Pomoc oko odlepljene noge stola

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Moze, sastavi se bez lepka i stegne se stegom, pa se izbusi rupa, ovako:

Image

a posle kad namazes lepak, zavrnes dugackim sraf u tu rupu. Medjutim, tu moze biti i problem ako se ne izbusi adekvatna rupa.
Inace, sto Ropee kaze da treba lepak da stoji 24h, nije tacno. Ja sam koristio lepak koji zalepi za 10 minuta i neki mi nisu verovali da to moze da drzi, ali nisu mogli to da polome ni macolom :) Znaci, zavisi i od tipa lepka.
Ja bih ipak preporucio nacin kako sam nacrtao. Tu rupu za sraf je tesko precizno i izbusiti i moze cak i da se raspukne drvo ako se ne odaberu tacne dimenzije srafa i burgije, a samim busenjem se oslabljuje i cvrstina tog patrljka koji moze dodatno da se polomi pri nekom naprezanju. Nije to neka filozofija, ali preko prece, naokolo blize.

p.s.
da dodam...
ja mislim da moze i kombinacija, da se zalepi kao sto sam opisao, a da se posle izbusi i ubaci duzi tipl, ali to bi moralo jako precizno da se radi, onda se nebi videli ni ti keksici koje sam predlozio kao resenje za ojacanje.
Last edited by Pezzo on 07 Nov 2012 14:05, edited 1 time in total.
Esteta
Precizni šegrt

Post by Esteta »

Ovo za lepak je jako cudna stvar, muz je koristio Henkel moment lepak za drvo i kad zalepi posle 24 sata ona kao drzi ali ne naleze lepo. On krene da rastavi, nema sanse, lupao je lomio, gazio ... lepak drzi. Medjutim onog momenta kad se stavi ploca sa svom svojom tezinom noga se samo raščepi sama od sebe. Rucno nije bilo teorijske sanse da je odvali.
slovenija
Majstor

Post by slovenija »

Image
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Sorry , negdje mi se izgubio odgovor .

Odlomljeni komad možete izbušiti prije montaže na slomljeni dio , očistiti još jednom žlijebove, te prislonii odlomljeni komad i označiti svrdlom gdje dolazi vijak , potom izbušiti sa svrdlom malo tanjim od debljine navrta vijka ( debljine tijela vijka ) , potom to fino namazati ljepilom , prisloniti i zašarafiti vijak .
@ Pezzo - sušenje ljepila ovisi o vrsti ljepila , naravno da postoji momentno ljepilo , no isto tako potrebni su i idealni uslovi da se ljepak osuši - temperatura , vlažnost prostorije,... no ovdje nije riječ o pobijanju ja tebe, ti mene :P

Za svaku sigurnost , nakon provedenog postupka , ostaviti jedan dan bez naprezanja .

Nije dobro rješenje kada zalijepi, kada uhvati pa onda vijak , jer vijak je ovdje radi sigurnosti i kao stega za ljepilo .
Naravno , probušite i ostale noge i zašarafite i u druge noge vijke , da ne otvarate temu slomila se druga noga , šta ćemo sad :smejanje:
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
slovenija
Majstor

Post by slovenija »

ropee wrote:Naravno , probušite i ostale noge i zašarafite i u druge noge vijke , da ne otvarate temu slomila se druga noga , šta ćemo sad :smejanje:
:smejanje::smejanje:

:prs:
Esteta
Precizni šegrt

Post by Esteta »

Eee, lako vama da se smejuljite :D
Nego kaze muz nesto sumnjicav oko lepljenja jer su sada cesljevi od ciscenja i struganja lepka znatno tanji nego sto su bili i ne nalezu lepo, ima dosta procepa ::neznam::
Al moracemo nesto da probamo, pa sta bude :(
Last edited by Esteta on 07 Nov 2012 14:57, edited 1 time in total.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Nema veze što su češljevi tanji , kada napravite bit će to ok . :tummenupp:
Jedino jedna mala sugestija , provjerite koliko vam je staro ljepilo to henkelovo , možda je i tu problem .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

Esteta
Precizni šegrt

Post by Esteta »

Iz tvojih usta u Bozje usi :)
Lepak je nov, isao muz da kupi novi iako smo imali neki u kuci, kao ajde da kupi svezi.
Malo nam je frka, kako odabrati pravu burgiju, pa kolika rupa, koliki sraf ... ne radimo mi to svaki dan pa da imamo iskustva. A imamo i neku obicnu busilicu. Mene strah da se ne rascepi drvo :(
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Pezzo wrote::

uploads/3753_sto-2-s.jpg

.
izmjerite prema ovoj skici cca dužinu vijka , potom u šoping po vijke za drvo ( 4 kom - i za ostale noge :P ) , potom izbušiti malo širu rupu kroz odlomljeni komad , taman da vijak normalno prolazi kroz nju , označiti na drugom dijelu, tamo izbušiti sa manjim svrdlom debljine tijela vijka bez navoja , potom to sve fino namazati tanko , zašarafiti vijak i to je to .
Vijak neće raspucati drvo zato što samo krilca navoja se urezuju u drvo te to ne uzrokuje rascjep drva :tummenupp:

Esteta
Precizni šegrt

Post by Esteta »

Hvala vam puno na savetima, javicemo kako je prosla akcija :P
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Odnesi nogare kod pezzo pa neka ti uradi kad ti i muz nemozete ,sto komplikujete stvari??? Pezzo ti je najblizi od majstora koji su komentarisali a i on ti dao najbolje savete???
smirglaj nikad dosta
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

najbolje je da vise nista ne komentarisem, posle moram i da radim... :kapitulation:
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

Pezzo wrote:najbolje je da vise nista ne komentarisem, posle moram i da radim... :kapitulation:
kad si jak na jeziku ,sad se pokazi na pravom mestu :smejanje::smejanje::smejanje::prs:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
dragisa dragisa
Majstor

Post by dragisa dragisa »

radenko wrote:Odnesi nogare kod pezzo pa neka ti uradi kad ti i muz nemozete ,sto komplikujete stvari??? Pezzo ti je najblizi od majstora koji su komentarisali a i on ti dao najbolje savete???
:pljesk::pljesk::pljesk:
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

kad si jak na jeziku...
-----
Pa bar sam joj rekao kako moze da resi problem, zar to nije dovoljna pomoc ?
Inace, ja ne placam drzavi porez za tu delatnost, a ovo svi citaju pa moze neko da me uapsi ako to radim na crno, a meni se tamo ne ide :part:
Post Reply