Internet kupovina
Internet kupovina
Nakon što sam probao kupovinu nekih stvari iz dick-a sa glupom visa karticom poštšted, shvatio sam da sam ispao glup i da ću morati uzeti neku drugu vizu za kupovinu preko neta. Daj da čujemo šta vi koristite, i kako najlakše doći do takve kartice?
Jel si probao da zovnes ove iz possted da vidis jel moguce da ti otvore placanje preko neta? Znam da su neke banke to radila, a kod nekih jednostavno nikada nije bilo moguce.
Unicredit VISA Gold radila je gde god sam probao, evo vec nekih 5-6 godina.
Otvoris racun u banci (i dinarski i devizni), izaberes odgovarajuci paket (ne znam tacno kako se zove, kosta 350din mesecno, ukljucuje pravo na VISA Electron, VISA Gold, Master revolving, e-banking, osiguranje u inostranstvu, telefonski servis, licnog savetnika... ne secam se da li ima jos nesto), i za desetak dana dobijes kartice. Za Master bese treba i neka potvrda od firme ili slicno (davno bese). Za VISA nije uopste neophodno da primas platu preko njih, pa cak ni da u trenutku kada dobijas kartice imas bilo kakve pare na racunu (ili treba nesto tipa 350din da bi imali odakle da naplate prve mesecne troskove). Naravno kad zelis da placas moras da imas para
Konverzije mogu da se vrse automatski, to jest ako placas u EUR (ili nekoj drugoj valuti recimo USD) prvo ce se sredstva skidati sa odgovarajuceg racuna. Ukoliko na tom racunu nema dovoljno onda se skida sa dinarskog (interesantno da u tom slucaju kurs uglavnom uopste nije los). Naravno mozes i da zabranis vrsenje konverzija.
Druga varijanta za koju znam je Raiffesisen VISA virtuon. Sluzi iskljucivo za placanje preko neta. VOdi se na posebnom racunu, na kome moras da imas (cini mi se) bar 20EUR. Otvara se cas posla. Kad zelis nesto da kupujes na netu, svratis do banke uplatis na racun i krenes u pazar.
Unicredit VISA Gold radila je gde god sam probao, evo vec nekih 5-6 godina.
Otvoris racun u banci (i dinarski i devizni), izaberes odgovarajuci paket (ne znam tacno kako se zove, kosta 350din mesecno, ukljucuje pravo na VISA Electron, VISA Gold, Master revolving, e-banking, osiguranje u inostranstvu, telefonski servis, licnog savetnika... ne secam se da li ima jos nesto), i za desetak dana dobijes kartice. Za Master bese treba i neka potvrda od firme ili slicno (davno bese). Za VISA nije uopste neophodno da primas platu preko njih, pa cak ni da u trenutku kada dobijas kartice imas bilo kakve pare na racunu (ili treba nesto tipa 350din da bi imali odakle da naplate prve mesecne troskove). Naravno kad zelis da placas moras da imas para

Konverzije mogu da se vrse automatski, to jest ako placas u EUR (ili nekoj drugoj valuti recimo USD) prvo ce se sredstva skidati sa odgovarajuceg racuna. Ukoliko na tom racunu nema dovoljno onda se skida sa dinarskog (interesantno da u tom slucaju kurs uglavnom uopste nije los). Naravno mozes i da zabranis vrsenje konverzija.
Druga varijanta za koju znam je Raiffesisen VISA virtuon. Sluzi iskljucivo za placanje preko neta. VOdi se na posebnom racunu, na kome moras da imas (cini mi se) bar 20EUR. Otvara se cas posla. Kad zelis nesto da kupujes na netu, svratis do banke uplatis na racun i krenes u pazar.
Od poštanske štedionice možeš da za plaćanje na netu možeš da koristiš samo master ili maestro ali prethodno moraš da im uplatiš određen depozit.Rajfajzen ti može izdati Visu revolving za koju ti ne treba depozit za razliku od vise vutron, ali kod revolvinga ti banka odobrava određenu visinu kreditnog limita.Kod Efg banke možeš uzeti revolving Master kard koji takođe ima odrđenu visinu kreditnog limita a u startu se dobija nekih 12 plata.Kod procerdit banke ti je isti potreban depozit u iznosu od 250 evra.
Tako da ti je moj savet ukoliko nemaš nameru da menjaš banku, izaberi EFG-u Master kard revolving jer ćeš dobiti najveći iznos za moguće kupovine.
A opet ukoliko si sumnjičav u plaćanje preko mreže onda uzmi Visa vurton Raifaizen banke jer tu prvo uplatiš sumu kolika ti je potrebna pa onda vršiš plaćanje.
Eto nadam se da sam ti pomogao.
Pozdrav Misko.
Tako da ti je moj savet ukoliko nemaš nameru da menjaš banku, izaberi EFG-u Master kard revolving jer ćeš dobiti najveći iznos za moguće kupovine.
A opet ukoliko si sumnjičav u plaćanje preko mreže onda uzmi Visa vurton Raifaizen banke jer tu prvo uplatiš sumu kolika ti je potrebna pa onda vršiš plaćanje.
Eto nadam se da sam ti pomogao.

Pozdrav Misko.
Visa Virtuon (Rajfajzen banka) i Visa kartica za internet kupovinu od Vojvodjanske banke.
(u oba slucaja se uplacuje novac pre kupovine... ili moze cak i da stoji neka mala svota... za sitnice)
Ove kartice su najcesce radile svuda gde sam hteo nesto da kupim... desilo se mozda jednom ili dva puta da ih ne prihvate... ali, to je, kako kazu, normalna pojava... zato imamo dve (gde ne radi Virtuon, moze raditi ova od Vojvodjanske banke)
Takodje je za fizicka lica (ovde) moguc i "wired transfer" ili "swift", samo se on naplacuje od strane banke (usluga), i moze samo da se posluje sa "pravnim licima" u inostranstvu (za transfer novca ka fizickim licima u inostranstvu je potrebna posebna potvrda)
(u oba slucaja se uplacuje novac pre kupovine... ili moze cak i da stoji neka mala svota... za sitnice)
Ove kartice su najcesce radile svuda gde sam hteo nesto da kupim... desilo se mozda jednom ili dva puta da ih ne prihvate... ali, to je, kako kazu, normalna pojava... zato imamo dve (gde ne radi Virtuon, moze raditi ova od Vojvodjanske banke)
Takodje je za fizicka lica (ovde) moguc i "wired transfer" ili "swift", samo se on naplacuje od strane banke (usluga), i moze samo da se posluje sa "pravnim licima" u inostranstvu (za transfer novca ka fizickim licima u inostranstvu je potrebna posebna potvrda)
Last edited by boggy on 22 Mar 2008 11:00, edited 1 time in total.
WT ima par problema:Takodje je za fizicka lica (ovde) moguc i "wired transfer" ili "swift", samo se on naplacuje od strane banke (usluga), i moze samo da se posluje sa "pravnim licima" u inostranstvu (za transfer novca ka fizickim licima u inostranstvu je potrebna posebna potvrda)
Prvo moras da dobijes predracun od strane firme ("proforma invoice"), jer bez toga ne mogu da se salju pare napolje.
Moras da fizicki odes u banku, odnosno ne postoji mogucnost elektronskog slanja (barem ja nisam video ni kod jedne banke da postoji za fizicka lica, za pravna postoji ali je isto komplikovano posto moras da im saljes na fax taj predracun).
Firme na netu retko podrzavaju WT. Obicno je podrzana kartica, ček i takozvani money order. Ova dva zadnja kod nas ne postoje kao instrumenti plaćanja (ček nije onaj na koji smo mi navikli).
Sto se tice slanja para fizickom licu u inostranstvo, to je vec ozbiljna muka. Iz nekog razloga koji nikada nisam uspeo da uklavirim stranci kriju brojeve svojih racuna "ko zmija noge", i najvise vole čeki ili money order. Znam da sam par puta slao Western unionom iz Singapura (košta užasno tipa 60$ za slanje 200$) posto nije bilo nikakvog drugog načina.
OK ovo možda i nije usko vezano za temu a i tema je malo starija ali je interesantna a i jedna druga tema na ovom forumu me je podsetila da jako dugo nisam ništa naručivao preko interneta... tada sam koristio Visa Virtuon karticu... međutim ono što me interesuje je kako sada ide naručivanje i isporuka. Pri tome bih obavezno taražio da mi ne šalju kojekakavim kurirskim službama nego isključivo USPS (Američka pošta pošto bih odande naručio neke stvari) pa me strogo interesuje kolike su tarife pored Carine i PDV-a ... a ovo sve u kontekstu horor iskustava sa "špediterima" i kurirskim službama.. Naravno zahvalan sam na svim informacijama.