Alat iz Lidla - Parkside i ostalo, iskustva
Igrom slučaja bio sam upleten u pregovore firme gde radim sa Lidlom.Prehrana. Mi smo im bili prvi pik na listi da im radimo robnu marku nekih stvari. Oni su tražili toliko nisku cenu da nikako nismo mogli da se dogovorimo. Sve je ostalo bilo idealno. Ogromna količina, dinamika isporuka, plaćanje. Sve,sve je super ali po njihovoj traženoj zadnjoj ceni mi bi bili na nuli ako sve prođe OK. Ako bude nekog poremećaja i skoči cena sirovine ili goriva u tih godinu dana na koliko se potpisuje ugovor....
Tako da su posao preuzele firme koje mogu da postignu tu cenu. Nekako.
Tamo gde nabavljaju tehničku robu kad bi uzimali količine samo za Srbiju i oni bi bili skuplji. Uzimali bi lot-ove po hiljadu komada . Ovako kupuju tamo gde je "min. order 100.000". Na tu količinu i kinez spušta gaće. Ponudu za te količine i ne možeš videti na Ali sajtu. Jedino što imam utisak da LIDL kao ogroman kupac kod takvih firmi ima malo više upliva u završnu kontrolu i pakovanje pa da je zbog toga za nijansu bolji u odnosu na noname kineze
Tako da su posao preuzele firme koje mogu da postignu tu cenu. Nekako.
Tamo gde nabavljaju tehničku robu kad bi uzimali količine samo za Srbiju i oni bi bili skuplji. Uzimali bi lot-ove po hiljadu komada . Ovako kupuju tamo gde je "min. order 100.000". Na tu količinu i kinez spušta gaće. Ponudu za te količine i ne možeš videti na Ali sajtu. Jedino što imam utisak da LIDL kao ogroman kupac kod takvih firmi ima malo više upliva u završnu kontrolu i pakovanje pa da je zbog toga za nijansu bolji u odnosu na noname kineze
Kupovina na kolicinu je sustinska razlika. Na tu kolicinu moze da uzme nekakav distributer za EU, nikako domaci trgovac kome je ciljna grupa samo Srpsko ili delove bivseg SFRJ trzista koje je izvan EU. Domaci distributer plati proizvodjacu daleko vecu cenu, ili plati marzu distriibuteru za EU, a onda na sve to mora da plati i transport, pa na sve to zajedno carinu i PDV. Na kraju, neko mora da plati i interes na angazovani kapital i za PDV za ona tri meseca koliko stoji kod drzave.
Bio jutros među prvima
sa kolicima sam se zadržao pored polica kraće nego F1 kada ujuri u box.

Kada sam kući raspakovao, sve izgleda dovoljno dobro i kvalitetno u kontekstu cene i mojih potreba, jedino ovaj dole komplet klješta je klasičan kineski zajeb sa veličinom. Na slici izgleda super a kad ih izvadite iz kutije ona mala ko one dečije alat igračke.

Sve u svemu zadovoljan sam,uzeo sam ono što sam planirao i čekao da se pojavi u prodaji.

Kada sam kući raspakovao, sve izgleda dovoljno dobro i kvalitetno u kontekstu cene i mojih potreba, jedino ovaj dole komplet klješta je klasičan kineski zajeb sa veličinom. Na slici izgleda super a kad ih izvadite iz kutije ona mala ko one dečije alat igračke.

Sve u svemu zadovoljan sam,uzeo sam ono što sam planirao i čekao da se pojavi u prodaji.
Last edited by yaki on 23 May 2019 18:13, edited 1 time in total.
- maricaiivica
- Moderator
Sa ovim malim cirkularom prvi put se srećem, zgodna stvar za odrezati nešto tanje na brzinu da ne palim stolni cirkular.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Hl-Vg7Cbrvg[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Hl-Vg7Cbrvg[/youtube]
Slažem se, i meni se sviđa taj pristup, a onda napraviš kalkulaciju, recimo, praviš stubnu bušilicu, treba ti iole kvalitetnija veća bušilica a to je 30-50e, pa ti treba iznenađujuće puno kvalitetne šperploče za konstrukciju, pa puna kutija kojekakvih "drangulija" (šafova, navoja, prekidač.....) za 10-15e, pa onda moraš da napraviš i stegu na postolju i onda na kraju te to samo u materijalu izađe oko 50e da bi samozadovoljno gledao skalameriju čiju vrednost samo ti prepoznaješ. A onda u prodaji vidiš stubnu bušilicu sve sa stegom koja košta 70e.
Slično je i sa drugim pravljenim alatom. Meni je problem nedostatak prostora, a sve te konstrukcije su po gabaritima znatno veće i kabastije, uz to fabrički alat ćeš uvek moći prodati, a tvoje remek delo niko neće ni pogledati na tržištu iako je verovatno preciznije od fabričkog alata.
Slično je i sa drugim pravljenim alatom. Meni je problem nedostatak prostora, a sve te konstrukcije su po gabaritima znatno veće i kabastije, uz to fabrički alat ćeš uvek moći prodati, a tvoje remek delo niko neće ni pogledati na tržištu iako je verovatno preciznije od fabričkog alata.
Je li neko uzimao burgije pre par nedelja, i kako su vam se pokazale?
Ja sam uzeo prosle nedelje kombinirke i papagajke, ali ne za sebe. Papagajke setaju jedno 4mm, mada su ovako teske u ruci. Uzeo sam prvo u ruku jedne kombinirke, nisu mogli zubi da se zatvore do kraja zbog seciva. Onda sam uzeo druge kojima je secivo tupo ali su se zatvorile, i sve sto su ostale su bile takve. Mozda je bilo i lepsih komada, ne znam, ja sam imao svega 4-5 pa da biram koje cu. Ne znam ni za kvalitet samog materijala kakav je, necu da ih isprobavam, neka ih drugi pokvari.
Ja sam uzeo prosle nedelje kombinirke i papagajke, ali ne za sebe. Papagajke setaju jedno 4mm, mada su ovako teske u ruci. Uzeo sam prvo u ruku jedne kombinirke, nisu mogli zubi da se zatvore do kraja zbog seciva. Onda sam uzeo druge kojima je secivo tupo ali su se zatvorile, i sve sto su ostale su bile takve. Mozda je bilo i lepsih komada, ne znam, ja sam imao svega 4-5 pa da biram koje cu. Ne znam ni za kvalitet samog materijala kakav je, necu da ih isprobavam, neka ih drugi pokvari.

- maricaiivica
- Moderator