Gde nabavljate "keks" za keksarice?

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Moze da se desi da malo krenu u obaranje cena. Festov domino sistem, svuda hvale kao dosta jaci i bolji nego keks. A cena mu je otprilike tu negde (sa kutijom oko 800 bez kutije oko 730 E). E sad jedino ako Festo ne bude dao pravo ostalim firmama da prave takve alatke (posto ima patent), al mislim da bi to bio jako los poslovni potez.

Nego, gledam malo ove kekserice i cudi me da nema ni jedne sa drskom "skroz napred" (znaci na samom kraju ove vodece ploce, recimo na Ryobi-u tamo gde je onaj crnoi polukruzni deo od plastike). Nisam radio sa keksericom, ali to bi koliko cenim omogucilo daleko lakse vodjenje alata.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Last edited by boggy on 05 Feb 2008 12:06, edited 1 time in total.
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

mbole wrote:Moze da se desi da malo krenu u obaranje cena. Festov domino sistem, svuda hvale kao dosta jaci i bolji nego keks. A cena mu je otprilike tu negde (sa kutijom oko 800 bez kutije oko 730 E). E sad jedino ako Festo ne bude dao pravo ostalim firmama da prave takve alatke (posto ima patent), al mislim da bi to bio jako los poslovni potez.
pa sad baš to je verovaatno politika krajnjih korisnika(da je bolji tipl od keksa) pošto san isprobo i jedan i drugi spoj mislim da nema razlike, ali daj bože da što pre poobaraju cene.Mada kao što rekoh lamellove se mogu naću jeftinije ako su iz stare serije.
mbole wrote:Nego, gledam malo ove kekserice i cudi me da nema ni jedne sa drskom "skroz napred" (znaci na
samom kraju ove vodece ploce, recimo na Ryobi-u tamo gde je onaj crnoi polukruzni deo od plastike). Nisam radio sa keksericom, ali to bi koliko cenim omogucilo daleko lakse vodjenje alata.
a opet ovoaj komentar je ispravan jer sam o tome i sam razmišljao, ali ne verujem da će to skoro uraditi.Pa kako da inoviraju modele?!;)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

pa sad baš to je verovaatno politika krajnjih korisnika(da je bolji tipl od keksa) pošto san isprobo i jedan i drugi spoj mislim da nema razlike
Domino nije bas tipl. Recimo da je mesanac izmedju tipla i keksa.
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

Izvinjavam se mBole, u brzini sam ga pogrešno nazvao, a da bi i ostalima bilo jasno o čemu pričamo evo i slike

Image
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Ima razlog zbog čega kekserica ima upravo takvu ručku, a ne neku drugu.
Npr kod okomitog položaja kekserice, teško da bi takva ručka bila od koristi.

Å to se domina tiče, to je sjajan sistem, ali mislim da je mnogo praktičniji za rad s masivom, za koji je prvenstveno i konstruiran.
Å ajba kekserice se kod frezanja masiva previše grije i pali drvo, ali kekserica ima svoju primjenu kod popravljanja grešaka masivnog drveta (smoljenice ili kvržice), naravno opet uz posebnu šajbu i kekse za krpanje Uostalom, ako se radi masivom, šteta bi bilo ne raditi neki od tradicionalnih spojeva poput lastinog repa, utora i pera, jer to je još uvijek najčvršći spoj koji postoji. Ali opet tamo gdje to nema neku estetsku funkciju, zbog lakšeg rada, festoolov domino je idealan, koji se opet može bez problema koristiti i za spajanje iverala.
Keksi su se barem sudeći po vlastitom iskustvu pokazali kao najbolje rješenje za spajanje za iverala, čak i bolji od tiplova, jer imaju veću površinu prianjanja, isto tako je keksericom mnogo jednostavnije raditi u malim radionicama (manufakturama) nego s tiplima, koji su prije svega praktičniji za upotrebu u serijskoj proizvodnji namještaja, gdje se sve obradjuje mašinama tiplericama sa više glava.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

bravo majstore
ali nisi im objasnio zbog cega je neophodan nut ili falc kod masiva jer ljudi mozda ne znaju kako drvo "radi"
Pravi primer je nekadasnja daska za testo, koja se vise ne koristi
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

pajja wrote:bravo majstore
ali nisi im objasnio zbog cega je neophodan nut ili falc kod masiva jer ljudi mozda ne znaju kako drvo "radi"
Pravi primer je nekadasnja daska za testo, koja se vise ne koristi
Pa otišli bi u off-topic, a tema nam je keksanje, tj, kupovina keksića.
Ja kupujem kutije po 1000 kom u schachermayeru marke solido, dobro su prešani i čvrsti su.
Najbitnije kod keksa je to da su dobro prešani, da se ne trgaju, i da nisu savitljivi.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Keks ima veliku povrsinu u odnosu na tipl, i zaista je dobar kada su u pitanju spojevi recimo dve ploce. O lakoci rada ne treba ni pricati.
Ali recimo spoj noge (na primer stola ili stolice) i horizontalne letve je mnogo jaci sa tiplom, a jos jaci sa dominom. Pri tom se kod domina dobija i lakoca rada kao kod keksa.
U sustini glavna mana domina je cena. Ako puste sistem da mogu da ga proizvode i ostali, to ce neminovno dovesti do pada cena. Inace ce ostati na marginama. Isto bi se desilo i sa keksom, da ga lamelo nije pustio.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

zoranp wrote:....
Ja kupujem kutije po 1000 kom u schachermayeru marke solido, dobro su prešani i čvrsti su.
Evo, nisam znao da ih ima u Schachermayer-u, nadjoh te Solido (ne pise u katalogu koliko kostaju)

Image

a i original Lamello...

Image

Zanimljivo je da su Lamello keksi ovde povoljniji nego po belom svetu... skoro pa duplo... ili sam nesto pobrkao (opet...)
A i primetih da su im dimenzije cudne... debeli jesu 4mm (valjda, tako pise...) ali sve ostale dimenzije nisu standardne (ako nije greska u Scachermayer katalogu):

Size 20 56 x 23 x 4 mm
Size 10 53 x 19 x 4 mm
Size 0 47 x 15 x 4 mm
Size S4 67 x 21 x 4 mm
Size S6 85 x 30 x 4 mm

kao sto pise na
http://www.lamello.com/en/products/wood ... cuits.html
zoranp wrote:Najbitnije kod keksa je to da su dobro prešani, da se ne trgaju, i da nisu savitljivi.
Hm, a da li je bitno ako nisu debeli 4mm, nego 3.5+ (Grcki, Centar za stolare, #20) ili cak 3mm (Slovenacki, Merkur, 40x20x3mm), mislim... tanji ce se lakse uklapati, mogu biti (mozda) "dobri" za neprecizne keksarice (koje odstupaju u nivou useka nekoliko desetih dela milimetra).. ili sta vec... ali... ja videh dve vrste keksa u zivotu (do sad), i nijedni nisu bili debeli tacno ili jako blizu 4mm.
Last edited by boggy on 06 Feb 2008 07:27, edited 1 time in total.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Bitan ti je onaj broj 0, 10, 20.
Debljina keksa od 4 mm je nazivna, ali su obično nešto tanji, jer u rupu još mora stati i nešto lijepila, a isto tako, kao što si i napisao, keks expandira unutar utora jer vuče vlagu iz lijepila.

Najbolje je kad keks možeš umetnuti u utor pritiskom prsta (palca) bez pretjeranog nabijanja čekićem, i kad on ima oko pol mm lufta. To daje još mogučnost preciznog namještanja spoja u smjeru okomitom na smjer utora. Bitno je čvrsto stegnuti ormar, i ostaviti ga stegnutim minimalno 12 sati da keksi s lijepilom odrade svoje, a za veliku čvrstoću i uvjete lijepljenja na niskim temperaturama čak i duže.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

zoranp wrote:Bitan ti je onaj broj 0, 10, 20.
Debljina keksa od 4 mm je nazivna, ali su obično nešto tanji, jer u rupu još mora stati i nešto lijepila, a isto tako, kao što si i napisao, keks expandira unutar utora jer vuče vlagu iz lijepila.

Najbolje je kad keks možeš umetnuti u utor pritiskom prsta (palca) bez pretjeranog nabijanja čekićem, i kad on ima oko pol mm lufta. To daje još mogučnost preciznog namještanja spoja u smjeru okomitom na smjer utora. Bitno je čvrsto stegnuti ormar, i ostaviti ga stegnutim minimalno 12 sati da keksi s lijepilom odrade svoje, a za veliku čvrstoću i uvjete lijepljenja na niskim temperaturama čak i duže.
Heh... Ma ni sa 4mm nece biti nabijanja cekicem (barem ne u mom slucaju ;) )... meni moj "savrseni" Einhell napravi kanal sirine od 4.2 do 4.4mm (mozda su "racunali" bas na to sto pricas... :lol: )

Znaci, meni moja omiljena keksarica vec pravi neophodan "luft"... :) :D

izgleda da se desio slucaj "tri put sekoh i opet kratko!" :lol:
Last edited by boggy on 06 Feb 2008 09:57, edited 1 time in total.
Stojkov
Precizni šegrt

Post by Stojkov »

zoranp wrote:...
Å ajba kekserice se kod frezanja masiva previše grije i pali drvo, ali kekserica ima svoju primjenu kod popravljanja grešaka masivnog drveta (smoljenice ili kvržice), naravno opet uz posebnu šajbu i kekse za krpanje Uostalom, ako se radi masivom, šteta bi bilo ne raditi neki od tradicionalnih spojeva poput lastinog repa, utora i pera, jer to je još uvijek najčvršći spoj koji postoji.
...
To sa paljeljem drveta mi se upravo i desilo kada sam za vikend lepio ploču za sto od parene bukovine. Jeste da je Womax kekserica, ali nisam očekivao da se toliko muči i pali.
Pozdrav,
Aleksandar Stojkov
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Stojkov wrote:
zoranp wrote:...
Å ajba kekserice se kod frezanja masiva previše grije i pali drvo, ali kekserica ima svoju primjenu kod popravljanja grešaka masivnog drveta (smoljenice ili kvržice), naravno opet uz posebnu šajbu i kekse za krpanje Uostalom, ako se radi masivom, šteta bi bilo ne raditi neki od tradicionalnih spojeva poput lastinog repa, utora i pera, jer to je još uvijek najčvršći spoj koji postoji.
...
To sa paljeljem drveta mi se upravo i desilo kada sam za vikend lepio ploču za sto od parene bukovine. Jeste da je Womax kekserica, ali nisam očekivao da se toliko muči i pali.
A da tek probaš raditi nutove keksericom po čitavoj dužini bukove ili hrastove daske. :lol:
Ja sam se već tako nagutao dima.
Å ajba sa više zubi pomaže.
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

ček malo ovo sa paljenjem je sasvim o.k. ali u zavisnosti i koje noževe koristimo za obradu
recimo karbid

Image

profi

Image

klasik

Image

sve ima svoju cenu ( koliko para toliko i muzike )
Post Reply