Egzoticne sorte drveta
Egzoticne sorte drveta
Da li neko zna gde kod nas u Srbiji ima da se kupe daske ili letve od egzoticnih sorti drveca(zebrano, ebony, wenge, pticiji javor, bubinga, Makassar...)?
- maricaiivica
- Moderator
http://www.frischeis.rs/rezana-grada/
cene su takodje egzoticne
http://www.frischeis.rs/uploads/media/J ... nik_02.pdf
cene su takodje egzoticne

http://www.frischeis.rs/uploads/media/J ... nik_02.pdf
Last edited by maricaiivica on 03 Nov 2010 22:16, edited 1 time in total.
Imalo je ponesto kod ovih, mada nisam bio odavno: http://www.drvotrade.serbia.qualitycms.com/?page=Srpski
http://strajko.com/v5/ - Imas ovde (zebrano, wenge, bubinga), cene otkidaju ali je i kvalitet stvarno na nivou. Doduse nisam bio u frischeis pa da uporedim sa njihovom ponudom. Inace, ne znam koja bi kurirska sluzba slala daske i koliko bi to kostalo a i kupovina na nevidjeno bas i nije najpametnija stvar...
Interesuje me jel neko imao priliku da radi sa materijalom od drveta paulownija, http://paulownia.bg/sr/galerii/%D0%94%D ... D1%8F.html ja samo iscitah po internetu al nigde ne nadjoh karakteristike prilikom obrade, koliko vidim to drvo postalo mnogo popularno mnogi poceli da ga sade
pa ako je to nesto u rangu crvene vrbe da odvratim mog rodjaka od ideje sadnje ovog drveta jer ipak je vrba "besplatna" pored morave 

To mora da je neka vrsta pečurke sudeci kako brzo raste: http://paulownia-elongata.com/?page_id=293
Smederevac, dokle traje 'smederevska jesen' ?
Smederevac, dokle traje 'smederevska jesen' ?
Da vidis o kakvom drevtu se radi, dovoljno je da pogledas neku od brosura na njihovom sajtu, a i tu kite i domecu, recimo sa MOR-om, koji su duplirali. To je malo jaca balza.
Evo ti podataka iz baze o drvetu.
Srednja suva tezina 280 kg/m3
Janka Tvdoca 260 Lb
Modul cepanja MOR 43.6 MPA (ovi u brosuri napisase 82 MPA, no to za drvo sa tom gustinom moze samo u crtanom filmu)
A ima jos jedan razlog za protiv.. Kako se cini, kada ga poseces, tesko ces da ga se resis, posto raste i dalje iz korena. To mu dodje kao ren, meni su godine trebale da ga iscistim, pa i sada nadjem poneki usred trave.
Inace, ovo drvo je poznato kao i KIRI i koristi se za mnogo sto sta u Japanu.. Ali se drvece sa farmi i ne ceni previse. Takodje, cena po m3 koju napisase ovi u brosuri je smesna, pa ovde je kubik parene bukovine jeftiniji.
Nema podatka za crvenu vrbu, ali evo za belu..
Srednja suva tezina 400 kg/m3
Janka Tvrdoca 570 lb
Modul cepanja MOR 56.2 MPA
Ne vidim ovde neku veliku upotrebu za Paulowniu, no verovatno treba da sadimo t govno posto Jevropi nestaje papira..
Evo ti podataka iz baze o drvetu.
Srednja suva tezina 280 kg/m3
Janka Tvdoca 260 Lb
Modul cepanja MOR 43.6 MPA (ovi u brosuri napisase 82 MPA, no to za drvo sa tom gustinom moze samo u crtanom filmu)
A ima jos jedan razlog za protiv.. Kako se cini, kada ga poseces, tesko ces da ga se resis, posto raste i dalje iz korena. To mu dodje kao ren, meni su godine trebale da ga iscistim, pa i sada nadjem poneki usred trave.
Inace, ovo drvo je poznato kao i KIRI i koristi se za mnogo sto sta u Japanu.. Ali se drvece sa farmi i ne ceni previse. Takodje, cena po m3 koju napisase ovi u brosuri je smesna, pa ovde je kubik parene bukovine jeftiniji.
Nema podatka za crvenu vrbu, ali evo za belu..
Srednja suva tezina 400 kg/m3
Janka Tvrdoca 570 lb
Modul cepanja MOR 56.2 MPA
Ne vidim ovde neku veliku upotrebu za Paulowniu, no verovatno treba da sadimo t govno posto Jevropi nestaje papira..
Jeste Bradilko, nasao sam u medjuvremenu sajt organizatora sa programom (smederevskajesen.com). Imam tamo rodbinu u Nemanjinoj, a i volim tu lepu manifestaciju na kojoj se nadjemo i sa prijateljima.
Na onom sajtu gore sto sam postavio link, pise da je paulownia neko tvrdo drvo... odmah mi je bila tvrdnja sumnjiva, jer tesko da to brzo izraste i da se meri sa tvrdim vrstama. A i ne treba saditi ono cega posle ne mozes da se otarasis, poput bagrema, badema, japanske jabuke i sl.
Na onom sajtu gore sto sam postavio link, pise da je paulownia neko tvrdo drvo... odmah mi je bila tvrdnja sumnjiva, jer tesko da to brzo izraste i da se meri sa tvrdim vrstama. A i ne treba saditi ono cega posle ne mozes da se otarasis, poput bagrema, badema, japanske jabuke i sl.
Cela prica sa paulownijom lici na porilicnu prevaru. Sve one koji je posade za desetak godina, kada treba da prvi put i zarade ceka prilicno surova istina.. A onda ce se baktati sa njom u jos nekoliko generacija.
Na svim sajtovima kod nas nalaze se samo hvalospevi. I na svakom, od pocetka do kraja, hvalospevi su potkrepljeni kvazinaukom, n bi li se neko prevaio da ovo zasadi. Evo primera sa nekih od sajtova. Kalorijska vrednost paulownij po kilogramu je jednaka kaloijskoj vrednosti bukve. A za grejanje prosecnog domacinstva, posto je kalorijski jednaka bukvi, ce vam trebati 15 m3.. I nikom ne smeta sto prica o babama i zabama. Da bi se neko ogrejao na paulowniju teba ce mu 2.5-3 puta veca zapremina drveta, da bi dobio istu kalorijsku vrednost. Na tom, ili nekom slicnom sajtu pise cena drveta prilikom prodaje kao ogrevno drvo ce da bude 35 eura po m3, sto je najniza trenutna cena na tezistu. Jes, ali za Bukvu, i ne na tvom placu, a ti prodajes nesto sto samo moze da bude 3 puta jeftinije, posto ga toliko puta vise i treba.
Pa onda, mislim na istom sajtu, kada se prodaje kao industrijski izvor vlakana, cena po M3 je 50 eura.. U Srbiji se po toj ceni drvo za vlakna prodaje franko fabrika, i to tvdo drvo.. A Paulownije je dva i po puta laksa, pa prema tome ima i toliko manje celuloze u sebi. I toliko ce se manje placati.
Ocigledno neko ima interes da promovise paulowniju u istocnoj evropi. Ona je mozda zaista dobro resenje za smanjenje emisije ugljen dioksida, ali za sve drugo. Pa bice mnogo otreznjenih, ali kasno.
Na svim sajtovima kod nas nalaze se samo hvalospevi. I na svakom, od pocetka do kraja, hvalospevi su potkrepljeni kvazinaukom, n bi li se neko prevaio da ovo zasadi. Evo primera sa nekih od sajtova. Kalorijska vrednost paulownij po kilogramu je jednaka kaloijskoj vrednosti bukve. A za grejanje prosecnog domacinstva, posto je kalorijski jednaka bukvi, ce vam trebati 15 m3.. I nikom ne smeta sto prica o babama i zabama. Da bi se neko ogrejao na paulowniju teba ce mu 2.5-3 puta veca zapremina drveta, da bi dobio istu kalorijsku vrednost. Na tom, ili nekom slicnom sajtu pise cena drveta prilikom prodaje kao ogrevno drvo ce da bude 35 eura po m3, sto je najniza trenutna cena na tezistu. Jes, ali za Bukvu, i ne na tvom placu, a ti prodajes nesto sto samo moze da bude 3 puta jeftinije, posto ga toliko puta vise i treba.
Pa onda, mislim na istom sajtu, kada se prodaje kao industrijski izvor vlakana, cena po M3 je 50 eura.. U Srbiji se po toj ceni drvo za vlakna prodaje franko fabrika, i to tvdo drvo.. A Paulownije je dva i po puta laksa, pa prema tome ima i toliko manje celuloze u sebi. I toliko ce se manje placati.
Ocigledno neko ima interes da promovise paulowniju u istocnoj evropi. Ona je mozda zaista dobro resenje za smanjenje emisije ugljen dioksida, ali za sve drugo. Pa bice mnogo otreznjenih, ali kasno.