Vlagomjer odn mjerač vlage i sama vlaga u radionici i drvetu

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Krajišnik
Precizni šegrt

Vlagomjer odn mjerač vlage i sama vlaga u radionici i drvetu

Post by Krajišnik »

Poštovane kolege.
Kakvo je vaše iskustvo i praksa sa korištenjem vlagomjera u svakodnevnom radu, da li ga koristite i koji?
Kakvo je stanje sa vlažnosti u prostorijama u kojim lagerujete građu i imate li iskustva sa presušivanjem građe?

Ja koristim poluprofesionalni isušivač zraka koji uključujem dok me nema u radionici, onako, predostrožnosti radi, jer je objekat u kojem radim pooodosta star i bojim se vlage.
Prošlo mi je kroz glavu da možda nisam pretjerao, da mi se građa nebi presušila.

Vaša iskustva?

Pozzzz ....
Fagus Silvatica
Precizni šegrt

Post by Fagus Silvatica »

Koja ti je temperatura u radionici? I na koju ti vlažnost vazduha isušuje vazduh? Pa da ti kažem kolika ti je relativna vlaga...
Krajišnik
Precizni šegrt

Post by Krajišnik »

Hm... :(

Previše pitanja na koja nemam odgovor ....
Upravo sam u postupku pronalaženja i kupovine stacionarnog i mobilnog vlagomjera, za vlagu u prostoriji i jedan za mjerenje vlage u građi.
Dok to ne kupim nemam odgovor, nažalost.
Fagus Silvatica
Precizni šegrt

Post by Fagus Silvatica »

evo na primer uzmimo da je temperatura vazduha u radionici u ovo vreme 18-20 stepeni,a da je standardna vlažnost u zatvorenim prostorijama oko 60 % ravnotežna vlažnost drveta,kojem će ono da teži je oko 12 procenata,tako da ne brini za isušivanje drveta,sa porastom temperature opada ravnotežna vlažnost i sa opadanjem relativne vlažnosti vazduha opada ravnotežna vlažnost i obrnuto,tako da i pri temperaturi od 18 stepeni celzijusa i relativne vlažnosti vazduha od 40 %(ko zna jel će i dotle isušiti isušivač) drvo će imati ravnotežnu vlažnost od oko 8 procenata,tako da drvo nećeš presušiti. :)
Post Reply