Cirkular

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
branimir
Majstor majstora

Cirkular

Post by branimir »

Evo za dikara ako moze nesto da iskoristi.
Ovo je prototip koji nije usao u serijsku proizvodnju(kao i ostale moje masine).
Na prvoj slici se vidi sta sve sadrzi, mislim da se jasno vidi i jedno objasnjenje.
Veci grebenasti prekidac je ukljucenje mreze, dok je drugi ukljucenje motora
predrezaca.Malo desno iznad rucice za podizanje testere je matica(crno dugme) koja
blokira sistem kada se podesi ugao testere(sipka koja prolazi krozcev do drugog kraja
gde je platna).Tastere za paljenje i gasenje sam smestio u staru bakelitnu trofaznu uticnicu.
Prikazana je i klizna staza (koja se brzo i lako montira) sa kolicima.Za kliznu stazu sam
koristio cevi od 3/4 cola i najbolje se pokazalo.Nemam problema koje Singer ima i kolica
imaju tacnost 100 posto(to se pokazalo kada sam radio portalna harmonika vrata posto su
zahtevna po pitanju vinkla).
Sto bude nejasno pitaj.
Image
Image
Image
Vidljiva je dizalica a matica je pokretljiva tako da prati ugao.

Image
Image
Motori i osovine
Image

Image
Crvena rucica je podizanje i spustanje predrezaca
Image
Vesanje za kliznu stazu, klizna staza i kolica
Image
Image
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Image
Image
Vidljiv je i pomocni sto
Image
Prihvata kompletnu tablu iverice, a kolica uz dodatak jos jednih prihvataju 80 cm sirine.
Imam pripremljen teleskopski sistem i kolica ali to jos nisam odradio(zbog prostora ).
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

tebi treba priznati doktorat :hurra: :buga:
Last edited by dikar on 29 Mar 2011 18:35, edited 1 time in total.
parketar
Majstor

Post by parketar »

Ja bih trebao da pravim cirkular pa me ovi detalji zanimaju.Od cega si pravio gornju plocu?Izgleda mi prilicno debelo.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Gornja ploca je radjena od 4mm aluminijumskog lima koji je savijan i na kraju plastificiran.
Ne mora biti aluminijum moze i gvozdje, moze i pertinaks. Inace noseci U profil je savijeni
5mm lim od gvozdja.Inace sama masina je dosta dobro resena, laka je za odrzavaje.
Postoje i elegantnija resenja, ja tad nisam imao prilike da ih vidim.
Dovoljna je po jedna remenica (moje su 9mm x 83o(tu negde)i 18 godina radi), brzina
na osovini je 3750 obrtaja (stavljam testere do 350mm a rez je 120 mm) a na predrezacu
je oko 6500 obrtaja (to je neki minimum).

I samo jedna vazna napomena.Imam tu srecu da imam podrsku od stvarno vrhunskih majstora
koji su u stanju da naprave i nemoguce, tako da nije bio problem da mi odrade ono sto sam
ja zamislio.I na kraju ja sam sve to spakovao i podesio i ne koristeci komparater (imam ga).
Ako nesto treba tu sam.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

odlicno :tummenupp:
a zasto ti je masina "LEVA"???
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Mene isto zanima sistem za dizanje i štelanje kuta pile.Slike su dobre ali ja ipak ne vidim kako se diže pila a i štelanje kuta mi je malo nejasno pa ako može malo više objašnjenja.Inače pila je :tummenupp::tummenupp:
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Singeru, bez obzira sto sam desnjak tako mi je zgodnije.Masinu prilagodjavam sebi i
ne drzim se kruto nekih pravila.Uvek komad vodim desnom rukom.
Damire probacu sutra malo skicirati sistem podizanja posto u firmi imam skener.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

singer wrote:odlicno :tummenupp:
pa samo okreni testeru ...:|
Last edited by pajja on 29 Mar 2011 21:35, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

pajja wrote:
pa samo okreni testeru ...:|
I motor, i motor :)

Stvarno dobro odradjeno, a vidi se da je postojala podrska ozbiljinh majstora.
bane
Precizni šegrt

Post by bane »

Ja mislim da je masina desna samo da je testera okrenuta naopako, doduse buni me ona vodjica iza testere, trebala bi da bude na drugu stranu.... zapravo nisam siguran sudeci po kolicima cirkular je desni, sudeci po testeri levi???
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Da probam udovoljiti Damiru, ovo bi Metabo ili Profesor mnogo bolje odradili.
I za podizanje testere i podesavanje ugla potreban ti je sistem sa dva konusna zupcanika
a to zadovoljava stara dizalica za auta (gotovo resenje), mogu se koristiti i stare
amerikan busilice i stosta drugo(prvenstveno za podizanje).Na slici se vidi leziste matice
koja ima dve kratke osovine koje ulaze u kanal vodjice da mi matica imala slobodno kretanje.
Podizanje ti je slicno kao kad si radio skripac za stolarsku tezgu (ako se ne varam).
Image

To sto ste u dilemi da li je levi ili desni, levi je.Kao sto sam i napisao resenje je originalno (ima i na
drugim masinama) i ne drzim se strogo pravila.Stvari i masine prilagodjavam sebi kad vec mogu da ih pravim.
Sve je stvar inventivnosti a toga na ovom forumu ima.
Tada kada sam pravio tu masinu slicne su kostale oko 8000 maraka (plate su bile oko 2000).
Profesore, sa delovima sa otpada sam dosta masina napravio za jeftine pare.Treba iha samo obilaziti,
moze se svasta naci.Kolega je nedavno nasao tvrde i meke pakne u odlicnom stanju za male pare.
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Hvala Branimire, sad je puno jasnije.Zasukati rukave, gajba pive i piči.:)
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Damire, ne znam sta imas, neki osnovni set alata koji ti treba je aparat za varenje,
busilica (bila bi pozeljna i mala stubna busilica), brusilica (moze i mala i ako imas jos i dodatak za nju
pa da moze da sece kao ger), ureznice i nareznice i to bi bilo to.Ja sam limove savijao, ali i ne mora, moze i kombinacija L profila i limova (koristim L profil 50x50).Zavarivanje se lako nauci(potrosis kutiju
elektroda i bices solidan varilac), a i aparati sada nisu skupi.
Uz malo ulozenog dobices visestruko, a zadovoljstvo................
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Å to se tiče alata i izrade, nema frke, radim u firmi koja se bavi obradom metala.Tokarenje, glodanje, varenje, tako da to neće biti problem.:)
Post Reply