Zanimljivi linkovi ka youtube video fajlovima

Ovde možete postavljati linkove ka interesantnim mestima na net-u
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

ludo burazeru
za sve je kriv Toma Sojer
spock
Pred-majstorsko zvanje

Post by spock »

@heavy11 nisi u pravu, bojeva municija trza daleko manje nego manevarska, čist princip akcije i reakcije - kod bojeve municije pritisak gasova jednakom silom gura i zrno i pušku, a kod manevarske municije sav pritisak gura pušku unazad (iz iskustva, ja sam pešadinac).
Uzgred, naša kopija kalaša ima neka konstrukcijska poboljšanja u odnosu na originalni AK-47, koja su kasnije i Rusi usvojili.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

spock wrote:@heavy11 nisi u pravu, bojeva municija trza daleko manje nego manevarska, čist princip akcije i reakcije - kod bojeve municije pritisak gasova jednakom silom gura i zrno i pušku, a kod manevarske municije sav pritisak gura pušku unazad (iz iskustva, ja sam pešadinac).
Uzgred, naša kopija kalaša ima neka konstrukcijska poboljšanja u odnosu na originalni AK-47, koja su kasnije i Rusi usvojili.
Ја бих замолио за мало више аргумената за "čist princip akcije i reakcije - kod bojeve municije pritisak gasova jednakom silom gura i zrno i pušku, a kod manevarske municije sav pritisak gura pušku unazad"

По овојпоставци испаде да је много мање снаге потребно да гурнем камион него фићу?
Дођох, видех, побледех
spock
Pred-majstorsko zvanje

Post by spock »

Ne bih sad da objašnjavam teoriju balistike i raketnog motora. Masa zrna je mnogo manja od mase puške, pa zrno time dobija veću brzinu, a sam trzaj se oseti u trenutku kad zrno napusti cev. Å ta misliš zašto kod "zolje" gotovo da nema trzaja, odnosno zanemarljiv je.

A za tvoju primedbu o kamionu i fići zamisli ovo:
fića - cev sa barutom - kamion, ispaljuješ barut, šta će jače biti gurnuto, fića ili kamion?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da zanemarimo za sada pricu bojevi/manevarski metak, jer u sustini razlika je minimalna, posto je masa puske daleko veca i od mase barutnih gasova i od mase metka. Tacno je da metak trza malkice vise od manevarke, ali to je jednostavno zanemarljivo.

No, cak pod uslovaom da filmic nije cista montaza, ne vidi se udar zrna o zemlju to jest nema podizanja prasine, sto bi metak koji je izleteo sigurno uradio. Znaci ako je majmun stvarno pucao pucao je iz manevarke.

Sa druge strane prosecan simpanza savije stub od saobracajnog znaka kao cackalicu, odnosno daleko je jaci od coveka, iako deluje "naivno", tako da je za njega trzaj AK-47 smejurija.
heavy11
Samostalni majstor

Post by heavy11 »

@spock razlike ima. ja sam u vojsci pucao i iz nase kopije ali takodje i iz AK-47. bojevi metak trzne vise ali nije to sve sto sam hteo reci (uzgred znao sam da ce malo biti rasprave o ovome).

mbole istina je to sto kazes da je majmun jaci od coveka ali postoji zackoljica. Moja drugarica iz nemacke radi u zoloskom tamo a i bila je u Africi 5 godina radi proucavanja i lecenja majmuna i ona kaze da kada majmun uzima nesto u ruke ne uzima ko da hoce da polomi i da je uvatio pusku i opalio (a AK hoce da odvali rame ako se ne drzi pravilno) verovatno bi zavrsio na zemlji i pobegao jer su dosta plasljivi.
spock
Pred-majstorsko zvanje

Post by spock »

Kao što rekoh, bojeva municija trza manje, ali se čini da je isto kao manevarska municija zbog rotacionog efekta zrna na izlasku iz usta cevi, koji čini da se puška zanosi prema gore i desno, pa se to čini kao trzaj, dok je kod manevarskog metka sila usmerena u pravcu ose cevi. Ta se razlika primeti kod naših modela sa kompenzatorom snopa rafala (ako znate šta je to), koji poništava rotacioni efekat.

@Heavy11, ti si u vojsci bio godinu dana, a ja sam bio 22 godine.
Last edited by spock on 10 Jul 2011 13:22, edited 1 time in total.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

spock wrote:Ne bih sad da objašnjavam teoriju balistike i raketnog motora. Masa zrna je mnogo manja od mase puške, pa zrno time dobija veću brzinu, a sam trzaj se oseti u trenutku kad zrno napusti cev. Å ta misliš zašto kod "zolje" gotovo da nema trzaja, odnosno zanemarljiv je.

A za tvoju primedbu o kamionu i fići zamisli ovo:
fića - cev sa barutom - kamion, ispaljuješ barut, šta će jače biti gurnuto, fića ili kamion?
Неки лончићи су овде побркани али видим да теби не вреди причати!
Тврдоглавост је лепа особина
Понекад је паметно поново прочитати књиге из школе....
А ја нисам нигде рекао "fića - cev sa barutom - kamion, ispaljuješ barut" него "испаде да је много мање снаге потребно да гурнем камион него фићу" преносно - камион=бојеви метак, фића=маневарски!
Код зоље нема и не може да буде трзаја јер се испаљује кроз "чунак"
Кад ти је рођендан да ти пошаљем лепу књигу у којојје све то лепо објашњено?
Дођох, видех, побледех
Nexent
Majstor

Post by Nexent »

Sta bi sad ,ko je u pravu?
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

vi od majmuna napravili slona :skratta::skratta::skratta:
predlazem da napravimo jedno probno gadjanje pa da utvrdimo.:tummenupp:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

http://handloads.com/calc/recoil.asp

Unesite sve podatke iste osim mase zrna. Za jednu masu zrna stavite 0 za drugu recimo 123 grejna, brzina oko 2400 fps, barutno punjenje oko 23 grejna (sto su otprilike tipicni podaci za zrno 7.62X39 pune kosuljice). Sve se dalje kaze samo :)

Postoji nesto drugo sto cesto zanemarujemo. Ovo su "surovi objektivni" podaci. Nas osecaj je nesto sasvim deseto.

Ko je porobao verovatno ce se sloziti sa mnom da je trzaj 9mm para (duge devetke) dosta neprijatniji od trzaja 45 ACP. Iako je u sustini trzaj 45 ACP jaci (metak ima vise energije, mase oruzja su slicne ili iste, sila kojom 45 gura nazad mora biti veca).

Lakse zrno ima "ostar" trzaj, kod koga je manja sila nastala u kracem vremenu. Teze zrno ima "spor" trzaj, vece sile ali u duzem vremenu, pa mi to osecamo kao manje neprijatno.
U ekstremnom slucaju, kada zrna uopste nema, dobicete malu silu, ali u jako kratkom vremenu, sto se cesto dozivljava kao "jaci trzaj", iako on to ustvari nije, samo je neprijatniji.

U sustini ste obojica u pravu :) samo je pitanje sta smatramo "jacim trzajem".

Snimak je naravno laznjak (mada je dobra dosetka), ako malo bolje poslusate videcete da je zvuk montiran, a naravno da bi majmunce pobeglo nakon prvog opaljenog metka, pa bio on pravi ili manevarski.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Професоре,
делимично се слажем (иако тема није ни мало столарска) са прорачуном.
Зашто делимично?
Маневарски метак не добија количину барута као бојеви! Кад сам ја био војник - а било је то даааааааааавно маневарски метак је имао дрвено "зрно".
Отварали смо и један и други метак и НјЈЕ била иста количина барута у њима!
Касније је и то парче дрвета постало вишак.
Барута се ставља само да се чује "паф" а за аутомате да буде довољно снаге да врати затварач да би убацио нови метак у цев.
ДА то покушам да столарски објасним :-))) Није исто кад ручном хоблом поравнавам липу и храст!
Ине покушавам да будем у праву - давно сам престао да то покушавам....
Дођох, видех, побледех
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Da snimak je montiran i uzet za novi film planeta majmuna koji se snima ! Ovo je jedan bio od delova iz filma ? Mada šta je pokušaj ove scene pročitao sam i pronašao na netu Emir Kusturica ! Čak je i on komentarisao ovaj snimak a zašto jer se nešto nadovezuju na njegov Undergrund a to je početak filma, gde majmun ulazi u tenk ? Time je uveo sve gledaoce kako se rat započinje ! Naravno i kada daš majmunu pušku uruke !
Dva put zine , a tri put slaže
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pravo da ti kazem, nisam nikad gledao koliko ima baruta u ovom "zapertlovanom", a nisam uspeo da pronadjem podatke.
Za onaj sa drvenim zrnom je jasno da je morao da ima manje baruta (da ne bi ubio nekoga, i da se ne bi raspao pre nego sto izleti iz cevi).

Verovatno je manje i u ovom pertlovanom, verovatno je i drugaciji barut, al opet je sustina ista.
Kao masa koja "gura pusku" racunaju se masa zrna i masa baruta (posto je masa baruta = masa gasova + masa nesagorelog baruta, zakon o odrzanju mase). Sto je ta masa manja, trzaj je brzi ili ako hocete "ostriji" ali ima manju silu.
Stefan117
Majstor početnik

Post by Stefan117 »

Evo ovde cu postaviti pitanje posto sam ovde video to, da ne otvaram novu temu...
Zamima me kako se zove ta burgija ili sta je vec sto je nalazi na bisilici kada busi onu kocku, na ovom videu....
http://www.youtube.com/watch?v=TfV_APBk ... r_embedded

Pozdrav...!!
Post Reply