Usisivac za piljevinu

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
mital
Majstor početnik

Post by mital »

"Znam da nista ne znam" Sokrat
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

prodajem ja svoj za 250e,industrijski.motor je 1.1kw

posto si iz NS dodji da pogledas i da vidis u cemu je razlika u odnosu na te prdavce sa plastikom...::navodnici::

p.s. ima negde slika u nekoj temi na forumu.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

singer wrote:prodajem ja svoj za 250e,industrijski.motor je 1.1kw

posto si iz NS dodji da pogledas i da vidis u cemu je razlika u odnosu na te prdavce sa plastikom...::navodnici::

p.s. ima negde slika u nekoj temi na forumu.
Eh, kad bi mogao nekako da ga pošalješ, a da nije skuplja pita od tepsije...
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

sjajan je ovaj,ali dok ti dodje u ruke predje 400-500e :forbannad:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Mene je ovde kostao 40.000 din pre tri godine, ali se ne secam sada koliko je to tacno bilo u evrima. Evo sacuvao sam pdf od proizvodjaca koji mi je dao prodavac: http://s000.tinyupload.com/?file_id=000 ... 4859625555
Inace je kostao 229e, a sada ga Bernardo prodaje za 359e: http://www.bernardo.at/shop/en/wood/woo ... c-300.html
A na linku u mom prethodnom postu je pitanje da li i koliko naplacuju dostavu po zemljama EU.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Cena kod domaceg distributera 50400 RSD.

Nego, da uzimam nesto takvo, ne bih uzimao model sa kesom, nego sa filterom. Razlika u kolicini sitne prasine u vazduhu je drasticna, video takav filter na delu.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Obicno uvek postoji i neko bolje resenje, ali obicno i dosta skuplje. Filter-dzakova ima razlicitog kvaliteta i filtracije, pa je moguce i da iz nekih izlazi i veca prasina, a postoje i maskice za nos i usta protiv prasine, pa i ventilacija prostorije. Ovi otprasivaci se koriste prvenstveno za suske i piljevinu iz neke masine i rade dok radi i masina, a za amaterske ili manje i povremene poslove su sasvim dovoljni.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

BR wrote:Nego, da uzimam nesto takvo, ne bih uzimao model sa kesom, nego sa filterom.
nije model sa ketridzom, vec se ketridz po zelji moze kupiti dodatno, ali je preskup.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Bernardo ima i modele koji se isporucuju sa filterom. Svi modeli sa dugom cifrom 5 su takvi. A za ovaj moze da se kupi filter.

A sto se tice cene, lecenje raka je mnogo skuplje. Ni jedan uredjaj za filtriranje vazduha nije previse skup, a jos bolje je kada su triplirani, tipa filter na usisivacu, samostalni preciscivac vazduha iznad mesta na kome radis, i jos maska, u trenutku kada je usisivac ukljucen.

Kod nas se zdravstveni faktor zanemaruje.

Ja sam uzeo prosle godine sekciju tunela za ventilaciju sa ventilatorom, da na nju postavim HEPA filtere za preciscavanje vazduha i napravim preciscivac, ali mi se sve cini da cu da uzmem original JET-a. A masnu ne skidam sa glave, cim je ukljucena i najmanja masina koja radi nesto sa drvetom ili metalom, i 45 minuta posle toga.

Cisto za ilustraciju, 70 cm inzad tocila mi se nalazi radionicka lampa, koja se ne priblizava blize od toga tocilu, na kome brusim celicne komade, i to recimo sat dva mesecno, ne vise od toga. Crkla mi je sijalica posle godinu dana, pa sam je pogledao iznutra zbog toga, i otkrio da je unutrasnjost prekrivena sa slojem metalne prasine, debele pola milimetra. Pri tome se tocilo okrece kako treba, u suprotnom pravcu od lampe, i ima sve zastite. Nije me mrzelo da celu policu na kojoj je skalamerija prebrisem vlaznom krpom, i probam koliko od te prasine mogu da privucem magnetom, a koliko se istalozi iz rastvora a rezultati su porazni. Metalna i prasina od brusenja preovladavaju sve do dva metra oko tocila, za koje sam bio ubedjen da ne moze da digne mnogo prasine u vazduh, posto je teska.

Zadnja provera je bila sa magnetima postavljenim iznad i desno i levo od tocila, na metar ipo, i prasina definitivno leti i toliko daleko, cim se ukljuci tocilo.

Od onda nosim masku i kada brusim celik i upravo mozgam kako da usisivac zakacim na tocilo.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

BR wrote:Kod nas se zdravstveni faktor zanemaruje.

Od onda nosim masku i kada brusim celik i upravo mozgam kako da usisivac zakacim na tocilo.
Pa kako ko, ja to ne zanemarujem, ali uglavnom kad radim nesto ukljucim lakirersku kabinu koja mi izvlaci 2 kubika vazduha/sec i nikakav miris se ne oseca, sve momentalno ide napolje i lepi na izlazni filter. A ovaj otprasivac sam kupio za frezer, jer mi se za pola sata razleti piljevina i toliko nalepi po zidovima i plafonu, da mi treba jos pola sata da to pocistim.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ja u radionici na ulaznim vratima imam ventilatore i ukljucujem ih uvek kad se nesto radi sa ober frezerom ili nekim slicnim alatom i pogotovo kad krojimo cele table na formatizeru(bez obzira na usisivac od masine) jer prasina leti svuda i kad mislimo da je nema-ona je tu :forbannad:
Старо Село
Brzi dodavač alata

Post by Старо Село »

јма ли ко препоруку за неки усисивач, неку по цени повољнију варијанту, а да може да заврши посао хобисти који прави ситније предмете од дрвета, медијапана, шпера?
Рецимо, оно где би мени био најкориснији је моделарска тестера. Требало би да може, без прегревања и штета по машину да одради који сат, наравно са краћим паузама.
Last edited by Старо Село on 24 Oct 2016 11:06, edited 1 time in total.
emil
Šegrt

Post by emil »

Da li neko ima mozda usisivac Bosch AdvancedVac 20 zanima me iskustvo, izgleda se mom usisivacu blizi zamena
daleko
Vrhunski majstor

Post by daleko »

Bosch ne bih preporucio.
Post Reply