Briketirka i briketi

Razne teme o raznim stvarima
Post Reply
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

metabo wrote:razliku između briketa i peleta
Razlika je na prvi pogled u izgledu i veličini.Peleti su ti veličine i dimenzije kao pola cigarete,dok je briket deblji i duži i njega ložiš kao obično drvo,do pelet koliko mi je poznato imaš posebno peći rađene samo za loženje peletima.Naime u Njemačkoj ti pelete dostavljaju cisternama i imaš posebne spremnike za pelet.Ako te zanima mogu ti skenirati i poslati email-om tekst iz Majstora baš o peletima i nešto o pećima.
Čovijek sniva a Bog realizira!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Å TRKIĆ wrote:Ako te zanima mogu ti skenirati i poslati email-om tekst iz Majstora baš o peletima i nešto o pećima.
Za sada nemam u planu uvođenje ovih materijala u sopstvenu upotrebu. Mene samo interesuju detalji u vezi vlažnosti, pritiska presovanja, materijala koji se presuje, temperature koju postižu, gorionika, frekvence ubacivanja u gorionik... Mali paralelan prikaz i ništa više. :rolleyes:
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ima ovdje jedna tabelica o potrošnji raznih energenata za dobivanje iste količine (nazovimo je tako )temperature.

Koliko ogrijeva za 10 000KWH

Loživo ulje -1 000 litara
Zemni plin -1 000 m3
Ogrijevno drvo ( bukva) -5,4 m3
Drvne pelete -2 000 kg
Tekući plin - 1583 litre

S ovime da je sada malo i riječ o cijenama npr. kubik drveta je kod nas u prosijeku oko 350 kn a dok je cijena tone peleta oko 1250 kn,dok se za rezanje drveta još treba izdvojiti oko 50 kn po kubiku i ostale sitnice vezane za spremanje mišljenja sam da se pelet isplati a podržava ga i to saznanje da je jedan naš kolega sa foruma kupio prešu za pelete i obećao je da će nam je prezentirati onaj ko ima radionicu i ovog otpada trebao bih razmisliti o peletima.A vidjeli smo i u ovoj temi jedan video kako to naši prekooceanski narodi rade i od lišća i od svega dostupnog gorućeg otpada.A šta se tiče vlažnosti gledao sam neki dan na TV-u dokumentarac o peletima i to iz mog kraja.Naime rade se u Vratima mjesto pored Fužina koji su sastavni dio jedne peletarnice Mrkopalj,i oni ih rade od mokre piljevine i sada neznam točno dali ima neki sistem sušenja ali kako bagerom stavljaju piljevinu u spremnik traka odnosi istu u prešu i odmah se preša i puni u vreće.
Last edited by Strkic on 16 Feb 2009 10:40, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Å TRKIĆ wrote:oni ih rade od mokre piljevine i sada neznam točno dali ima neki sistem sušenja ali kako bagerom stavljaju piljevinu u spremnik traka odnosi istu u prešu i odmah se preša i puni u vreće.
Verovatno nakon presovanja ostane suve materije taman toliko koliko treba ?
nebojsa
Šegrt

Post by nebojsa »

pajja wrote:koja to stolarska radionica ili industrija namestaja ima otpad (piljevinu) koja je toliko vlazna. po meni toliko sirovo moze da bude samo piljevina sa strugare i to ona sitna od testere, da li moze samo od nje da se radi briket ?
svaka stolarska radionica ili fabrika namjestaja radi sa suvom daskom ( ako misli da mu se proizvod ne raspadne) koja je svedena na vlaznost 8-10 % u industrijskim susarama, i njihov nus proizvod je piljevina od te daske. ta piljevina, ako se skladisti u silos ili negdje da ne pokisne, moze da povuce jos malo vlage u sebe u zavisnosti od vremena, ali briket trpi vlaznost piljevine i do 20 %. piljevina sa pilane je mnogo vlaznija i mora se susiti da bi se pravio briket od nje
nebojsa
Šegrt

Post by nebojsa »

[razmisli malo da li je moguce od vlazne piljevine napraviti briket. naravno moguce je spresovati vlaznu piljevine ali se taj briket odmah raspada jer ga vlaga rastura.
oni stavljaju bagerom piljevinu u spremnik, ali nakon tog spremnika je cijela linija koja mora da svede vlaznost na nivo koji je potreban da se peletira, mozda to nemoze da se vidi prostim okom ali negdje unutra ona se mora osusiti da se pelet nebi raspao. svako drvo koje u sebi ima previse vlaznosti se siri pa tako i piljevina, a piljevina cim se siri pelet ili briket se raspada
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

nebojsa wrote:svako drvo koje u sebi ima previse vlaznosti se siri pa tako i piljevina, a piljevina cim se siri pelet ili briket se raspada
S tobom se slažem u potpunosti i sve to stoji.Ali ako bih ja sam radio pelete sa nekom malom prešom koja recimo može da ispreša oko 200-300 kg na sat a piljevine recimo imam kod strica na pilani od sirovog drveta na koji bih način mogao osušiti piljevinu bez većih troškova osim na način da je negdje raširim na neku ceradu pa je sušim pod vedrim nebob i sunčevom toplinom,i koliko bi bilo potrebno vremenski da se takva piljevina prosuši na neku normalu.
DrAgisha
Šegrt

Post by DrAgisha »

Å TRKIĆ wrote:
nebojsa wrote:svako drvo koje u sebi ima previse vlaznosti se siri pa tako i piljevina, a piljevina cim se siri pelet ili briket se raspada
S tobom se slažem u potpunosti i sve to stoji.Ali ako bih ja sam radio pelete sa nekom malom prešom koja recimo može da ispreša oko 200-300 kg na sat a piljevine recimo imam kod strica na pilani od sirovog drveta na koji bih način mogao osušiti piljevinu bez većih troškova osim na način da je negdje raširim na neku ceradu pa je sušim pod vedrim nebob i sunčevom toplinom,i koliko bi bilo potrebno vremenski da se takva piljevina prosuši na neku normalu.
Drvo u svom sastavu na molekularnom nivou sadrzi lignin koji je osnovno vezivo u prici sa peletima.Idealna vlaznost je 13-14 % ali nacin na koji ovi na YouTube-u doziraju vlaznost nije tako tacna.Dakle,odokativna.
Bitan je lignin koga imas inace u drvetu.
Tokom presovanja kada guras piljevinu kroz one dizne (dyes) kao na mesarskoj masini,oslobadja se vlaga i pelete ne mozes da drzis u rukama koliko su vruci.Kasnije ih susis i dobijas tvrdocu koja je kudikamo jaca od briketa.
Po mom skromnom misljenju,osmisljeno genijalno.
Jevtino,radi posao,sve sagoreva.Koristis izmenjivac toplote tako da iz kuce ne pustas skoro nikakvu toplotu.
Ukratko,iskoriscenost skoro 100 %.

Image
Image

Na sliKi je pecka koja trosi pelet i kukuruz.Greje oko 150 m2.UbiVa Miki.Znaci ubiVa...
Potrosnja?....prava sitnica.
Last edited by DrAgisha on 16 Feb 2009 16:06, edited 1 time in total.
DrAgisha
Šegrt

Post by DrAgisha »

Å TRKIĆ wrote:
metabo wrote:razliku između briketa i peleta
.Ako te zanima mogu ti skenirati i poslati email-om tekst iz Majstora baš o peletima i nešto o pećima.
Mene zanima i to mnooogo.
Posalji mi na email,pleaSE.

Pozdrav
nebojsa
Šegrt

Post by nebojsa »

presa od 200-300 kg/h uopste nije zajebancija, to sto bi ti osusio na ceradi za godinu dana ona ce da ispresa za dva dana, zato od tog susenja odustani odmah. ako mislis tu presu da uposlis 40 sati sedmicno treba ti 50 m3 piljevine, to ti je oko 8 tona( i to hrast ili bukva, tj. neko tvrdo drvo). to ti ima jedna ozbiljnija pilana.

sa DrAgishom bi se dosta slozio i dodao bi, za pelet je potrebna i linija za hladjenje jer se nemoze pakovati cim izadje iz prese, i pelet nesmije da bude ni pretvrd jer peci koje imaju sistem da se sama pali i gasi, nemogu da upale pelet ako je previse tvrd.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Å TRKIĆ wrote:Ima ovdje jedna tabelica o potrošnji raznih energenata za dobivanje iste količine (nazovimo je tako )temperature.
Koliko ogrijeva za 10 000KWH
Sitna ispravka, nije temperature, nego toplote odnosno energije.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ono sto mi nije bas najjasnije je zasto bi bio problem ako je briket tvrd. Jeste teze ce se paliti ali ce i sporije goreti, a to je po meni prednost. Kao sto lozimo bukovinu i hrastovinu, a ne camovinu.
Ja ih ne koristim, ali zet je poceo da ih trosi ove sezone. Veoma je zadovoljan, u odnosu na kombinaciju ugalj/drva koju je ranije koristio, iz prostog razloga sto ima daleko (ali daleeeeeeko) manje ciscenja kotla. Sa druge strane malo mu smeta prevelika brzina sagorevanja, to jest mora da "lozucka" svaki cas. Kombinuje sa drvetom.
Cuo sam, nisam video da prave i daleko tvrdje brikete, koji sporije gore. Nesto su skuplji od ovih uobicajenih, ali im je prednost pored toga sto sporije gore i sto treba manje mesta za skladistenje.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Meni i dalje nije jasna razlika između briketa i peleta. Na osnovu podataka o vlažnosti, mogu da zaključim da je pelet specijalan slučaj briketa? :(
DrAgisha
Šegrt

Post by DrAgisha »

metabo wrote:Meni i dalje nije jasna razlika između briketa i peleta. Na osnovu podataka o vlažnosti, mogu da zaključim da je pelet specijalan slučaj briketa? :(
Pre svega razlika je u velicini a onda u nacinu upotrebe.Da si procitao sve postove bilo bi ti jasno.
Dakle,briket koristis na tradicionalan nacin,kao drva,dok je pelet kao polomljeni spageti i pravljen je da mozes da ga u odgovarajucim pecima doziras automatski.Prosurfuj malo pa ces naci i neke slike.
I jedno i drugo je uglavnom presovana piljevina ali je iskoriscenost i nacin upotrebe ono sta ih razlikuje.Kao i velicina i nacin presovanja.
Na predhodnoj strani imas sliku peleta u sakama pored peci na pelet.Briket si valjda video.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

DrAgisha wrote:Da si procitao sve postove bilo bi ti jasno.
Pročitao sam sve postove i nije mi jasno.
Shvatio sam da se razlikuju po obliku i načinu upotrebe, ali to nisu kategorije koje mi daju objašnjenje o sadržaju vlage i specifičnoj težini briketa i peleta. Masa (kilogrami) nečega sagoreva i daje energiju, a ne oblik špagete ili paklice cigareta.
Dok ova tema nije započeta, ja sam mislio da se radi o istim stvarima. Sad shvatam da to nije isto, ali i dalje, na osnovu postova u ovoj temi, ne shvatam u čemu je brojčano suštinska razlika.
Post Reply