Listovi za bansek

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

Da ne otvaram novu temu bolje da postavim pitanje ovde.

kazite mi ljudi koje su po vama najbolje testre za Banseke tj za brentu posto ih ja koristim za struganje dasaka,ja uzimam testere kod Petrevarija Gdin Atila,ali nesto mi deluju lose,veoma ali bas Veoma cesto moram da ih ostrim,ponekad i posle 6-7 reza,a probao sam sve zivo,prvo sam skidao koru pa posle i koru skidam i perem trupce peracem ali efekat je isti i dalje se tupe veoma brzo.

ima li negde da se uzimaju bolje dugotrajnije testere,i trebale bi da budu bar 50-60 mm sirine.a video sam da hvalite Filos Cacak,ali njihove testere nisam probao,a nisam siguran da oni imaju tako siroke karbonske, i jos nesto neznam kakvim se one brusnim kamenom ostre.
cvrle
Samostalni majstor

Post by cvrle »

Jesi li obratio paznju na razvod(razmetanje) zuba testere,da li ti odgovaraju za drvo koje seces.
Ja imam nekoliko njegovih testera i sasvim su mi ok.
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

Pa razmecem ih imam klesta ona za razmetanje,i to radim redovno kod svakog ostrenja.a sad ja neznam tacnu meru za to ali kad kupujem testere uzimam gotove naostrene i razmetnute i pa podesim klesta na tu meru koliko su ih oni razmetnuli.
Urzikic
Pred-majstorsko zvanje

Post by Urzikic »

cvrle wrote:Jesi li obratio paznju na razvod(razmetanje) zuba testere,da li ti odgovaraju za drvo koje seces.
Ja imam nekoliko njegovih testera i sasvim su mi ok.
kako ti i kloliko razmeces testere.na koju meru i kako meris to,postoji li neki nacin drugi a mozda ga ja neznam?
zvonko
Zarezivač olovaka

Post by zvonko »

Pozdrav, momci i majstori.
Ne mogu da verujem da je prošlo već šest godina kako sam kupio bansek a proradio je tek pre neki dan! Ala vreme leti... !!

Pa evo: ovako on sada izgleda. https://www.youtube.com/watch?v=bOOr-s_eUZs

Naravno, nije gotovo a imam i problema. Prvi i osnovni - guši se mašina! Usporava, stala bi da ne izvučem trupac. E sad, ovde je rečeno nekoliko stvari. Jedna je da na ovakvu mašinu i za ovakav posao nema šanse da elektromotor bude snage manje od sedam kilovata. A moj ima samo četiri.
Kupio sam onaj specijalni prekidač "zvezda-trougao" i sve se to lepo zavrti ali kad krenem da režem nema snage.
Drugo u šta sumnjam je korak zuba. Isto ovde je rečeno da korak zavisi od tvrdoće drveta koje se reže. Ja režem hrastovinu podužno, debljina i preko 25 cm. To jest - hteo bih da režem ali ne ide. Još ne ide.

Dalje, zvao sam Atilu Petervari i rekao mi je da brzina lista testere treba da bude oko 30 m/s a ja kako god izračunam imam 17 m/s. Mogao bih povećati remenicu na elektromotoru sa 12 cm na 20 cm ali ću samo dodatno izgubiti na snazi.

Izrezao sam dva reza i odustao dok ne popravim šta se može. Zadnje bih da kupujem nov elektromotor ali ako se mora... Napominjem da je originalni i motor i bansek i da se dobro sećam fosnica, isto samo metar dugačkih, koje je bivši vlasnik bio isekao. Ako se ne varam bio je jasen, isto tvrdo drvo kao moj hrast.

Hvala za svaki savet.

Zvonko
Skypename: Novosadista, MSN - breberzvonko
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Najpre, kad promenis remenicu ne gubis na snazi, gubis na momentu. Snaga uvek ostaje ista.
Daj precnike remenica i tockova pa da vidimo jel ti dobra racunica za brzinu lista.

Drugo, nisi napisao kakvu testeru koristis. Da li je lepo razvrnuta i koji broj zuba i dimenzije ima.

25cm ne bi trebalo da bude neki strasan problem za 4KW motor na banseku. Mozda ne da rezes ko industrija velikom brzinom, ali malo sporije i sve bi trebalo da radi.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Za tvrdo drvo ide tip lista WM4 (sa sitnijim zupcima), sto siri list za pravolinijske rezove to bolje. Brzina ima veze jer veca brze reze, ali se brze i haba. Razmetanje se radi na 2 nacina, americki i valoviti, drugi je bolji za prav rez.
http://www.pilana.com/hu/faipari-szalag ... zalagok-wm
cvrle
Samostalni majstor

Post by cvrle »

Sa 4 kw trebalo bi da rezes i 40 cm precnik a da se ne gusi......sad mozda treba da ga sporije izvlacis,sto se tice broja zuba ja sam rezao i sa korakom 20 i sa korakom 30 sirina od 45-80 za hrast ti je posteban manji razvod tj vrhovi tek malo da budu pomereni u stranu....sad da li samo gusi bansek ili nateze testeru pa se gusi ?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pored precnika remenica i tockova, zaboravih, treba nam i broj obrtaja motora. Obicno je 2800 ali ima i onih od 1400.

Inace, prilicno je hrabro, ali ne bas pametno stajati ovde gde si na snimku bez poklopaca na tockovima. Improvizuj barem nesto, od dasaka, univera, bilo cega, samo da imas kakav takav poklopac.
zvonko
Zarezivač olovaka

Post by zvonko »

Elektromotor je 4 kw, na nemu je remenica fi 120mm, prebacuje na kaišnik fi 400mm koji je direktno osovinom spojen na donji točak fi 800mm. Računao sam ovako: redukcija sa remenice na osovinu je 3.33 što znači da se točak okreće 1410 ob/min podeljeno sa 3.33. Obim točka je oko 2.5m puta 1410/3.33 izađe oko 17m/s.
Ili nešto ne računam dobro.
Imam dve trake, širina je 45mm a zubi su različiti, na jednoj traci je korak 10mm a na drugoj 12. Petervari mi je poslao trake, nove su i razvrnute-naoštrene kako je on procenio da treba za hrastovinu.

Dakle, šta osim snage motora, brzine kretanja lista-trake može još da utiče na bitno kočenje i usporavanje brzine?

Hvala.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dobra ti je racunica, pod uslovom da je motor 1400 obrtaja.

Ako je motor sa 1400 obrtaja (4 pola), tada on ima duplo veci obrtni moment nego motor iste snage sa 2800 obrtaja (moment je ono sto "vuce" i sto vecina zove "snaga).

Drugim recima, ako stavis duplo manju remenicu na motor, dobices kao da imas sadasnje remenice i motor sa 2800 obrtaja od 8KW.

Mada... ne verujem da je u tome problem. Taj motor sa tim momentom, ne bi smeo da usporava. Samo da sporije sece.
Sta mi pada napamet... da kolica idu nekako ukrivo, pa da natezu list sa boka ili ga upredaju.
zvonko
Zarezivač olovaka

Post by zvonko »

DA, DA, DA!

Kad čovek o nečemu mnogo razmišlja onda mu ponekad u snu dođe rešenje. Nećete verovati: u gaćama sam po ovoj zimi išao u radionicu da proverim pravac (prislonim neki lenjir na list i uporedim sa prorezom na kolicima). TU je negde problem.
Sad, da li su zubi sa jedne strane malo ispravljeni pa testera vuče u jednu stranu ili kolica nisu dovoljno paralelna sa testerom ili ... ali bar znam gde da tražim.
Sad samo da vidim kako to da "izlečim".

Zvonko
zvonko
Zarezivač olovaka

Post by zvonko »

Evo, pogledajte kako "vuče" !!

http://www.dodaj.rs/f/3O/Vb/2aj1so5K/1/ ... 062817.jpg

Sad samo da vidimo zašto i da to izlečimo.

Zvonko
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

Да ли си пробао да сечеш "из руке" - да покретни сто блокираш а да трупац гураш да клизи по плочи и да га ти усмераваш да сече право?
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Tome moze biti uzrok ako samo jedan lezaj na vodjici ima kontakt sa listom.
Post Reply