Pumpa za farbanje?

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
Sasa
Moderator
Moderator

Pumpa za farbanje?

Post by Sasa »

Ima li neko pumpu za lakiranje ili svi koriste kombinaciju pistolj+kompresor? Sta su prednosti a sta mane ovih pumpi i na sta obratiti paznju prilikom kupovine polovne pumpe? Konkretno, covjek mi nudi "dosta povoljno" polovnu pumpu Wagner 106 B ex ?
savic
Šegrt

Post by savic »

Ako kupujes pumpu naj bolje ti je da je isprobas,ovako na izgled nista ne znaci.Prednost pumpe je brzo i dobro lakiranje ako ima dosta otvora ili kvadrata za lakiranje,a mane:zna da zatrokira usred farbanja,cesto mjenjanje filtera u pistolju jer zna da se "raspane" i dovoljan je jedan mali trun da zacepi diznu i koliko se da primjetiti veca je potrosnja laka ili boje.Ukratko toliko za sada,a ako te interesuje jos nesto slobodno pitaj.Ja koristim Wagner pumpu i pistolj Wagner.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Pumpu sam vidio na blic, ali sam primijetio da sa strane ima kalem zuto-zelenog kabla sa stipaljkom na kraju! Cemu to sluzi? Koristis li pumpu i za bajceve?
savic
Šegrt

Post by savic »

Za bajceve ne koristim pumpu,a sumnjam da iko koristi jer se bajc bolje nanosi spricom i manja je potrosnja.Znaci samo za zavrsne lakove,temeljne i vodene,a sto se tice vodenog laka ili temelja uz pumpu ide odgovarajuci filter(zute boje) dok za druge lakove (crveni) filter koji se stavlja u spricu.Kod mene je kabal dvodjelni iz kojega jedan koristi zrak,a drugi boju bez stipaljke,opet sve zavisi od modela pumpi.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Da, i na ovoj je crijevo dvodjelno, po jedno za zrak i za lak. A kad sam "rekao" kalem kabla mislio sam na strujni kabal (bakarni, licnasti) sa metalnom stipaljkom na kraju kao za neko uzemljenje!?
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Dali je to mozda nesto vezano za elektrostaticke lakove?
savic
Šegrt

Post by savic »

hmm cisto sumnjam,opet je naj bolje da se posavjetujes sa prodavacem.Ja koristim pneumatsku pumpu i mogu da ti odgovorim sto znam,a nisam neki strucnjak za pumpe mada imam nekog sitnog iskusva.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Ma parodavac je neki nas gastrabajter koji je iz Njemacke dovukao brdo raznog "smeca" pa sad to prodaje, a nema pojma cemu sta sluzi! Nisam uspio za ovaj model naci uputstva na sajtu proizvodjacaj jer ga nemaju vise u proizvodnji!
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Sasa to je za elektrostaticni pistolj,tu nema rasipanja boje sve cestice idu na zadatu povrsinu.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Rade jel se i pistolj razlikuje ili samo farba!?
Sa pumpom dodje jedan pistolj, ima li razlike izmedju pistolja za elektrostaticko lakiranje i pistolja za lakiranje obicnim lakom, naravno u pitanju su pistolji za ovu pumpu!?
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

bos_ske
Brzi dodavač alata

Post by bos_ske »

Sasa wrote:Dali je to mozda nesto vezano za elektrostaticke lakove?
u pitanju je najobicnije uzemljenje i kako u prospektu proizvodjaca stoji,parafraziram:"ukoliko pumpa nije uzemljena moze doci do loseg rasporedjivanja boje po tretiranoj povrsini i problema sa prasinom na istoj".
to bi uzemljenje trebalo da rijesi problem sveprisutnog statickog elektriciteta medjutim ja licno nisam primijetio da to pravi ikakvu razliku ni prilikom rada a ni na gotovom proizvodu.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Koji pistolj koristis, i koje se dizne koriste za farbanje namjestaja sa ovim pumpama!!!
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

bos_ske
Brzi dodavač alata

Post by bos_ske »

za tip i diznu nisam siguran,provjericu sutra pa ti javim ali je skoro identicna kao "Cobra® 40-10"
http://www.wagner-group.de/portal/indus ... 3,365.html
Post Reply