Kabina za lakiranje

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

A sta cu ja u Turskoj?
A ni Milos nije tamo zapucao, njemu treba do Nisa :)

Daj pezzo, ponekad si bas tezak.
Ne radi se ni o kakvoj toleranciji, vec jednostavno postoji ono sto se zove "veca kolicina".
U svakom trenutku u automobilu imas 50-tak litara vrlo zapaljive tecnosti (benzin, dizel...) pa ne nosis nalepnicu da prevozis zapaljive materije :) Dobro sad ga i ja malo ... :) znam razliku naravno.

Kad covek udje u gradski prevoz sa litrom razredjivaca, niko ga nece uapsiti zbog toga.

OK, postujem da postoje pravi nacini da se neke stvari rade, ukljucujuci i "prave" kabine za farbanje, al cuo si valjda za "srce oce, al du*e klokoce". Dzaba sto svi znamo sta je prava stvar, kad jednostavno ni pod stavkom razno to ne mozemo da isfinansiramo. I to si ga bas otisao daleko.
Samo struja koju pojede neka od ovih varijanti koju pominjes iznese vise nego komplet zarada male radionice.

Spusti se malo medju zive ljude :)

Covek pita kako da zavrsi posao u uslovima u kojima je, ne dal ce da prekrsi neki novokomponovani zakon (to je njegov problem u krajnjoj liniji), nema fabriku sa 238 radnika, ne proizvodi 5000 komada namestaja dnevno...
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Ja vise puta prelazio granicu Crna Gora - Srbija sa pu likovima i razređivačima u putničkom autu, niko mi nije pravio probleme.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

mbole wrote:Spusti se malo medju zive ljude :)

Covek pita kako da zavrsi posao u uslovima u kojima je, ne dal ce da prekrsi neki novokomponovani zakon (to je njegov problem u krajnjoj liniji), nema fabriku sa 238 radnika, ne proizvodi 5000 komada namestaja dnevno...
Ah, izvinjavamo se ako nismo dobro razumeli pitanje :)
Ako ga zakon ne interesuje onda moze i pod sljivom, ko sto mu neki rekose da moze. A ako si pazljivo pogledao video na linku (a verujem da nisi), mogao si cuti da nasa inspekcija trazi da kabina ima i filter sa aktivnim ugljem, a taj je filter povezan sa kabinom ovako: http://oi58.tinypic.com/zv7omw.jpg
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

ocigledno mnogo nas ce da ti da razlicite odgovore mozda par nas moze da se delimicno slozi ali mislim da pezzo preteruje o kakvim komorama prica pa ko ima toliko ozbiljnu proizvodnju kod nas da koristi onakve sisteme farbanja pa skoro svako moze da napravi i zidanu komoru i da dobije atest za nju mada sve to nije bitno ti si pitao za komoru sto si postavio sliku dali mozes da radis 100posto sjaja naravno da moze da se uradi i u takvoj komori mada ja nikad nebih kupio takvu komoru mada sam vec i u nekom predhodnom postu napisao mozes i na livadu da ga ofarbas ako dobro poliras i naravno da znas da ofarbas
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

miloscale wrote:... mozda par nas moze da se delimicno slozi ali mislim da pezzo preteruje o kakvim komorama prica...
pa, mislio sam da mogu da vam objasnim, ali vidim da je to tesko i moram opet da pisem...
Kad vec hoce covek da kupi kabinu, to znaci da zeli da se uskladi sa normama i onda mu treba dati savet da kupi odgovarajucu, a ne te sa slika koje je postavio. Te kabine pre svega nisu kompletne jer nisu po normama EU, a nasi zakoni se prema njima uskladjuju. Ako kupi tu kabinu iz Hrvatske, platice 4000 evra + porez, prevoz i carinu i kostace ga skoro 6000 evra, a onda mora da kupuje i karbonski filter i kanale. Zasto bi inace trazio da kupi kabinu, ako moze i na livadu ? Evo jedne ponude za kompletnu kabinu po ceni 2500e+porez: http://www.macchine-legno.com/it/68315- ... -mt-3.html uz nju idu i kanali i filter, jeste 3 metra korisne radne sirine ali ga izlazi sve ukupno do 4500e.
to mu je mnogo jeftinije od te kabine iz hrvatskog oglasa i zna da sa ovom kabinom moze i da registruje delatnost. Moze i sam da je pravi pa da atestira, ali ni to nije besplatno, raspitajte se za cene takvih centrifugalnih ventilatora.
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

Pezzo wrote:
miloscale wrote:... mozda par nas moze da se delimicno slozi ali mislim da pezzo preteruje o kakvim komorama prica...
pa, mislio sam da mogu da vam objasnim, ali vidim da je to tesko i moram opet da pisem...
Kad vec hoce covek da kupi kabinu, to znaci da zeli da se uskladi sa normama i onda mu treba dati savet da kupi odgovarajucu, a ne te sa slika koje je postavio. Te kabine pre svega nisu kompletne jer nisu po normama EU, a nasi zakoni se prema njima uskladjuju. Ako kupi tu kabinu iz Hrvatske, platice 4000 evra + porez, prevoz i carinu i kostace ga skoro 6000 evra, a onda mora da kupuje i karbonski filter i kanale. Zasto bi inace trazio da kupi kabinu, ako moze i na livadu ? Evo jedne ponude za kompletnu kabinu po ceni 2500e+porez: http://www.macchine-legno.com/it/68315- ... -mt-3.html uz nju idu i kanali i filter, jeste 3 metra korisne radne sirine ali ga izlazi sve ukupno do 4500e.
to mu je mnogo jeftinije od te kabine iz hrvatskog oglasa i zna da sa ovom kabinom moze i da registruje delatnost. Moze i sam da je pravi pa da atestira, ali ni to nije besplatno, raspitajte se za cene takvih centrifugalnih ventilatora.
nisam rekao da je atestirnje jeftino samo sam rekao da moze da se atestira a slazem se sa tobom da je ova povoljnija sto si postavio
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pezzo wrote:Kad vec hoce covek da kupi kabinu, to znaci da zeli da se uskladi sa normama
Bice da je ovde greska :)
Zabole ga za uskladjivanje sa normama, on hoce da farba :)

Pezzo, radim u auto firmi koja ima dve kabine za farbanje po svim mogucim i nemogucim propisima, ukljucujuci protivpozarne (farbari imaju 20 sekundi da napuste prostor kad se oglasi alarm, posle toga su mrtvi), trazio inostrani partner, tako da sve znam sta treba po propisima, normama...
Imamo i dve kabine za pripremu, isto tako po svim praviima sluzbe...

Shvati da ovde 97% ljudi nema ni prijavljenu radnju, a kamoli da razmisljaju o "uskladjivanju s normama".
феникс
Majstor majstora

Post by феникс »

mbole wrote:Shvati da ovde 97% ljudi nema ni prijavljenu radnju, a kamoli da razmisljaju o "uskladjivanju s normama".
Зато су ту "добре комшије" па пријављују :forbannad:
Три пут' кратим ову летву и опет ми кратка! :forvonad:
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

mbole wrote:
Pezzo wrote:Kad vec hoce covek da kupi kabinu, to znaci da zeli da se uskladi sa normama
Bice da je ovde greska :)
Zabole ga za uskladjivanje sa normama, on hoce da farba :)

Pezzo, radim u auto firmi koja ima dve kabine za farbanje po svim mogucim i nemogucim propisima, ukljucujuci protivpozarne (farbari imaju 20 sekundi da napuste prostor kad se oglasi alarm, posle toga su mrtvi), trazio inostrani partner...
Stvar mentaliteta. Zato ti radis kod njega a ne on kod tebe.
milos_nis
Majstor početnik

Post by milos_nis »

ImageEvo jedne slike od moje kabine :D iza se nalazi ventilator fi 600 i odozgo jos jedan koji ubacuje svez vazduh kroz beli filter.Farbanjem sam prezadovoljan,tako da kabina od 5000e ima da bude cudo :)
Last edited by milos_nis on 22 Dec 2014 18:48, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pezzo wrote:Stvar mentaliteta. Zato ti radis kod njega a ne on kod tebe.
Mislim da je to vise stvar toga koliko ko ima hektara obraza, i ko ga je imao dovoljno da drpi ozbiljne pare i gazi preko leseva, al... to je neka druga prica.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Pa ima i toga dosta, nisu svi stekli kapital postenim radom. Moj je stav, kad se vec kupuje kabina, bolje je da bude kompletna po propisima, da te to sutra ne bi kocilo kada se ukaze prilika za neki bolji/veci posao. Svi veci poslovi idu preko racuna, a ako nemas dovoljno posla nece ti se ta investicija ni isplatiti. Kad sve saberes, treba ti da imas u proseku bar 10 kvadrata dnevo da bi ostvarivao neku isplativu zaradu (jeste i to diskutabilno, mozda i gresim jer je relativno ko bi sa kolikom zaradom bio zadovoljan, ali to je neka moja gruba procena). A i sto se cena i musterija tice, ja ne bih trovao i sebe i okolinu zbog njih i njihove ustede. Jeste danas problematicno razraditi posao, ali da bi radio, neka racunica mora da postoji.

Znaci, sve i moze i ne mora da znaci, pa je zato u pitanju mentalitet, tj nacin razmisljanja i da li si spreman da radis za saku pirinca dnevno. Znam vise slucajeva gde su se ljudi trudili da ponude nize cene da bi uzeli vece poslove, pa na kraju kad su se preracunali, uvideli su da su radili besplatno, a nagutali se i prasine i lakova.

I mislim da sve ovo nije van teme, jer niko ne kupuje skupu profesionalnu opremu samo zato sto voli da radi. Ja verujem da ipak zeli da pokusa i da mu se ta investicija isplati.
Post Reply