wolfcraft mastercut 1000 iskustva
wolfcraft mastercut 1000 iskustva
Pozdrav svima. vidim po pisanju na forumima da gore pomenuti sto nije nepoznanica forumasima. moje pitanje je iskustva sa radnim stolom u smislu kacenja cirkulara i glodalice, tj kolika se preciznost moze dobiti prilikom podesavanja istih. i najvaznije sta ste probali od elektricnog alata da zakacite i koji su rezultati.
Ja ga imam i nisam zadovoljan. Već sam nekome dao komentar nedavno na ovaj stol.
Vodilica u utoru ima previše lufta, kutevi nisu baš precizni, a i da jesu kad vodilica ima lufta svejedno ti je. Kad vodilicu namjestiš tako da piliš uz nju dulji komad, moraš je dodatno fiksirati na izlaznoj strani lista i to mjereći metrom da li je u paraleli s listom.
Zatim , onaj metalni dio stola ispod kojeg je pila, je niži od onog crnog od medijapana za oko 1mm i to ne svugdje jednako pa ti onda ispadne da list ne prereže pod pravim kutem.
Lagan je pa to što ima onu stegu i nije baš upotrebljivo jer ako malo jače cukneš obradak, pomakne se cijeli stol,
Sklapanje i rasklapanje zaboravi jer svaki put treba ponovo cirkular staviti ispod i "uparaleliti" ga s utorom za vodilicu a to odnosi vrijeme. Glodalicu do sada nisam stavljao.
Sve u svemu ne vrijedi toliko novaca.
Zbog toga baš gledam u zadnje vrijeme ove Metabove i ine druge dosjetke kako bih od njega napravio nešto bolje tj. preciznije.
Vodilica u utoru ima previše lufta, kutevi nisu baš precizni, a i da jesu kad vodilica ima lufta svejedno ti je. Kad vodilicu namjestiš tako da piliš uz nju dulji komad, moraš je dodatno fiksirati na izlaznoj strani lista i to mjereći metrom da li je u paraleli s listom.
Zatim , onaj metalni dio stola ispod kojeg je pila, je niži od onog crnog od medijapana za oko 1mm i to ne svugdje jednako pa ti onda ispadne da list ne prereže pod pravim kutem.
Lagan je pa to što ima onu stegu i nije baš upotrebljivo jer ako malo jače cukneš obradak, pomakne se cijeli stol,
Sklapanje i rasklapanje zaboravi jer svaki put treba ponovo cirkular staviti ispod i "uparaleliti" ga s utorom za vodilicu a to odnosi vrijeme. Glodalicu do sada nisam stavljao.
Sve u svemu ne vrijedi toliko novaca.
Zbog toga baš gledam u zadnje vrijeme ove Metabove i ine druge dosjetke kako bih od njega napravio nešto bolje tj. preciznije.
Ja imam stariju (LUX-ovu) verziju, i zaista postoje neki problemi koje pominjes.
Medjutim, neuskladjenost povrsina (metalne i crne) mislim da je posledica lose podesenosti samog stola. I ja sam se zezao dok sam to napakovao da bude ravno, al moguce je.
Meni je paralelna vodilica malo drugacija nego ova, to jest fiksira se tako sto se zategne izmedju prednje i zadnje strane. I dalje mora da se meri ulazna i izlazna strana.
Glodalica radi sasvim pristojno. Stavljao sam i ubodnu, radi.
No za te novce... tesko da ima nesto gotovo a da ispunjava sve zelje.
Da se razumemo, nije ovo ultra precizna naprava, to joj i nije namena, ali moze sa njom dosta toga da se uradi.
Naravno moze se napraviti daleko bolje, verovatno i za manje para, ali uz puno rada.
Medjutim, neuskladjenost povrsina (metalne i crne) mislim da je posledica lose podesenosti samog stola. I ja sam se zezao dok sam to napakovao da bude ravno, al moguce je.
Meni je paralelna vodilica malo drugacija nego ova, to jest fiksira se tako sto se zategne izmedju prednje i zadnje strane. I dalje mora da se meri ulazna i izlazna strana.
Glodalica radi sasvim pristojno. Stavljao sam i ubodnu, radi.
No za te novce... tesko da ima nesto gotovo a da ispunjava sve zelje.
Da se razumemo, nije ovo ultra precizna naprava, to joj i nije namena, ali moze sa njom dosta toga da se uradi.
Naravno moze se napraviti daleko bolje, verovatno i za manje para, ali uz puno rada.
Baš ću pogledati, ali mislim da podešavanjem neću ništa dobiti. Mislio sam preko svega staviti ploču od medijapana i to sa svake strane malo širu i sam izglodati novi utor, ali time gubim na efektivnoj visini reza. Ne znam, vidjet ću. Za sada sam u fazi proučavanja raznih pomagala za stolne cirkulare kao što su oni koje je predstavio Metabo. Vidim da se stvar svodi uglavnom na poprečne rezove, a za uzdužno raspiljavanje (precizno, naravno) nisam primjetio neka pomagala niti na stranim stranicama.
Ja sam ovom mom zamenio plocu sa MDF-om od 3cm, takodje za oko 10 cm sirom sa svake strane.
U ploci napravio otvor u koji upada nosac od 6mm aluminijuma (nosac je otprilike 40X30cm, ne secam se bas tacno mera), i za sada napravio nosac za glodalicu. Planiram da isto uradim i za cirkular.
Posto nosac pravim sam, mogu da je napravim prema svom cirkularu, tako da on uvek sedne na isto mesto, pa nema podesavanja pri svakoj montazi.
Treba jos da napravim utore za klizace i T sinu.
Za paralelno razrezivanje, negde sam postavio link na plan paralelne vodilice, koja nije mnogo skupa za izradu a precizna je i robusna.
Nasao sam: viewtopic.php?pid=20421#p20421
Uz to napravio sam jos jednu plocu od takodje 3cm MDF-a, koja ide preko ove. Ona ce se koristiti za "grube radove" kako se ova prva ne bi ostecivala prilikom lepljenja, cukanja i slicnih poslova. Pored toga ta dodatna daje prilicnu tezinu celom stolu tako da je dosta stabilniji (2 ploce od po 3cm MDF-a su vec ozbiljno teske).
U ploci napravio otvor u koji upada nosac od 6mm aluminijuma (nosac je otprilike 40X30cm, ne secam se bas tacno mera), i za sada napravio nosac za glodalicu. Planiram da isto uradim i za cirkular.
Posto nosac pravim sam, mogu da je napravim prema svom cirkularu, tako da on uvek sedne na isto mesto, pa nema podesavanja pri svakoj montazi.
Treba jos da napravim utore za klizace i T sinu.
Za paralelno razrezivanje, negde sam postavio link na plan paralelne vodilice, koja nije mnogo skupa za izradu a precizna je i robusna.
Nasao sam: viewtopic.php?pid=20421#p20421
Uz to napravio sam jos jednu plocu od takodje 3cm MDF-a, koja ide preko ove. Ona ce se koristiti za "grube radove" kako se ova prva ne bi ostecivala prilikom lepljenja, cukanja i slicnih poslova. Pored toga ta dodatna daje prilicnu tezinu celom stolu tako da je dosta stabilniji (2 ploce od po 3cm MDF-a su vec ozbiljno teske).
Imas sada novi model MASTER cut 2000
http://www.wolfcraft.de/jcatalog_genera ... oduct.html
:skool::skool:
http://www.wolfcraft.de/jcatalog_genera ... oduct.html
:skool::skool:
Ne veruj ženi koja laže...
Ako se sudi po kvaltetnoj ceni trebalo bi da je kvalitetan
http://www.idealo.de/preisvergleich/Off ... craft.html
nije lose pogledati Tritonovu ponudu, sa cenom je tu negde http://www.tritontools.com/Product/330185
http://www.idealo.de/preisvergleich/Off ... craft.html
nije lose pogledati Tritonovu ponudu, sa cenom je tu negde http://www.tritontools.com/Product/330185
Ovo vec deluje daleko solidnije. Po konstrukciji samog stola podseca na stari festov MFT.
Mada sad mu je cena mozda malkice prevelika.
Sto kaze dikar za te novce vec moze da se pazari ovaj triton koji deluje daleko solidnije, mada opet, nisu bas iste namene.
Triton je vec "masinica". Koliko sam uspeo da pronadjem ovaj sto plus dodatak za podesavanje visine cirkulara, plus dodatak za glodalicu, izadju na oko 500 evrica. Jel to ovde prodaje neko?
Mada sad mu je cena mozda malkice prevelika.
Sto kaze dikar za te novce vec moze da se pazari ovaj triton koji deluje daleko solidnije, mada opet, nisu bas iste namene.
Triton je vec "masinica". Koliko sam uspeo da pronadjem ovaj sto plus dodatak za podesavanje visine cirkulara, plus dodatak za glodalicu, izadju na oko 500 evrica. Jel to ovde prodaje neko?
Nema na cemu.
Malo je zeznuto sto su svi elementi u colovnom standardu, pa ima dosta posla da se to prevede na profile koje ovde mozes da nadjes.
Ja sam nesto prevodio poletos, al ne mogu da garantujem da ce se tacno uklopiti, verovatno ce trebati nesto doterivanja, al to mora da se sredjuje tokom izrade. Uradio sam dve varijante, jednu sa pribliznim merama kao ova sa linka, i jendu nesto manjih gabarita.
Imam negde i crteze ali su u solidworksu koji nije bas najcesce u upotrebi.
Malo je zeznuto sto su svi elementi u colovnom standardu, pa ima dosta posla da se to prevede na profile koje ovde mozes da nadjes.
Ja sam nesto prevodio poletos, al ne mogu da garantujem da ce se tacno uklopiti, verovatno ce trebati nesto doterivanja, al to mora da se sredjuje tokom izrade. Uradio sam dve varijante, jednu sa pribliznim merama kao ova sa linka, i jendu nesto manjih gabarita.
Imam negde i crteze ali su u solidworksu koji nije bas najcesce u upotrebi.
Znam da je Triton alati bila posebna tema na forumu, ali posto je neko pomenuo i ovde da pitam da li je neko slucajno nabavio taj radni sto i gde. vidim da se pominje cena oko 500 e. dajte neki link za kupovinu ali u evropi.
Last edited by bobadn on 01 Dec 2011 21:15, edited 1 time in total.
Evo ti link za Englesku http://www.tritontools.co.uk/triton-wor ... -2000.html
a ovde imas link za ekstenzije http://www.tritontools.uk.com/accessori ... tml#EPB001
i kad se sve sabere bice vise od 500 eura
i kad se sve sabere bice vise od 500 eura
Last edited by dikar on 01 Dec 2011 22:14, edited 1 time in total.