Ulja razna

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
Post Reply
bole
Zarezivač olovaka

Ulja razna

Post by bole »

Pozdrav svima na forumu!

Bune me neke stvari oko ulja kojima se premazuje drvo.
Nasao sam da ulja sluze za zastitu drveta, tipa, da sprecavaju vlaznost da udje u drvo. Znaci povrsinska zastita. Radi li ulje jos nesto, odnosno menja li na jos neki nacin osobine drveta?
Mislim da sam negde nasao podatak da se drvo kuva u ulju. Jel nisam nesto pobrkao, ako nisam, sta se dobija kuvanjem?

Procitao sam veliki deo foruma koji me interesuje, ali nisam naisao na direktne odgovore na pitanja koja mene muce. Inace totalni sam noob sto se tice rada sa drvetom, pa molim za razumevanje ako su mi pitanja bez veze :oskyldig:
brm brm :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

"Kuvanjem" to jest potapanjem u toplo/vruce ulje, postici ces da ono dublje prodre.

No ulje mora da "otvrdne" da bi to sto radis moglo da se upotrebljava (naravno zavisi sta radis, ako su u pitanju daske koje stoje preko kanala, i nije mnogo bitno). Otvrdnjava tipicno oksidacijom, i treba mu prilicno vremena za to, cak i u tankom sloju.
bole
Zarezivač olovaka

Post by bole »

Pretpostavljam da onda od samog drveta zavisi koliko duboko ce prodrti ulje.
Onda dolazim i do zakljucka da je razlika medju uljima koliko brzo ce se susiti i koliko tvrd sloj ce ostaviti za sobom. Da li sam u pravu?

A sta bi znacilo "prilicno vremena"? Mesec, godina...?
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

bole
Zarezivač olovaka

Post by bole »

Aha, samo sam ga malko izmenio :tummenupp: Najjaca igra ikad :happy:
Post Reply