Prorezivanje trupaca i greda - samogradnja

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Ivan 1
Samostalni majstor

Prorezivanje trupaca i greda - samogradnja

Post by Ivan 1 »

Otvorio sam prošle godine jednu temu:
viewtopic.php?id=2335
Htio sam raditi cirkular za prorezivanje greda u daske, ali ste me odgovorili da je opasno bez kolica,
što sam i sam na kraju shvatio.

Zato sam odlučio kad zatopli, da krenem u izradu ovako nešto:
http://www.youtube.com/watch?v=hMEaaZzM ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=L-zUqZq8 ... re=related

Pošto nemam bansek, a krenuo bi u nabavku dijelova, imam u startu neka pitanja
ImageImageDa li ovaj motor zadovoljava (5,5kw 1400 o/min).
Ovdje na forumu viewtopic.php?id=2047
spominje se da je optimalna brzina testere 25m/s, a na drugom mjestu: viewtopic.php?id=1597
960m/min što je 16 m/s.

PITANJE 1:Koja je optimalna brzina lista (da li je ista za tvrdo i meko drvo i da li se može naći neka srednja vrijednost)

Imaju dvije varijante izrade: sa original točkovima za bansek, i sa točkovima od auta.

PITANJE 2: Å ta mi preporučujete
PITANJE 3: Koji promjer točkova (mislio sam 65cm)
Za sada toliko.Vodit ću evidenciju koliko će me to koštati i slikati po fazama (i pitati po fazama)
Pozdrav
Ivan 1
Samostalni majstor

Post by Ivan 1 »

Može li odgovor makar napitanje 1
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Kolega Ivane na pitanje 1 ti neznam točan odgovor ali će se valjda naći neko ko zna.
Ali bih ti mogao prenesti neke informacije dobivene od mog tate koji je inače brusač oliti majstor za tračne pile i te stvari a taj posao radi već skoro 30 godina.Naime ja imam želju napraviti banzek za sebe isto za igranje sa drvetom i našao sam na nekoliko mjesta livene aluminijske kotače ALI mi je rekao da mi to nije baš najjednostavnije za napraviti jer se mora paziti na paralitet kotača.
Kako i sam znaš donji kotač je fiksan i pogonski je (mislim na osovini koja ima remenicu i koja pogoni kotač i cijelu pilu ) a gornji je na suportu koji ima nagibe gore dolje za stezanje pile pa nagib napred nazad gledajući ga s prednje strane i trebao bi imati nagib ljevo desno gledajući ga s boka.
E tu ga nisam razumio pa mi je pojasnio da pila oliti kotači kad nisu 100% u paralitetu događa se da pila spada i popuca a to zna biti kobno i baca te u trošak.
Druga stvar sa livenim kotačima je ta da ako ih kupiš ili dobiješ samo odlivene treba ih obraditi a jako je malo majstora tokara koji imaju tako veliki stroj da bi se to odradilo dobro i kvalitetno.
Upitah ga a šta onda da bude jetino i da vrši funkciju i odgovor je bio najobičnija auto guma ili kotač,prije cijeli kotač nego sama guma.
Zašto, ima veću površinu naljeganja pile jeftiniji su i netreba ih tokariti i kad se nešto poremeti lako ćeš naći drugi.Naime ima jedan tip kojem on radi pile napravljenu veliku pilanu na taj način uzeo čovjek kotače od kamiona i napravio pilanu i radi već 10-tak godina bez problema.Jedan tip tu u blizini je napravio banzek za radionu od kotača od motora i radi sve u šesnaest.
Stoga mislim da bi ti bilo najlakše da uzmeš kotače od nekog auta em imaš lako riješeno pitanje ležajeva i tih stvari.
Nadam se da sam barem malo pomogao a tebi iskreno želim sreću u izrdai i da bude štoprije a i očekujemo slike naravno.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

A da malo razmisliš i o ovoj kombinaciji

http://www.youtube.com/watch?v=cCpai1Wp ... re=related
Ivan 1
Samostalni majstor

Post by Ivan 1 »

Å trkić wrote:A da malo razmisliš i o ovoj kombinaciji

http://www.youtube.com/watch?v=cCpai1Wp ... re=related
Å trki, razmišljao sam o tome s motorkom, ali ide presporo i širok je rez.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

To stoji da je sporo i da je rez podeblji a samim time i dosta otpada ali rekoh možda bi bilo lakše.No ok poštujem tvoj naum a i sam bih rađe tako nego motorka.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Malo sam trazio po netu, i uglavnom naisao na podatak da je za struganje najpovoljnija brzina od oko 25m/s.
E sad :)
To se razlikuje oed testere do testere, ali izgleda da je ova brzina negde "na sredini".
Drugim recima, vredelo bi potraziti po sajtovima proizvodjaca, posto bi oni trebali da daju optimalnu brzinu za svaki model testere (u zavisnosti od broja zuba, oblika zuba, dimenzija...)
Ako vec pravis pretpostavljam da ces sa motora terati pogonski tocak preko neke remenice. Remenica sa tri precnika ne bi trebalo da je nesto drasticno skuplja od jedne, a na taj nacin bi mogao da vrsis neko prilagodjavanje.
Ako negde napipam tabelu ili nesto slicno... javljam.

Druga stvar koja mi pada na pamet je da tockovi od 65cm precnika, da bi dali brzinu od 25m/s (otprilike 90Km/h) treba da se okrecu oko 2300 obrtaja u minuti. To je vrlo pristojan broj obrtaja za taj precnik, tako da bi oni morali da budu balansirani.
Ivan 1
Samostalni majstor

Post by Ivan 1 »

mbole wrote:Malo sam trazio po netu, i uglavnom naisao na podatak da je za struganje najpovoljnija brzina od oko 25m/s.
E sad :)
To se razlikuje oed testere do testere, ali izgleda da je ova brzina negde "na sredini".
Drugim recima, vredelo bi potraziti po sajtovima proizvodjaca, posto bi oni trebali da daju optimalnu brzinu za svaki model testere (u zavisnosti od broja zuba, oblika zuba, dimenzija...)
Ako vec pravis pretpostavljam da ces sa motora terati pogonski tocak preko neke remenice. Remenica sa tri precnika ne bi trebalo da je nesto drasticno skuplja od jedne, a na taj nacin bi mogao da vrsis neko prilagodjavanje.
Ako negde napipam tabelu ili nesto slicno... javljam.

Druga stvar koja mi pada na pamet je da tockovi od 65cm precnika, da bi dali brzinu od 25m/s (otprilike 90Km/h) treba da se okrecu oko 2300 obrtaja u minuti. To je vrlo pristojan broj obrtaja za taj precnik, tako da bi oni morali da budu balansirani.
Bole, točkove sam mislio svakako balansirati.
Ali nešto nam se računice ne slažu, ili sam ja negdje omanuo ili ti.
Ja dobivam da bi broj okretaja točka trebao biti 750 okretaja u minuti. Opseg točka je oko 2m x 750 = 1500m/min podjeljeno sa 60 =25m/sekundi
Klempa
Zarezivač olovaka

Post by Klempa »

za drvo: 250 / 450 / 820 m/1'
za metal: 20 / 40 / 70 m/1'
Ivan 1
Samostalni majstor

Post by Ivan 1 »

Klempa wrote:za drvo: 250 / 450 / 820 m/1'
Jel to za različite vrste drveta 3 vrijednosti? (4 / 7,5 / 13,7 m/s -nešto mi sporo)
Klempa
Zarezivač olovaka

Post by Klempa »

Nije sporo, to su neke uobicajene brzine. Ide i do 25 m/s. Ali sa tako jakim motorom i velikim koturima nemoj da se igras, to mora da bude dobro izbalansirano i obezbedjeno. Evo pogledaj karakteristike i brzine jacih banseka kod dobrog proizvodjaca: http://www.centaurospa.it/catalogo_prodotti.php?id=100
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ivan 1 wrote:Ali nešto nam se računice ne slažu, ili sam ja negdje omanuo ili ti.
Ja dobivam da bi broj okretaja točka trebao biti 750 okretaja u minuti. Opseg točka je oko 2m x 750 = 1500m/min podjeljeno sa 60 =25m/sekundi
Ja sam omanuo naravno :)
Jednostavno sam sracunao kao da je 65 obim, a ne precnik tocka :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Klempa wrote:Nije sporo, to su neke uobicajene brzine. Ide i do 25 m/s. Ali sa tako jakim motorom i velikim koturima nemoj da se igras, to mora da bude dobro izbalansirano i obezbedjeno. Evo pogledaj karakteristike i brzine jacih banseka kod dobrog proizvodjaca: http://www.centaurospa.it/catalogo_prodotti.php?id=100
Pa kad izracunam recimo za SP modele brzine se krecu od 20 do 32 m/s
Recimo model SP 400:
Precnik tockova: 0.4m
Broj obrtaja tocka: 1000 u min
Obim tocka je 0.4*3.14=1.256m
Predjeni put u minuti je: 1.256m*1000rpm=1256 m/min
Odnosno brzina je: 1256/60=20.1m/s

Za model 800 (4KW)
Precnik tockova: 0.8m
Broj obrtaja tocka: 780 u min
Obim tocka je 0.8*3.14=2.512m
Predjeni put u minuti je: 2.512m*780rpm=1959 m/min
Odnosno brzina je: 1959/60=32.6m/s

Za modele koji su priblizni ovome sto ivan hoce da pravi, znaci recimo precnika 600mm brzina je 22.7m/s odnosno za model od 700mm 28m/s

Ono u sta nisam siguran je da li postoje neke ozbiljne razlike izmedju banseka za "strugaru" i ovih "finih" radionickih koji se vise koriste za rasecanje dasaka i slicnog. Najpre imam utisak da su testere sasvim drugacije, odnosno da na ove za strugaru idu daleko sire testere, sa mnogo vecim i redjim zubima. Mozda gresim, ovo je samo utisak.
Klempa
Zarezivač olovaka

Post by Klempa »

Ne gresis. Moze sve to i cirkularom, evo pogledajte ove portabl masine:

http://www.petersonsawmills.com/index.php obratite paznju kojom to brzinom rade cirkularom ! List ima 10 zuba.

Ne razumem kako Ivan nije mogao da nadje podatke na internetu jer ima gomila sajtova na tu temu. Evo jos par linkova gde se mogu videti karakteristike:
http://alturl.com/tu9bw
http://www.pyramidmachine.com/band_saw_machine.htm
Ivan 1
Samostalni majstor

Post by Ivan 1 »

Klempa wrote:Ne razumem kako Ivan nije mogao da nadje podatke na internetu jer ima gomila sajtova na tu temu.
Našao sam ja podatke, ali dosta variraju. Napravit ću kako kaže Bole 3 remenice pa ćemo isprobati koja najbolje radi.Hvala na trudu
Post Reply