Ajmo ovako...
Dodavanje jos po jednih kolica po sini nece znacajno poskupeti niti dodati na slozenosti, a znacajno ce ukrutiti vesanje glodalice.
Ne znam koja si tacno HGW koica uzeo, al za sinu 20 trebalo bi da je duzina oslonjenog dela reda 50mm.
Neka je rastojanje do oslonca do glodala reda 10cm (vrlo odokatvino), automatski imas polugu 2:1 to jest svaka sila koju primenis na glodalo se duplira (nije bas tacno, al pojednostavljeno, ilustracije radi, da sad ne racunam).
A sila kojom guras dasku na glodalo, cesto uopste nije mala, iako toga nismo svesni (obarac pistolja okida na tipicno oko 30-40N iako ga samo "malo stisnes" prstom).
Kada dodas jos po jedna kolica i napravis razmak izmedju samo 5cm, rastojanje krajnjih tacaka oslonca se povecava na 15cm, pa sada silu na glodalu delis sa 1.5, odnosno sada je poluga 1:1.5. Drugim recima, dobio si 3 puta manji moment kojim opterecujes kolica i sine.
Da li je to neophodno... verovatno da nije (zahtevalo bi previse racunanja, a mrzi me

).
Da li je bolje... sigurno jeste.
Ako za ipak malu razliku u novcima i radu dobijes 3 puta vecu krutost konstrukcije, ne vidim zasto to ne uraditi?
U krajnoj liniji, upravo krutost konstrukcije je jedno od glavnih merila kvaliteta neke masine.
Druga stavka, to jest horizontalno rastojanje "po dubini" od ose glodalice do sina, takodje treba da bude sto je moguce manje. Ako ga napravis tako da ga uopste nema (da su sine u ceonoj ravni sa osom glodalice), smanjio si na minimum moment u bocnoj ravni.
Nije tako prosto izvesti kao dodavanje jos para kolica, zahtevalo bi izmene u konstrukciji, ali nije ni nemoguce.
Ne vidim zasto ovo shvatas ko nekakav "napad"?
Istu stvar 5 indzilira ce konstruisati na 5 razlicitih nacina. Neki od njih ce biti bolji, neki losiji. Sednes sa strane, iskljucis emocije, i krenes da objektivno razmatras da li i sta moze da se poboljsa. Da li je neki predlog objektivno bolji ili losiji (bez obzira na ton kojim je izrecen).
Jedan od najvecih problema svakog projekta je sto onaj koji ga radi, ide jednom linijom, i jako tesko mu je da sam sebe "pomeri" sa nje. Upravo tome sluze kritike drugih. Nisam se jednom upecao na tu udicu da previdim nesto sto je moglo znacajno da poboljsa stvar, pa to shvatim tek nakon sto sam poceo da koristim celu skalameriju.