Kuhinja i kuhinje

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Džamiro
Dodavač alata

Kuhinja i kuhinje

Post by Džamiro »

Nameran sam da pravim kuhinju za sebe. Budžet mi je maksimalno ograničen, pa zato ne mogu da platim majstora. Posedujem neke osnovne alate - bušilicu, ubodnu. Imam nameru da je pravim od iverice, sa sve vratima.

E, sad. Odakle krenuti ?
sphex
Šegrt

Post by sphex »

Kreni od projekta. Znači prvo papir (ili ekran) i smišljaj. Posle je sve lako (lakše ;) )
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Dzamiro napravi prvo raspored elemenata prema instalacijama gde ce sta da ti dodje razmeri i vidi koju ces ugradnu tehniku da ugradjujes pa onda pravi specifikaciju materijala za korpuse(kutije) zatim za frontove (vrata i fioke) nadam se da sam bio jasan puno uspeha u radu pozdrav Radenko
smirglaj nikad dosta
Džamiro
Dodavač alata

Post by Džamiro »

Ako sam dobro razumeo, prvo moram sve da premerim - na mestu stare kuhinje, da odredim gde će šta da mi bude, pa tek onda da se javim. Ok, i to je nešto za početak.
sphex
Šegrt

Post by sphex »

Pa pazi to ti je preduslov:
znači tri put meri jednom seci, što bi rekli krojači ;)

Prvo tačne mere, skiciraj tačan raspored odvoda vode, dovoda, el. utikača, prekidača i izvoda struje ako imaš, i sveg ostalog što može da bude bitno (kao što radenko reče ugradne tehnike npr). Onda kreni da projektuješ tj. da planiraš unapred u odnosu na postojeće mere, položaje izvoda i ostalog i naravno u odnosu na želje. Malo baci pogled na ikea ili blum sajtu koje su osnovne "zakonitosti" što se tiče planiranja rasporeda kuhinjskih elemenata. Ima toga po netu. A veoma je korisno.
Kad budeš imao sve to osmišljeno, rešeno i iscrtano, posle je pesma kako izračunati, a ovde ćeš uvek naći pomoć kako i šta posle oko montaže i finalizacije ;)

Srećno dalje!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Dobro nam došao!

Kad malo bolje pogledam na sajtu se puno priča o nameštaju, ovakvom i onakvom. Kuhinja je nameštaj takođe :). Malo smo podcenili nameštaj od iverice, ali ovo je sjajna tema da ispravimo ovu grešku. Kao što su rekle kolege, 90% posla je dobro planiranje kuhinjskih elemenata i instalacija. Kad neko pravi kuhinju "od nule" ne treba da bude lenj i da zapostaviti instalacije. Dakle, prvo se isplanira kuhinja, sa rasporedom elemenata kao da nema instalacije, a potom se instalacija prilagođava željama. Nikako obrnuto. Naravno, ako je moguće ići baš tako radikalno :)

Zatim se prave precizni nacrti i proračuni kuhinje, kao i svakog drugog nameštaja. Važno je kakvi će se spojevi koristiti, kakav se želi materijal upotrebiti, koliko se majstorija i alata treba upotrebiti (da li je dovoljna jedna aku bušilica ili mala stolarska radionica). Sam kraj procesa pravljenja kuhinje je najzabavniji: odlazak na stovarište i montaža kupljenih elemenata. Kako god, "dobra kuhinja je mir u kući!" :)

Na forumu ćeš naći mnogo majstora koji jedva čekaju da pomognu. Možda će ova poruka pokrenuti na razmišljanje u pravcu promene izgleda kuhinja od bezličnih plastičnih pravih linija ka nešto toplijem - tradicionalnijem šmeku nameštaja sa ugradjenim drvenim detaljima koji zahtevaju i malo majstorije a ne samo puku montažu.

Pozdrav i srećno pravljenje kuhinje!
Post Reply