Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
Kako god je imenovali, verovatno svi smo se negde vec susretali sa njom. Njeno imenovanje dobrim delom uslovljeno je njenim istorijskim razvojem..
Kao tehnicki postupak intarzija se u tom za njen razvijanje narocito znacajnom 16.veku izvodila na dva nacina.
1) komadici drveta razliciti po nijansama i strukturi ulegali su se u udubljnja podloge masivnog drveta
2) a komplikovanijim nacinom ona se razvija kao PILJENA INTARZIJA, stvarana od elemenata prirodno ili vestacki obojenog FURNIRA, jednakih debljina, koji se (poput kolaza) sastavljaju u motive i lepe na kontrukciju predmeta, namestaja (obicno od mekog drveta).
Prvobitno je radjena testericama, da bi su kasnije u manufakturnom izrazavanju poceli da se koriste nozici, odnosno skalpeli..
...
Kako nekim zivotnim sledom nisam uspeo se baviti medicinom, skalpel mi je posluzio na ovaj nacin:)
..starac iz Sumadije.. moj deda Mihajlo
..manastir Mileseva
..devojka iz Senegala
..zena i ruza
..ornament
shema preneta sa originalnog ornamenta holandskog kabinet ormana iz XVIII veka, ali je u odnosu na velicinu originala umanjena za jednu trecinu..
motiv je sacinjen od 1150 ugradjenih ornamentarnih detalja
..ornament (detalj)
..secanja na Tunis
..devojka sa kisobranom
..she
..baby
Last edited by prometheus065 on 08 Oct 2009 23:04, edited 1 time in total.
Wow...
Ovo stvarno izgleda fenomenalno.
Bilo bi lepo ako bi hteo da malo detaljnije pojasnis tehniku rada.
Usput, gde nabavljas furnir? Danas sam malo trazio, i jedva sam uspeo da nadjem bilo kakav.
uskoro bih trebao sa prijateljem da napravim neki video prikaz samog tehnoloskog postupka, pa cu neke sekvence izdvojiti da ih postavim ovde.
aa furniri:| cista katastrofa sto se nabavljanja ovde tice.. jer, ili je ponuda beskrajno oskudna ili kod onih dobavljaca koji i imaju zanimljive tipove furnira cene su takve da se usi zacrvene od "lupanja".. sem toga, najcesce nisu spremni da prodaju manje kolicine (trake ili listove), sto nama koji se ovim zanatom bavimo nikako ne odgovara..
:):) digger..nisam ni razmisljao ali prilicno si u pravu sto se tice naziva motiva..
mnogo dominantnije od ruze na njemu je to sto si ti vec primetio !!
slobodanu zahvaljujem sto je nasao vremena da pogledne i moj web-sajt, odnosno, moju video-prezentaciju:)..i drago mi je da mu se dopada..zaista sam prilicno truda ulozio u njenoj izradi:)
a i velji i duletu i hrvoju, mom vec starom znancu:) zahvaljujem na dobrodoslici i lepim recima za moj post:)!!
a kako vec podnaslovom ovog foruma nam se sugerise..da pokazemo nesto sto smo radili i cime smo ponosni..
pokazacu vam i neke radove koji su INTARZIJSKE INTERPRETACIJE DELA STARIH MAJSTORA CRTEZA, i uopste slikarstva..
...................... intarzirana interpretacija slike "TRI PROSJAKA" GIACOMA CERUTIA (1698-1767), italijanskog kasnobaroknog slikara koji je svoje likovno stvaralastvo iskazivao u Milanu, Bresi i Veneciji..poznatog po nadimku Pitocchetto (mali prosjak) jer su mu teme pocesto bile seljani u ritama, prosjaci..polusvet..
sam motiv vec veoma dugo radim,i jos nije zavrsen..a i ne zuri mi se:)..
originalna slika
DO SADA URADJENI SEGMENTI MOTIVA
..............................intarzirana interpretacija crteza "St Jerome on his Knees before a Crucifix" GIAN LORENZA BERNINIA (1598-1680), znamenitog vajara, arhitekte i slikara koji se svrstava u najznacajnije vajare italijanskog baroka uopste..
kao sticenik kardinala Scipionea Borghesea, vrlo brzo je imenovan za glavnog arhitektu Bazilike sv. Petra u Rimu.
originalni crtez
u intarziranoj verziji..
......................................intarzirana interpretacija crteza "KONJICKA BITKA" GIORGIA VASARIA (1511-1574), italijanskog maniristickog slikara i arhitekte rodjenog u Arezzu, u Toskani.. a u Firenci i Rimu skolovanom na dostignucima visoke renesanse..
originalni crtez
u intarziranoj verziji..
....................................intarzirana interpretacija crteza "Phaedra and Hippolytus" PIERRE NACISSE GUERINA(1774-1833), predstavnika francuskog neoklasicizma koji se veoma ugledao na J. L. Davida..a ucitelja Zerikoa i Delakroa, koji je u poznijim godinama imenovan direktorom Francuske akademije u Rimu i pocastvovan titulom barona...
originalni crtez
u intarziranoj verziji..
Last edited by prometheus065 on 10 Oct 2009 17:08, edited 1 time in total.
I za skinuti kapu je i nakloniti se tvoja spremnost za pomoc! To samo moze onaj koji veoma dobro zna sa kakvim se sve neprilikama susrecemo u nabavci pa i najelementarnijih stvari za nasa zanatstva!
I da! Ponukao si me za jedno pitanje, za sve koji mi mogu pruziti informaciju - GDE MOGU NABAVITI PAPIRNE LEPLJIVE FUG-TRAKE
koje su mi potrebne za lepljenje izrezanih furnir segmenata, na furnir podlozi!?
Jer, postojece zalihe su mi skroz presusile, a sa selotejpom zaista ne volim raditi, jer se po lepljenju motiva na drvenoj podlozi, posle presovanja, furnir podloga sva "ubljuzgavi", i potrebno je puno vremena da se motiv lepo izsmirgla.
Last edited by prometheus065 on 10 Oct 2009 17:05, edited 1 time in total.