Polomljen bit

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Branislav
Majstor početnik

Polomljen bit

Post by Branislav »

Kako je moguce da sam polomio bit za glodalicu od 3mm i 6mm.Radio sam punom brzinom na izvlacenju zljeba na camovoj dasci koja je bila potpuno suva.Dubina zljeba je bila jedva 10mm.
Oba bita pukla su na mestu gde se suzava bit iznad tela koje ulazi u glodalicu.
Pozdrav.
Đorđe
Moderator
Moderator

Post by Đorđe »

Tako nešto je moguće zbog:dugog rada(zagrejanog ili tupog alata ).Postoi i mogucnost da se alat tokom rada olabavi i krene napolje gde dolazi do pucanja (to mozeš zaključiti po neravninama pri dnu materijalu.Čim ti je pukao prvi bit trebao si smanjiti dubinu pa iz dva prolaza do željene dubine. a i sami bitovi mogu biti loše kvaliteta sa (buvljaka)

pozdrav!
Last edited by Đorđe on 08 Jan 2008 16:02, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za glodalo 3mm precnika je rez od 10mm predubok za jedan prolaz.

Normalno je da na tom mestu dolazi do pucanja, tu gde je suzenje postoji takozvana koncentracija napona.
Branislav
Majstor početnik

Post by Branislav »

Hvala na brzim odgovorima.
Bitovi nisu sa buvljaka ali nisu i neka firma.Moracu u buduce da rez od 10mm u dva pokusaja da odradim.
Pozdrav.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Branislav wrote:Moracu u buduce da rez od 10mm u dva pokusaja da odradim.
Pozdrav.
Pa čak i u više prolaza od samo dva, ako freza ne klizi lagano kroz materijal, kao kad radi na prazno, tada je potrebno smanjiti dubinu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Generalno glodalica ne sme da zapinje, odnosno ne bi trebalo da upotrebljavas maltene nikakvu silu da bi je gurao kroz materijal. Pri tom ne sme da ide presporo jer ce poceti da pali drvo.
Daklem, cim pocne da ide teze, tako da bi morao da mnogo usporis, smanjuj dubinu.
Pogotovu na tankim glodalima. Sve sto je ispod 6mm je jako osetljivo.
Branislav
Majstor početnik

Post by Branislav »

Hvala vam na savetima.Kada je u pitanju rad sa glodalom nisam imao bas nikakvog iskustva.Sada mi je sve vec mnogo jasnije.Jutros sam proverio vase savete i sve zvuci i izgleda bolje.
Jos jedno pitanje imam za strucnjake sa foruma:Da li su dobri bitovi koji nemaju vidijumske glave.Trgovac kaze da se ostre kao burgije i da su nase proizvodnje?Koliko sam ga razumeo stizu iz Zastavine firme.
Pozdrav.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sad, bas i nisam neki strucnjak, ali...
Pre svega, zavisi od tipa (oblika) glodala. Nekima se nakon ostrenja menjaju dimenzije, pa ce recimo glodalo koje je bilo 10mm posle ostrenja biti 9.5mm.
Drugo, kolika je cena ostrenja? Trece koliko je vreme koje gubis zbog toga sto treba da ih nosis na ostrenje (+zavitlavanje, odlazak, gorivo...).
Generalano glodala koja nemaju vidija ostrice ne mozes da upotrebljavas za materijal koji nije pravo drvo (mozes ustvari, al ce se istupiti ekstremno brzo).
Sve u svemu lici mi na "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari"
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Osnovna prica za HSS i carbidne alate:
HSS se mnogo bolje ostri (postize se bolja ostrica) sto kod karbida odredjuje velicina zrna, pak mikro karbid se bolje ostri od karbida ali opet losije od HSS-a. Sa druge srane HSS ima kraci period izmedju dva ostrenja, pa ko sta voli neka izvoli. To je dilema izmedju nozeva za abrihter od HSS-a i karbida.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Treba biti oprezan na priče trgovaca koji žele utopiti svoju robu na račun početnika. Tako su meni par puta prodali magarca za kojeg sam mislio da je rasni konj, ali kad sam shvatio da su mi narasle magareće uši već je bilo kasno.

Početnicima je najbolje kupiti neki komplet jeftinijih bitova (po mogućnosti vidija) i kasnije zamjeniti pojedine bitove koji se najčešće koriste, kvalitetnijima.
Razlog je taj što će se prilikom sticanja praktičnog znanja i najkvalitetniji bit uništiti, a to košta, tako da je bolje da se to desi na nečem jeftinom. Najčešće greške su: prevelika brzina, pa se bit spali i preduboko uranjanje bita u materijal, što se tebi desilo.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

zoranp wrote:....
Početnicima je najbolje kupiti neki komplet jeftinijih bitova (po mogućnosti vidija) i kasnije zamjeniti pojedine bitove koji se najčešće koriste, kvalitetnijima.
Razlog je taj što će se prilikom sticanja praktičnog znanja i najkvalitetniji bit uništiti, a to košta, tako da je bolje da se to desi na nečem jeftinom.....
Slazem se iako nisam stolar.

Tako ja prakticno radim, imam Einhell BOF850E u drvenom sanducetu, sa kompletom bitova.... nekakvim... kada su mi se istupili ravni bitovi (koristim za kruzno secenje i upustanje)... kupio sam u WobyHaus ceo dodatni komplet od 12 bitova (sa svim ostalim "djindjuva" bitovima, ne znam kako se pravo zovu) za nekih 10-15 EUR... i opet sam imao ravne bitove za svoje potrebe...

Ruter, frezu ili glodalicu, kako se vec kome svidja, koristim otprilike tri puta godisnje, ne iz hobija, nego za posao, i ovakav nacin mi savrseno odgovara za sada... kada mi bude bio neophodan neki "specijalan" bit, moracu da ga kupim odovojeno, i tada ce me verovatno to vise kostati nego ovaj (meni) upotrebljivi i jeftini komplet.

Prakticno radim samo medijapan i sper plocu... prema tome koliko radim, kakav sam majstor i koliko, i za sta, mi ruter treba, jeftini kompleti mi savrseno odgovaraju da obavim posao.

pozdrav

bogi
Last edited by boggy on 11 Jan 2008 15:50, edited 1 time in total.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Dodao bih na ovu temu, da sam primetio da kada se ide stalno u malim i plitkim potezima (kao praksa, bez puno razmisljanja), noz ili bit za ruter se neravnomerno tupi, odnosno.... brzo se istrosi pocetak noza,... kraj ostane ostar, ali neupotrebljiv, ili mozda samo za "zagladjivanje" onoga sto je ranije iseceno ili iskopano. Verovatno se mora ziveti s tom cinjenicom.. i tu nema pomoci. :)

pozdrav

bogi
Đorđe
Moderator
Moderator

Post by Đorđe »

boggy wrote:Prakticno radim samo medijapan i sper plocu... prema tome koliko radim, kakav sam majstor i koliko, i za sta, mi ruter treba, jeftini kompleti mi savrseno odgovaraju da obavim posao.
medijapan je smrt za bitove a pogotovo one losijeg kvaliteta!!!!
Bogi štaćeš sa toliko bitova?:)
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Đorđe wrote:....
medijapan je smrt za bitove a pogotovo one losijeg kvaliteta!!!!
UH! ZNAM!
Na zalost, medijapan (koga mrzim, inace... odvratan materijal, njegova prasina itd...) ima najhomogeniju internu strukturu i najbolje tolerancije u debljini od svih plocastih materijala za koje znam... a to mi je nekada bitno.
Đorđe wrote:Bogi štaćeš sa toliko bitova?:)
Vidis,... ne znam,... nisam o tome razmisljao.. mozda da pravim ogrlice... ;) :P

Sto rece Zoran, svaki, pa i najbolji bit ce se istupiti, pogotovo u medijapanu, kao sto ti rece, tako da ja gledam da na kraju prodjem jeftinije, pogotovo za posao koji radim povremeno, i koji mi nije jedini, osnovni i celokupni izvor prihoda, nego samo deo svih ostalih procedura i faza u projektu.

pozdrav

bogi
Branislav
Majstor početnik

Post by Branislav »

Boggy ti savetujes da treniram sa jeftinijim bitovima.Ima bitova u tim drvenim kutijama pored Einhela i Womax.Mislim da je to sve isto.
Pojedinacne bitove proizvodi i "Lux" po ceni rekao bih da su malo bolji.
Pozdrav.
Post Reply