Razmatram kupovinu manje glodalice, predlozi i saveti dobrodosli

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
nikovladimir
Dodavač alata

Post by nikovladimir »

Hvala za savete,
u nekim od tema vezanim za frezer-glodalicu pročitao sam da se početnicima savetuje što lakša i jednoručna glodalica (kao ova makita) ali sa kvalitetnom osnovom i podešavanjem dubine glodasnja-što po vama nije slučaj sa makitom koju sam ja gore naveo.
Meni je frezer potreban za izradu spojeva kao i za obradu ivica ali u jako malom obimu...koristicu ga max 10puta godišnje a možda i češće kad vidim šta sve može.

Da li možete još nešto da preporučite ili ukažete na još nešto...
Last edited by nikovladimir on 25 Jan 2017 15:11, edited 1 time in total.
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Za početnika nikako nije jednoručna glodalica. Ove sa dvije drške se lakše kontroliraju i vode uz šablonu ili vodilicu. Jednoručne uglavnom nisu namjenjene za postepeno uranjanje već prolaz odrade sa prethodno podešenom dubinom glodanja. Postoje hibridi jednoručnih u kombinaciji sa postoljima koja omogućavaju uranjanje. Makita RT 0700 je tipičan i odličan primjer. Svejedno, univerzalnost i snaga je na strani klasičnih dvoručnih sa fiksnim postoljem.
nikovladimir
Dodavač alata

Post by nikovladimir »

BILJEŽNIK wrote:Za početnika nikako nije jednoručna glodalica. Ove sa dvije drške se lakše kontroliraju i vode uz šablonu ili vodilicu. Jednoručne uglavnom nisu namjenjene za postepeno uranjanje već prolaz odrade sa prethodno podešenom dubinom glodanja. Postoje hibridi jednoručnih u kombinaciji sa postoljima koja omogućavaju uranjanje. Makita RT 0700 je tipičan i odličan primjer. Svejedno, univerzalnost i snaga je na strani klasičnih dvoručnih sa fiksnim postoljem.
Da li dvorucne glodalice mogu da obradjuju ivice ... kao kant glodalice?
Sta mislite o kupovini polovne glodalice...do 50e?
Kole-Stolar
Majstor majstora

Post by Kole-Stolar »

@nikovladimir
Mogu dvorucne da obraduju ivice ali prednost na jednorucne im je to sto u njih mozes staviti i glodala veceg precnika a pogotovo ako dvorucni frezer ima i steznu cauru 12mm.
A mogu i u sto da se ugrade i onda su im mogucnosti jako velike :)
Moj savet ti je neka *dvorucna* glodalica, recimo ova bosch pof 1200 nije losa a tebi kao hobisti bi sigurno odradila sve sta je potrebno.
Ja imam jedan primerak i mogu ti reci da me dobro sluzi, mozda bi mogla malo da bude bolja vidljivost glodala i da ima finije podesavanje dubine no i ovako se sve to moze lepo podesiti i s njom raditi.
Cak sam je i ugradivao u sto i radi sasvim solidno za to koja joj je cena samo u stolu obavezno uz usisivac :)
ps. mozda jos bolje pof 1400, nije mnogo skuplja a ima jaci motor,fino podesavanje a i svetlo :)
Sve je moguce, za nemoguce treba malo vise vremena !
nikovladimir
Dodavač alata

Post by nikovladimir »

@Kole
Puno hvala za savet
Rile75
Precizni šegrt

Post by Rile75 »

Sta mislite o ovakvoj glodalici http://www.conrad.ch/ce/de/product/1483 ... W?ref=list
Cena po meni povoljna, jeftinija ne go ovde a deluje ok, ima li ko sta od Holzmann alata i kakvo je misljenje?
Idem na leto do Ch pa gledam da mozda tamo nesto kupim, racunam za njihovo trziste ne rade bas osljarski kao za nase podrujce, dokazano
Ništa na silu, samo veći čekić...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovo je klon B&D koliko vidim.
Daklem, najverovatnije se prave u sitoj firmi u PRC, samo lepe druge nalepnice.
No posto je i "original" kilav... ni klon ne moz da bude bolji.
Rile75
Precizni šegrt

Post by Rile75 »

Gde se pravi ne znam, mozda u PRC, znam da je Holzmann austrijska firma. I ja prosle godine ovde kupih Bosch zeleni ubodno testere pa na njemu pise Made in Hungary , sto i nije toliko lose (mozda). Sav alat koji imam je , osim stare Iskra busilice, kupljen u Svajcarskoj , 90% Bosch zeleni i svuda je Made in Germany...Na leto kad odem i ako kupim nesto tamo videcu sta je...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Holzman je austrijski koliko je i Womax nemacki :)

Daklem negde u Austriiji je registrovana firma, tamo se nalazi kancelarija i knjigovodstvo, a sve ostalo je u Kini.
U sustini ostalo i ne postoji, vec se kupuju gotovi kineski proizvodi iz ponude, na koje Kinezi lepe etiketu kakvu god ti hoces.

Ista prica ti je i sa Bernardom, Optimumom, Holzstar-om... sustiniski maltene ista ponuda uz par kozmetickih razlika.
Rile75
Precizni šegrt

Post by Rile75 »

Slazem se potpuno da danas velika vecina svih brendova, ne samo masina, je proizvedena u PRC. Jeftina radna snaga i cao.
Nemam nista od alata firme Holzmann, mada gledajuci njihov sajt vidim da proizvode i profi stolarske masine, a u opisu kompanije stoji da imaju proizvodnju u PRC :).
Ono sto hocu da kazem je da verujem da ako covek kupi nesto u Svajcarskoj konkretno, ili Nemackoj, postoji sansa da to sto kupi ipak ima bolji kvalitet od onoga sto se nama plasira. (segmentacija i diversifikacija trzista). Primer: U CH mozes kupiti auto koji je SWiss edition, dakle namenski za to trziste.
Odoh u off :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nije problem sto se proizvodi u PRC. To samo po sebi ne mora da bude lose, to rade i velike/ozbiljne firme, i alatu ne mora bas nista da fali.

No jedan Bosch, Makita, Delta... imaju svoju konstrukciju, zahtevaju takve i takve materijale i obradu, i to naravno vuce svoju cenu, pa pravilo se u HongDong-u ili u Berlinu. Postoji naravno razlika u ceni, posto radnika u Berlinu treba platiti xxx a onoga u HongDongu xx.

Ali... ako glodalica kosta 60 evra... ne postoji blaga sansa da glavni parametar nije bila njegovo velicanstvo cena. Ne mozes toliko da je skines na radnu snagu. Mora da se stipa na delovima, uproscava konstrukcija, snizava kvalitet obrade...
Slazem se da u CH ili GB ili... dolaze obicno kvalitetnije varijante, posto se takve narucuju (Kinezi prave kako ti narucis), ali tada i odgovarajuce vise kostaju.

Ovakve firme, kao sto napisah, nemaju "proizvodnju u Kini", vec je SVE u Kini, sem sedista firme i trgovaca/knjigovodja. Oni uopste ne projektuju svoj alat, vec biraju od onoga sto se nudi na kineskom trzistu. Najprostije receno oni su uvoznici kineskog alata, na kome je odstampano njihovo ime.

No... tvoji novci...
Post Reply