam je pre 1 godinu dana, bila je zadnja i od tada je nisam nasao)
Dakle Festo nisam probao ali sam imao ovo u rukama http://service.mafell.de/index.php?IdTr ... duct=23158
jeste da je dobra, jeste da je kvalitetna jeste da drzi 90 stepeni bez posebnih pdodataka,ali ako joj uguras pilice od 0.50 ili 1.00 eura nije nesto narocito, a ironija je da je ovaj Mafell 2 puta skuplji od naboljeg Festa.
Sa originalnim pilicama je zver, ali dali se sve to isplati?????
Mislim da se nema smisla nadmudrivati jer bi mogli u nedogled!
tacno :)

*** mbole ***
nenamernom greskom je izbrisan jedan post na koji je ovo odgovor (autor je trazio da se obrise jedan, al su greskom obrisana dva). Nazalost ne mozemo da ga vratimo, al posto je ovde citiran, bice vam jasan tok diskusije.

*** mbole ***
Last edited by mbole on 30 Mar 2012 23:48, edited 1 time in total.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

mackee wrote:Dikar za Festool sam se odlucio,zato sto imam Domino,potapajucu Festool,slajfericu,Kapex i jos par gadgeta...a uz to sve i njihov usisivac,tako da mislim i ubodnu da prikljucim na usisivac!
A i prezadovoljan sam sa sa Festom u globalu
Imam ja Carvex. Sto se tice snage ima 500W motor ali je motor bez cetkica koji je ucinkovitiji od starog pa valjda zato i manja snaga.
Procitao sam puno stvari na netu za tu ubodnu i uglavnom ljudi su jako jako nezadovoljni bili sa njim, ali to se odnosilo na starije modele. Ne mogu da nadjem od kojih serijskih brojeva na dalje su ispravili uocene greske al eto moja radi ok.
Vidim da si vec odlucio da ces kupiti pa necu u detalje.
Prije sam imao BOSC GST 125BCE i u odnosu na nju festo trese puno vise BOSCH je puno masivniji, al opet puno mi se vise svijda sto je festova ubodna laksa. Lakse se radi i barata, a tresnja se zamijeti samo kada ju drzis odotraga.
Stroboskopsko svjelo sto se mene tice KICK ASS :tummenupp::tummenupp: eto jos jednom za mene samo to je dovoljno da kupim festo sada kad sam vidio kako to radi i koliko ti omogucava da jednostavnije i preciznije pratis liniju rezanja.
Ono sto nije dobro je AUTO funkcija. Ona radi tako da je broj uboda najmanji a kada pilica dotakne materija i pocnes piliti digne broj uboda na najbrze. To bi jos bilo i dobro da prilikom rezanja ubodna sam ne smanji broj uboda pa opet digne i tako nekoliko puta ako je rez dulji.
Ako vec nisi kupio pitaj jel ti daju da isprobas tu funkciju da se odmah razjasni jel to mora usporavatai i ubrzavati il je to greska na mojoj.
Locked