obrtaj za predrezac

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Post Reply
plakar
Precizni šegrt

obrtaj za predrezac

Post by plakar »

imam vertikalni formatizer stariji model stribig u toku je namestanje pred rezaca na njemu ali ne znam koliko treba da ima obrtaja.Pomoc
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

plakar wrote:imam vertikalni formatizer stariji model stribig u toku je namestanje pred rezaca na njemu ali ne znam koliko treba da ima obrtaja.Pomoc
mislim da je kod njega pogon preko glavnog motora i remenice tako da je brzina zadana a pretpostavljam da je fi predrezaca 80mm.
mozes ukucati u pretrazivac teh.karakteristike o modelu masine verovatno postoji i rpm for scorer(scribber).
a kod velike vecine broj obrtaja se krece u rasponu od 6000-9500.
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Kod mene je poseban motor za predrezac i na osovini je oko 6000 obrtaja, a testera je fi 8omm.
Moze biti i veca brzina, minimum je 55oo obrtaja.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

i kod mene je posebno motor za predrezac(horizontalni)a vertikalni raskrajaci imaju pogon preko gl.motora.:)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Rista82
Šegrt

Post by Rista82 »

Dali neko zna koliko treba da bude broj obrtaja na glavnoj testeri na formatizeru tj koloko obrtaja daje najbolji rezultat prilikom sečenja iverice, MDF i masiva. Dali ima razlike u broju obrtaja prilikom sečenja ove vrste materijala i dali to zavisi od prečnika testere. Na mom formatizeru ima 3 brzine 3000, 4000 i 5000 obrtaja, pa bih hteo da prilagodim brzinu idealnu za sečenje.
Od drveta može sve, samo šporet ne.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Idealan broj obrtaja uvek zavisi od precnika testere.

Ono sto se "broji" je obodna brzina lista (brzina kojom se krece zub), a ona zavisi od broja obrtaja i od precnika.

Evo jedne preporuke za brzine u zavisnosti od materijala koji se sece: http://www.linbide.co.nz/guidelines_saw.php
Rista82
Šegrt

Post by Rista82 »

Hvala Bole pogledaću.
Od drveta može sve, samo šporet ne.
Post Reply