sakrivanje stepenista ka podrumu (patosom)

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
srdjan6
Dodavač alata

sakrivanje stepenista ka podrumu (patosom)

Post by srdjan6 »

Molim za savet. Imam malu prostoriju (5m x 1,5m) koja je zapravo stepeniste ka podrumu. Prvi deo prostorije 1x1,5m je betonski pod, a ostali deo prostorije 4x1,5m je stepeniste na dole. Tu prostoriju bih zeleo da iskoristim kao malu radionicu. Hteo bih da postavim patos na celoj povrsini prostorije 5m x 1,5m ali da postoji neki mehanizam kojim mogu deo tog patosa da pomerim ili podignem i po potrebi da sidjem dole u podrum. Trazim resenje koje ce u potpunosti da sakrije stepeniste ka podrumu , a posetioci radionice ne bi trebalo da znaju i vide da postoji stepeniste. Hvala unapred. Srdjan
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Srđane dobro nam došao u našu radionicu.
Mislim da bi ti najjednostavnije i najjeftinije bilo to uraditi iz drveta znači postaviš noseće gredice a može i od tavalona izrezano znači nekih 5x10 i na to pokucaš ili pošarafiš neki pod.Sam pod možeš da uradiš istp od tavalona ili fosni kako ih ko zove ili staviš osb ploče sve zavisi šta imaš i šta ti je jeftinije.
Znači izrežeš tavalone na širinu od 10 cm to ima sasvim dovoljno i na zidove sa strane ušarafiš po jedan taj komad koji su ti noseći za cijelu knstrukciju.Nakon toga postaviš ostatak nosača poda isto od takvih komada 5x10 na razmak od pola metra a može i više jer tu nema velike površine i samim time neće biti i nekog velikog tereta.Za ulaz u podrum napraviš okvir a to ćeš sam odrediti koliko ti je dovoljno da ulaziš bez problema i ugradiš ga između dva poprečna nosača poda naravno iznad stepenica.
Ljepo popodiš pod već zavisi na šta si se odlučio a ulaz ostaviš za kraj i napraviš kao vrata koja će se dizati na dva panta i kad ti treba podigneš ih i ulaziš u podrum a kad ti netreba samo ih spustiš i imaš ravnu površinu i nitko nemora da zna šta je ispod.
Evo nadam se da sam ti pomogao barem malo pa ti odluči na koji ćeš način uglavnom princip je isti samo je stvar odabira materijala.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Post Reply