Glodalica Marka:Straus

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
zvecanac
Majstor majstora

Glodalica Marka:Straus

Post by zvecanac »

Imali neko ovu glodalicu i ako je ima kakvo je njegovo iskustvo,da li je zadovoljan sa njom u praksi...

GLODALICA ELEKTRICNA 12MM
MARKA:STRAUS
SNAGA:1850W
BROJ OBRTAJA:10000-23000 O/MIN
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
komazo
Samostalni majstor

Post by komazo »

Imam dve.Dooobre glodalice (snaga motora, regulacija broja obrtaja, soft-start , fina regulacija dubine ...itd) Ali: obrati pažnju!! kod obe klešta (čaure) bacaju i to osmica oko 5/10 a dvanaestica čak JEDAN mm. Jeftin, jak alat ali beskoristan. Bilo koje glodalo sa prečnikom većim od 10-12 mm ne možeš da upotrebljavaš na više od tri-četiri hljade o/min. Obiulaziti u širokom luku!!!(prijuateljski savet)
ништа није дугачко што може да се скрати!
zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

Hvala ti na savetu. meni se na prvi pogled svidela, ali cena od 40 evra naterala me na sumnju o kvalitetu pa sam zato i pitao...
Last edited by zvecanac on 19 Feb 2011 23:04, edited 1 time in total.
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Mozda ti samo caura nije dobrog kvalitete (nije dobro centrirana rupa u njoj) pa probaj da stavis cauru odnekog drugog proizvodjaca!
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Rucica za pritezanje kod stelovanja dubine oblajzne brzo... klasican kinez za sitne novce
parketar
Majstor

Post by parketar »

Ima li jos neko iskustva sa ovom glodalicom?Posto bi bila u stolu montirana ovo sa rucicom nije bitno.Ovo za bacanje caure je ozbiljan problem zbog vibracija sa velikim glodalima koje bih ja koristio.Imal li motor taliko snage koliko pise na njemu?
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Obicno snaga jeste ona koja pise ali drugi detalji su losi kao sto su lezaji cetkice prihvatne caure itd. Ja sam jednu slicnu kupio i bi mi zao da je bacim pa posto sam metalac po profesiji raklopim i sve detalje odradim sa zamenama lezaja cetkica pravio novi prihvat tako da radi vec desetak godina besprekorno. Samo sam menjao cetkice jer su se bile istrosile.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Postavi glodalo i probaj.
parketar
Majstor

Post by parketar »

E pa to me interesuje dali moze da se sredi.Koliko je to isplativo,i moze li svaki strugar da odradi popravku?Runer mozes li malo detaljnije da objasnis sta si radio?Razmisljam sta to cini kvalitetnom masinu,dobri lezajevi umesto bixni(neznam dali moze da se stavi lezaj umesto bixne),preciznije uradjena stezna caura(ako ne moze da se napravi kod strugara moze da se kupi fabricka kvalitetnija ako pasuje,a trebalo bi da su sve iste).Prekidaci i ostale sitnice nisu toliko bitne ukoliko ne ometaju rad sa njom...Rotor je takav kakav e i tu mu nema pomoci ali uz hladjenje i ne opterecivanje bi radio ok,pogotovo ako se stave dobri lezajevi.:/
Last edited by parketar on 07 Jan 2012 19:09, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako ne radis sam, mislim da je neisplativo.
Ima tu isuvise zezanja i finog rada, tako da za pare koje bi dao strugaru, plus pristojni lezajevi (pod pristojni, ne brojim one od par evrica) mozes da kupis sasvim pristojnu glodalicu, i da odmah krenes da radis.
parketar
Majstor

Post by parketar »

Pristojne glodalice snage od 2000w nema ispod 300e(bosh i ostali profi oko 500e),sto je malo previse,jedino mi se dopao triton od 2000w koje je jedan kolega odavde kupio za 230e ali sumnjam da ga ima kod nas da se kupi.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Vidi ja sam morao dati rotor na dinamicko balansiranje ponovo jer nije bio dobro uravnotezen. Onda sam kupio fagove lezajeve u klasi i u Miticevom servisu kupio Boschove cetkice koje original pasu. Donje postolje sam isterao luft koji je bio jer je rotor isao gore dole. To sa radio tako sto sam izmerio najvislju inajnizu tacku kad sam povlacio rotor gore dole. Kuciste za prihvatne glave je bilo dobro pa nisam morao tu nista da radim. Medjutim prihvatne caure su u gornjem delu imale vise od desete i po lufta pa ugornjem delu su se smicale a na vagu sa glodalom je to bilo mnogo. U firmi bivsoj sam napravio nove caurice za prihvat6,8,10,i12 pa sam ih poboljsao. Na kraju smo na trnu izbrusili gornje vodjice caura, mada sa kvalitetnim celikom i dobrim strugarom mozes to iz cuga da izvedes. Ja nisam pltio nikakvu metalsku obradu jer sam ja to radio a ovo drugo sve za jedno nije bilo mozda vise od30marak jer u to vreme su bile marke. A radi ne sidi se kolegine Makite i ne zaostajenista. A sceli ga baciti.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

parketar wrote:Pristojne glodalice snage od 2000w nema ispod 300e(bosh i ostali profi oko 500e),sto je malo previse,jedino mi se dopao triton od 2000w koje je jedan kolega odavde kupio za 230e ali sumnjam da ga ima kod nas da se kupi.
Imas kod Sase Rusa za 120 evra.
parketar
Majstor

Post by parketar »

Koji frezer ima kod sase rusa za te pare?Na njihovom sajtu vidim samo da ima glodala i testere.
Last edited by parketar on 08 Jan 2012 15:56, edited 1 time in total.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Imas Javorkpovu reportazu sa najlon pijace pa pogledaj.
Post Reply