kako da sprečim dalje "cvetanje"....
kako da sprečim dalje "cvetanje"....
elem,pre par meseci uzeh nekoliko lepih javorovih talpica (4 kom) otprilike 120 x 10 x 5 cm i jednu najveću talpu 120 x 30 x 5 cm...... sve su bile (sem te najveće) na krajevima namunjene nekom plavom praškastom bojom...nemam pojma,meni liči na plavi kamen iz hemije za osnovnu školu....lupam...ali tako deluje....ostavlja trag kad se pipne rukom.....a tu najveću sam ja preventivno "zapečatio" nekim uljanim lakom za drvo da bih sprečio eventualno cepanje.......sve talpe mi stoje u podrumu gde je suvo, prilična je promaja i stabilna temperatura cele godine....medjutim,na dve od tih plavo zafarbanih talpi sam primetio da su počela lagano da se cepkaju baš na po jednom od ta dva ofarbana kraja....za sad je to milimetarski procep malo deblje od niti konca, dužine 3,4 cm i to ne celom debljinom talpe,možda 1 - 1,5 cm.......sad sam u nedoumici...da li da prefarbavam tim lakom ili čime već drugim da je "zatvorim" kao što sam uradio sa najvećom talpom (koja je u savršenom stanju bez i najmanje prskotinice)......ili da li da svima skinem taj plavi zaštitni sloj pa da ih sve zatvorim sa tim uljanim lakom.....a da te, koje su malo krenule da se cepkaju, okratim i zatvorim tim lakom....ili već čim pametnim....videh na par američkih sajtova da imaju nekakav "log sealer" baš za tu svrhu,šta mu to dodje ? e, da i šta je i čemu služi taj plavi prašak,pošto očigledno nije neka velika preventiva cepkanju talpi (dasaka)?
POZ.....
POZ.....
Last edited by milanCHE on 09 Feb 2010 19:38, edited 1 time in total.
ako ce ti jos stajati,kupi "drvokol".time mazu ljudi sto imaju susare da gradja ne ispuca(pogotovo pre ulaska u susaru)
verovatno ima po farbarama ili pitaj njih,ako ne saznas javi pa cu ja pitati mog coveka sto susi gradju.
pozdrav!!!
verovatno ima po farbarama ili pitaj njih,ako ne saznas javi pa cu ja pitati mog coveka sto susi gradju.
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
To najverovatnije i jeste plavi kamen. Pricalo se negde na forumu kako se on, to jest njegov rastvor, koristi za mazanje krajeva dasaka kako ne bi pucale. Al izgleda da recept ne radi, ili recept koji je kod tebe koriscen nije bio dobar (cini mi se da je islo jos nestoosim plavog kamena).
Inace ceo trik oko mazanja krajeva je sto se oni suse daleko brze od ostatka daske, pa usled toga dolazi do pucanja.
Odfikari to parce, posto i onako vise ne valja kad je puklo, a pukotina ce samo dodatno ubrzati susenje na tom mestu.
U sustini mozes da upotrebis bilo sta sto ce da zatvori pore na poprecnom rezu. Ako vec imas neku farbu upotrebi nju, samo namazi "bogato".
Ovaj drvoko koji pominje singer je "Drvokol 230" (posto ima i drugih brojeva ali oni su lepak): http://www.prvimaj.rs/lepkovi/drvokol230.html
On je bas to sto ameri zovu "log sealer". Jedina nevolja sa njim je sto mu je najmanje pakovanje 5Kg, sto pretpostavljam da je tebi malkice previse.
Inace ceo trik oko mazanja krajeva je sto se oni suse daleko brze od ostatka daske, pa usled toga dolazi do pucanja.
Odfikari to parce, posto i onako vise ne valja kad je puklo, a pukotina ce samo dodatno ubrzati susenje na tom mestu.
U sustini mozes da upotrebis bilo sta sto ce da zatvori pore na poprecnom rezu. Ako vec imas neku farbu upotrebi nju, samo namazi "bogato".
Ovaj drvoko koji pominje singer je "Drvokol 230" (posto ima i drugih brojeva ali oni su lepak): http://www.prvimaj.rs/lepkovi/drvokol230.html
On je bas to sto ameri zovu "log sealer". Jedina nevolja sa njim je sto mu je najmanje pakovanje 5Kg, sto pretpostavljam da je tebi malkice previse.
eee,hvala veliko drugari na preporukama....znači,u principu bitno je da (dok su krajevi još zdravi) se DOBRO zatopi tim drvokolom 230 ili farbom ili bilo čim što će ga dobro zadihtovati......ili krajcovati do zdravog drveta pa onda zapečatiti nekom od navedenih metoda...
@mbole
eto čisto to je moje iskustvo sa plavim kamenom,ne mora da znači da je on loš.....ali meni se pokazao tako, i još nepraktičan......onako nekako KRUNJAV,nepostojan.....gde god bih nesto krajem te talpe dodirnuo, ostavljalo bi plave fleke......
e, sad da ne otvaram drugu temu, a cenim da ima veze sa ovim..prijatelj mi ima plac negde podno Kopaonika i ide ovih dana da iseče neko drveće koje mu smeta ....i onako uzgred kaže da ima par jako lepih komada smrča i javora koje bi ispilao....e, sad, obzirom da bi ih sad sekao u trupce, a tek kad malo otopi sneg i otopli dalje pilao, šta vi preporučujete da uradi u smislu neke "prezervacije" drveta .... da li ima potrebe da mu tako isečene trupce zaštićuje ovim drvokolom 230 i da li treba eventualno da prska nekim fungicidima ili sl. preparatima protiv drvnih parazita,crva i sl.........
POZ
@mbole
eto čisto to je moje iskustvo sa plavim kamenom,ne mora da znači da je on loš.....ali meni se pokazao tako, i još nepraktičan......onako nekako KRUNJAV,nepostojan.....gde god bih nesto krajem te talpe dodirnuo, ostavljalo bi plave fleke......
e, sad da ne otvaram drugu temu, a cenim da ima veze sa ovim..prijatelj mi ima plac negde podno Kopaonika i ide ovih dana da iseče neko drveće koje mu smeta ....i onako uzgred kaže da ima par jako lepih komada smrča i javora koje bi ispilao....e, sad, obzirom da bi ih sad sekao u trupce, a tek kad malo otopi sneg i otopli dalje pilao, šta vi preporučujete da uradi u smislu neke "prezervacije" drveta .... da li ima potrebe da mu tako isečene trupce zaštićuje ovim drvokolom 230 i da li treba eventualno da prska nekim fungicidima ili sl. preparatima protiv drvnih parazita,crva i sl.........
POZ
Last edited by milanCHE on 09 Feb 2010 23:55, edited 1 time in total.
uh,mbole...sad videh specifikacije za taj drvokol 230....temperatura primene mu je od 10 do 30 stepeni (pretpostavljam da se podrazumeva na mestu zaštićenom od spoljnih uticaja,kiše itd.....), a bojim se da je tamo podno Kopaonika mnogo niže...ovih dana je bilo i minus 10.......dakle, da li uopšte ima potrebe (i čime u toj situaciji) zaštititi te trupce,znajući kakvi su uslovi tamo?....znači, drvo se sad seče u trupce i ostaviće se sigurno jedno mesec,dva da odstoji tamo do procesa dalje obrade (raspilavanja trupaca itd....)....
POZ...
POZ...
Last edited by milanCHE on 09 Feb 2010 23:52, edited 1 time in total.
Sada je pravo vrijeme za sjecu drveta, odnosno vrijeme mirovanja vegetacije. Nema potrebe mazati trupce ni sa cim, jedino sto nije od goreg
podici trupce da nemaju kontakt sa zemljom, koliko toliko, smanjuje se mogucnost gljivicnog oboljenja.
Iz moje prakse sjecu je jos bolje vrsiti prije same vegetacije, odnosno listanja, tako obaljeno stablo se ne sijece u trupce, vec se pusti da
prolista i tako kada prolista drvo se oslobodi kapilarnih voda i bude djelimicno suvo jos prije rezanja. Ovakv im nacinom pripreme dobija se
prosuseno drvo koje kada izrezes u dasku, propisno uslozis i zasrtitis garantovano nece niti jedne pukotine biti na njima.
podici trupce da nemaju kontakt sa zemljom, koliko toliko, smanjuje se mogucnost gljivicnog oboljenja.
Iz moje prakse sjecu je jos bolje vrsiti prije same vegetacije, odnosno listanja, tako obaljeno stablo se ne sijece u trupce, vec se pusti da
prolista i tako kada prolista drvo se oslobodi kapilarnih voda i bude djelimicno suvo jos prije rezanja. Ovakv im nacinom pripreme dobija se
prosuseno drvo koje kada izrezes u dasku, propisno uslozis i zasrtitis garantovano nece niti jedne pukotine biti na njima.
veoma interesantan fazon.....hmmm....pre listanja ! ! to znači da bi čovek trebalo da sačeka još par meseci pa tek ne proleće da ih seče i pusti da se onako obaljeni razlistaju ? ako sam dobro razumeo ?...evo nadjoh i ovaj članak na jednom američkom sajtu... http://www.woodweb.com/knowledge_base/S ... _Ends.html
Last edited by milanCHE on 10 Feb 2010 00:26, edited 1 time in total.
Paaaa.. ne bas jos par meseci. Za par meseci ce biti April a tada ce vegetacija odavno da krene.
Ko sto rece Gaga treba potrefiti tik pre nego sto je krenulo (sto je malo pogadjanja, al...), ali ne nakon sto je krenulo. Tada ce drvo koje je vec odseceno i vise ne moze da vuce dodatnu vlagu iz zemlje, ali je jos uvek zivo, da potrosi ono sto ima u sebi samom kako bi isteralo izdanke.
Ko sto rece Gaga treba potrefiti tik pre nego sto je krenulo (sto je malo pogadjanja, al...), ali ne nakon sto je krenulo. Tada ce drvo koje je vec odseceno i vise ne moze da vuce dodatnu vlagu iz zemlje, ali je jos uvek zivo, da potrosi ono sto ima u sebi samom kako bi isteralo izdanke.
Ja sam mazao mesavinom plavog kamena i gasenog kreca. Mogu vam reci da to bas i nije jeftina varijanta. Moyda je jeftinije sa tim DRVOKOL-om. Ako su daske bile omazane a opet su se raspucale, to znaci da si kupio prilicno sirove daske. Pucanje daske nije uvek isto. Zavisi od vise stvari ali znaj da nije bila zasticena pukla bi i vise. Takodje, ako su naponi u drvetu veliki mozes ga mazati cime hoces - opet ce puci.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Uklavirio 100%mbole wrote:Paaaa.. ne bas jos par meseci. Za par meseci ce biti April a tada ce vegetacija odavno da krene.